Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Αύξηση κερδών κατά 59% στο α΄ τρίμηνο(upd)

Αύξηση της τάξης του 59% εμφάνισαν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας και διαμορφώθηκαν στα 250,2 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη στα 222,9 εκατ. ευρώ, ωστόσο το αποτέλεσμα έχει σχέση και με τους χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης

Εθνική: Αύξηση κερδών κατά 59% στο α΄ τρίμηνο(upd)
Αύξηση της τάξης του 59% εμφάνισαν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας και διαμορφώθηκαν στα 250,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το euro2day.gr σε 10 αναλυτές, τα κέρδη της Εθνικής θα εμφάνιζαν αυξηση κατά 51,7% διαμορφούμενα στα 222,9 εκατ. ευρώ.

Όπως σχολιάζει η HSBC σε flash note της, η άνοδος των κερδών αποδίδεται αφενός στην αύξηση των εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές και αφετέρου στην χαμηλότερη φορολογία που ανακοινώθηκε στο 17% έναντι 22,5% που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν αυξημένα κατά 13% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Οι χορηγήσεις ήταν αυξημένες κατά 17% έως τα 31,5 δισ. ευρώ με τα δάνεια στη λιανική τραπεζική να σημειώνουν αύξηση 28% και τη στεγαστική πίστη να σημειώνει αύξηση κατά 31%. Αύξηση σημείωσε και η χορήγηση καρτών και καταναλωτικών δανείων (+21%) αλλά και οι δανειοδοτήσεις στη Ν.Α. Ευρώπη(40%).

Τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν αύξηση κατά 42% και διαμορφώθηκαν στα 292,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων από τη Ν.Α. Ευρώπη ήταν αυξημένα κατά 42,4% στα 28,9 εκατ. ευρώ. Αυξημένη κατά 440 μονάδες βάσης ήταν και η αποδοτικότητα των λειτουργικών κεφαλαίων που διαμορφώθηκε στο 30,9%.

Ορισμένοι αναλυτές πάντως επικεντρώνουν την προσοχή τους στη σύγκριση με το ακριβώς προηγούμενο τρίμηνο, το τελευταίο δηλαδή του 2005.

Σε αυτή τη σύγκριση, το σύνολο των εξόδων έχει περιορισθεί κατά 20,8%, (όπου θα πρέπει βέβαια να ληφθεί υπ όψιν η ύπαρξη του δώρου Χριστουγέννων στο δ’ τρίμηνο) ενώ τα λειτουργικά έσοδα είναι μειωμένα κατά 2,9%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι μειωμένα οριακά κατά 0,9%, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2005. Συνολικά, πάντως, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 30,4%.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΤΕ, η βελτίωση των αποτελεσμάτων ήταν κυρίως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των οργανικών πηγών εσόδων μέσω της ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών στην εγχώρια αγορά και τις αγορές της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης του λειτουργικού κόστους.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 118 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 15% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2005.

”Αύξηση κατά 13% εμφανίζουν οι καταθέσεις του Ομίλου και ανέρχονται πλέον σε 43,6 δισ. ευρώ. Θεαματική άνοδο, 56% σε σχέση με το Μάρτιο 2005, κατέγραψαν οι καταθέσεις προθεσμίας καθώς απορρόφησαν κεφάλαια από τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων στην προσπάθεια μετασχηματισμού των τελευταίων σε περισσότερο αποδοτικές μορφές τοποθετήσεων, διασφαλίζοντας τη συνολική ρευστότητα του Ομίλου.

Η ανοδική αυτή τάση των καταθέσεων, ενισχύει τη διατήρηση της μόχλευσης του ισολογισμού σε χαμηλά επίπεδα (δάνεια προς καταθέσεις 72.3%) πράγμα που διευκολύνει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του Ομίλου και θωρακίζει την κερδοφορία του”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εθνικής.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο κ. Τ. Αράπογλου τόνισε: ”Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006 σε 250 εκατ. ευρώ, ύψος ρεκόρ. Είναι αξιοσημείωτο ότι το επίπεδο αυτό έχει επιτευχθεί σε τρίμηνο, το οποίο συνήθως σε σύγκριση με τα άλλα τρίμηνα του έτους, αποδίδει σχετικά χαμηλότερα κέρδη. Το επίτευγμα αυτό απορρέει τόσο από τη συνεχιζόμενη δυναμική αύξηση των εσόδων όσο και από την εντυπωσιακή συγκράτηση των εξόδων, τα οποία παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το 2005.

Η σταδιακή εφαρμογή των επιμέρους ενεργειών, που περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας προς όφελος της ίδιας και κυρίως των πελατών μας. Σήμερα αρχίζουν να καρποφορούν οι προσπάθειες πραγματοποίησης των ουσιαστικών, αλλά μέχρι πρότινος ανεκμετάλλευτων συνεργιών των εταιρειών του Ομίλου, με αξιοσημείωτα παραδείγματα τη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων και ασφαλιστικών προϊόντων. Επίσης, η ραγδαία ανάπτυξή μας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ως αποτέλεσμα το 10% των κερδών μας να προέρχεται πλέον από την εν λόγω περιοχή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v