Εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος για αναδυόμενες αγορές

Η αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές και οι φόβοι εξόδου των ξένων κεφαλαίων ”χτυπούν” σε μια κρίσιμη στιγμή για τις αναπτυσσόμενες αγορές, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας. ”Αν οι διεθνείς επενδυτές αποσυρθούν, τα επιτόκια στις αναπτυσσόμενες αγορές θα ανέβουν, και αυτό το σημείο μας απασχολεί πάρα πολύ”, δήλωσε κορυφαίος οικονομολόγος του ιδρύματος.

της Jennifer Hughes από τη Νέα Υόρκη.

Η αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές και οι φόβοι εξόδου των ξένων κεφαλαίων ”χτυπούν” σε μια κρίσιμη στιγμή για τις αναπτυσσόμενες αγορές, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, το περασμένο έτος εισήλθαν στις αναπτυσσόμενες οικονομίες κεφάλαια ύψους-ρεκόρ. Αλλά η κάθετη πτώση των χρηματιστηρίων, ειδικά την περασμένη εβδομάδα, έχει επιτείνει τη νευρικότητα των επενδυτών για το ευάλωτο είναι αυτών των αγορών.

Ο Mansoor Dailami, ο κορυφαίος οικονομολόγος - συγγραφέας της έκθεσης του οργανισμού, δήλωσε στους FT πριν από την επίσημη δημοσίευση της έκθεσης: ”Αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη για αυτές τις χώρες που χρειάζονται χρόνο προκειμένου να αναπτύξουν τις αγορές τους. Πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι με το ένα πόδι έξω και με το ένα πόδι μέσα στο διεθνές οικονομικό σύστημα – είναι μισοανοιχτές και μισόκλειστες.”

Η εκτίναξη σε επίπεδα-ρεκόρ των ιδιωτικών κεφαλαίων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στα 491 δισ. δολάρια, καθοδήγησε τη συνολική αύξηση στις καθαρές εισροές στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες και ανήλθαν στα 472 δισ. δολάρια, καθώς στην πραγματικότητα οι επίσημες εισροές μειώθηκαν, αναφέρει η έρευνα.

Πολλοί ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει κεφάλαια σε ενεργητικά εγχώριων νομισμάτων που τείνουν να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις. Αυτά τα κεφάλαια βοήθησαν πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους θέση, αποπληρώνοντας παλαιότερα δάνεια σε δολάρια και εισάγοντας στον αντίποδα ομόλογα σε εγχώρια νομίσματα, κίνηση η οποία με τη σειρά της βοήθησε την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των εγχώριων αγορών.

Οι μεγαλύτερες εισροές σε αναδυόμενες αγορές πέρσι κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία, όπου καταγράφηκε εκτίναξη 20%, στα 192 δισ. δολ., υπό την καθοδήγηση της μεγάλης εισόδου στη Ρωσία και την Τουρκία. Οι εισροές στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική αυξήθηκαν 60%, στα 94 δισ. δολ., ενώ η Ασία παρέλαβε 138 δισ. δολ. με αύξηση 10%.

Τα χαμηλά επιτόκια στον ανεπτυγμένο κόσμο έδωσαν τη δυνατότητα στους επενδυτές να καλυφθούν με μόχλευση, λαμβάνοντας φθηνά δάνεια για να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις σε άλλες αγορές. Είναι αυτοί οι επενδυτές που ”μάζεψαν” στο περασμένο δεκαπενθήμερο, αποδυναμώνοντας μετοχές και ομόλογα στο εγχώριο επίπεδο.

”Αν αυτοί οι επενδυτές αποσυρθούν, τα επιτόκια στις εγχώριες αγορές θα ανέβουν και αυτό το σημείο μας απασχολεί πάρα πολύ”, δήλωσε ο κ. Dailami.

Την περασμένη εβδομάδα τα χρηματιστήρια στις αναδυόμενες αγορές υπέστησαν το χειρότερο σερί πτώσης μετά τη ρωσική κρίση του 1998.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v