Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διολίσθηση φέρνουν οι όροι ΑΜΚ της ΕΤΕ

Η τιμή στην οποία φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικά η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, δηλαδή με σημαντικό discount, οδηγεί μέχρι και 7% χαμηλότερα τη μετοχή της και παρασέρνει σημαντικά χαμηλότερα τη Σοφοκλέους. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη ”δίκαιη τιμή”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η τιμή στην οποία φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικά η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, δηλαδή με σημαντικό discount, οδηγεί μέχρι και 7% χαμηλότερα τη μετοχή της.

Να σημειώσουμε πως η μέχρι στιγμής χαμηλή τιμή έτους για την Εθνική έχει διαμορφωθεί στα 28,9 ευρώ, όπου εκτιμάται ότι επιχειρείται να προσαρμοστεί η μετοχή.

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι η θεωρητικά ”δίκαιη τιμή” της μετοχής με βάση τους όρους της αύξησης προσδιορίζεται κάτω από τα 30 και σαφώς πάνω από τα 28 ευρώ.

Ωστόσο, ο απλός υπολογισμός (τιμή μετοχής Χ 10 + 22,11 ευρώ Χ 4 νέες: 14) δεν μπορεί παρά να προσεγγίσει το αποτέλεσμα, αφού η ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος δεν είναι η αυριανή.

Προκειμένου να αποκοπεί το δικαίωμα, θα πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες εγκρίσεις (Επιτροπή κεφαλαιαγοράς, υπουργείο Ανάπτυξης), οπότε σημαντικό ρόλο θα παίξει το ποια θα είναι η τιμή κλεισίματος σε εκείνη την ημερομηνία, κάτι που υπολογίζεται ότι θα πάρει στην καλύτερη περίπτωση κάποιες ημέρες.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθούν δύο κρίσιμα σημεία.

Η χαμηλή τιμή των νέων μετοχών διευκολύνει τη συμμετοχή στην αύξηση κάποιων ταμείων, αλλά και επενδυτικών κύκλων που θεωρούν ελκυστική την αποτίμηση.

Απο την άλλη πλευρά, ο αριθμός των νέων μετοχών είναι σημαντικός (αύξηση του συνολικού αριθμού έως και κατα 40%), πράγμα που δεν ευνοεί όσους δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση.

Σε κάθε περίπτωση, η προσαρμογή αυτή δείχνει να παρασέρνει το σύνολο της αγοράς, καθώς με την ανακοίνωση των όρων της ΑΜΚ ξεκίνησαν πωλήσεις στη μετοχή της Εθνικής στο σύνολο των τίτλων του FTSE-20 και εν συνεχεία στο υπόλοιπο της αγοράς, ενώ ως γνωστόν η βαρύτητα της μετοχής της ΕΤΕ είναι σημαντική στους τρεις κυριότερους δείκτες της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v