Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Emporiki: ”Eκτονώνεται η πίεση”

Eκτονώνεται η πίεση που οδήγησε στην πρόσφατη υποχώρηση των τιµών, επισημαίνεται σε τεχνική ανάλυση της Εμπορικής Τράπεζας, όπου τονίζεται πως κάποια ανοδική αντίδραση, η οποία θα καλύψει τουλάχιστον το 33% των απωλειών, µπορεί να θεωρηθεί ως µία ”φυσιολογική” κίνηση της αγοράς.

Emporiki: ”Eκτονώνεται η πίεση”
Την εκτίμησή της ότι εκτονώνεται η πίεση που οδήγησε στην πρόσφατη υποχώρηση των τιµών και κάποια ανοδική αντίδραση, που θα καλύψει τουλάχιστον το 33% των απωλειών, µπορεί να θεωρηθεί ως µία ”φυσιολογική” κίνηση της αγοράς, διατυπώνει σε ανάλυσή της για τον Γενικό Δείκτη η Εμπορική Τράπεζα.

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, στην αντίθετη περίπτωση (που διατηρηθούν οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές) δεν µπορεί να αποκλειστεί σταδιακή επέκταση της υποχώρησης προς την επόµενη ισχυρή στήριξη των 3.340 μονάδων.

Ειδικότερα, στην τεχνική ανάλυση του Γενικού Δείκτη επισημαίνονται τα εξής:

Το χρονικό διάστηµα που µεσολάβησε από την προηγούµενη ανάλυσή µας o Γενικός Δείκτης σηµείωσε σηµαντική υποχώρηση, µεγαλύτερη από τις εκτιµήσεις µας που αναφέρονταν σε αντίδραση από την ευρύτερη περιοχή των 3.750 μονάδων.

Αναλυτικότερα, η χαµηλότερη τιµή σηµειώθηκε στις 3.521,96 μονάδες, που αποτελεί παράλληλα και τη χαµηλότερη τιµή έτους. Υπενθυµίζουµε ότι το χαµηλό στη προηγούµενη διόρθωση του Μαρτίου σηµειώθηκε στις 3.829,06 µονάδες και το κλείσιµο στις 30/12/05 ήταν στις 3.663,90 μονάδες.

Η υποχώρηση της αγοράς συντελέστηκε παράλληλα µε το σύνολο των ανεπτυγµένων – αναδυόµενων κεφαλαιαγορών και για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε εκτίµηση για την πορεία της αγοράς σε µεσοπρόθεσµο ορίζοντα θα είναι σε άµεση συνάρτηση µε την πορεία των υπόλοιπων αγορών, οι οποίες βραχυπρόθεσµα εµφανίζουν ενδείξεις εκτόνωσης των πιέσεων.

Στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις ο Γ.Δ. παλινδροµεί γύρω από την ανοδική trendline του τελευταίου δεκαπενταµήνου, που διέρχεται στη παρούσα φάση από την περιοχή των 3.750 μονάδων.

Όπως αναφέραµε και στη προηγούµενή µας ανάλυση, θεωρούµε ιδιαίτερα καθοριστική τη δυνατότητα άµεσης υπέρβασης αυτής της περιοχής, καθώς µια τέτοια εξέλιξη θα αποµακρύνει τους φόβους για αυτοτροφοδότηση της πτωτικής τάσης που υπάρχει τις τελευταίες εβδοµάδες.

Στην αντίθετη περίπτωση δεν µπορεί να αποκλειστεί σταδιακή επέκταση της υποχώρησης προς τις επόµενες ισχυρές στηρίξεις, αυτές των 3.340 και 3.170 μονάδων.

Οι πλησιέστερες στηρίξεις, µετά το χαµηλό των 3.522 μονάδων, εντοπίζονται στις περιοχές των 3.477 και 3.400 μονάδων.

Μια ”φυσιολογική” κίνηση του Γ.Δ. θα ήταν να αντιδράσει από τα τρέχοντα επίπεδα τιµών και να καλύψει τουλάχιστον το 33% των πρόσφατων απωλειών. Αυτό σηµαίνει επαναφορά του Γ.Δ. στα επίπεδα τουλάχιστον των 3.795, και ενδεχοµένως των 3.930 μονάδων στο κοντινό µέλλον.

Επίπεδα αντίστασης βρίσκονται στις 3.775, 3.840, 3.906, 4.030 και 4.135 μονάδες.

Οι βραχυχρόνιοι ταλαντωτές κινούνται σε υπερπουληµένες ζώνες τιµών. Για παράδειγµα, ο RSI 14 ηµερών προσέγγισε το χαµηλότερο σηµείο της τελευταίας διετίας, δίνοντας αυξηµένες πιθανότητες σε µια ανοδική αντίδραση.

Επισηµαίνουµε επίσης ότι µετά την πρόσφατη υποχώρηση δηµιουργήθηκαν αρκετά χάσµατα τιµών. Το πλησιέστερο (που θεωρούµε ότι µάλλον θα καλυφθεί σύντοµα) εντοπίζεται ανάµεσα στις 3.833 και στις 3.839 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v