Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Ημερίδα για τις κυρώσεις της Κεφαλαιαγοράς

O ΣΜΕΧΑ διοργάνωσε χθες Ημερίδα με θέμα ”Είναι αποτελεσματικό το δικαίωμα υπεράσπισης ενώπιον της ΕΚ; Προτάσεις”, στην οποία συζητήθηκε σχετική γνωμοδότηση της κ. Γλυκερίας Σιούτη, Καθηγήτριας Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΣΜΕΧΑ: Ημερίδα για τις κυρώσεις της Κεφαλαιαγοράς
Η υπεράσπιση των εταιρειών απέναντι σε κυρώσεις που τους επιβάλλονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δε λειτουργεί σήμερα με τρόπο αποτελεσματικό.

Επίσης, είναι απαραίτητος ο καθορισμός κάποιων κριτηρίων, βάσει των οποίων δικαιολογείται η δημοσιοποίηση αποφάσεών της με κυρωτικό χαρακτήρα.

Αυτά ήταν δύο από τα κύρια συμπεράσματα της Ημερίδας που διοργάνωσε χθες ο ΣΜΕΧΑ με θέμα ”Είναι αποτελεσματικό το δικαίωμα υπεράσπισης ενώπιον της ΕΚ; Προτάσεις”, στην οποία συζητήθηκε σχετική γνωμοδότηση της κ. Γλυκερίας Σιούτη, Καθηγήτριας Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ομιλητές στην Ημερίδα του ΣΜΕΧΑ ήταν οι βουλευτές Ηλίας Καλλιώρας από τη Νέα Δημοκρατία και Δημήτριος Κουσελάς από το ΠΑΣΟΚ ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Στέφανος Αναγνώσου, υπεύθυνος οικονομικού της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.

Η κ. Σιούτη τόνισε καταρχάς πως θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον διοικούμενο ανάπτυξης των πραγματικών και νομικών του απόψεων, ενώπιον του ίδιου του αποφασίζοντος οργάνου ,καθώς και επί της σχετικής εισήγησης –πορίσματος επεξεργασίας της αρμόδιας υπηρεσίας οποία θα ληφθεί υπόψη από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής για τη διαμόρφωση της τελικής του απόφασης.

Η στέρηση, της δυνατότητας λήψης γνώσεως του πορίσματος που υποβάλλεται εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας κατόπιν επεξεργασίας των απόψεων του διοικούμενου στο αποφασίζον όργανο, στερεί από την εποπτευόμενη επιχείρηση τη δυνατότητα αντίκρουσης στοιχείων κρίσιμων για την λήψη τελικής απόφασης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της κ. Σιούτη, η αποδυνάμωση αυτή εντείνεται περισσότερο και από το γεγονός ότι τελικώς ο ενδιαφερόμενος δεν τυγχάνει ακρόασης κατά το τελικό στάδιο της λήψης της απόφασης από το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στη συνέχεια ,η κ. Σιούτη διευκρίνισε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς νομιμοποιείται να δημοσιοποιεί τις κυρωτικές της αποφάσεις, καθώς η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στη διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Τόνισε όμως πως η δημοσιοποίηση όλων των κυρωτικών αποφάσεων, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της παράβασης, αποτελεί περιορισμό άλλων συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και κυρίως του δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας και οικονομικής ανάπτυξης των εποπτευόμενων από την Επιτροπή νομικών και φυσικών προσώπων καθώς και του αντίστοιχου δικαιώματος τους περί προστασίας των προσωπικού χαρακτήρα δεδομένων τους.

Η αρχή της αναλογικότητας θα πρέπει να ισχύσει απαραίτητως στη δημοσιοποίηση των κυρωτικών αποφάσεων, σύμφωνα με την κ. Σιούτη. Να προηγείται δηλαδή στάθμιση μεταξύ του επιδιωκόμενου μέσω της δημοσιοποίησης των κυρωτικών αποφάσεων σκοπού και της βλάβης που δύνανται να προκαλέσει η ενέργεια αυτή στα ατομικά δικαιώματα προσώπων στα οποία αφορά.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ηλίας Καλλιώρας επεσήμανε πως θα πρέπει να δοθεί ειδικό βάρος σε ό,τι σχετίζεται με την εξασφάλιση της διαφάνειας και πρότεινε να υπάρξουν κριτήρια που θα δικαιολογούν τη δημοσιοποίηση των εκάστοτε κυρώσεων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημ. Κουσελάς τόνισε κατά τη διάρκεια της Ομιλίας του πως το δικαίωμα γραπτής ή και προφορικής απόκρουσης της τελικής εισήγησης του ελεγκτή και της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΚ από τον εγκαλούμενο, στο πλαίσιο της ακρόασής του από την ΕΚ και πριν τη λήψη της απόφασής της είναι απολύτως εύλογο.

Υπογράμμισε όμως πως η ταχύτητα αποφάσεων της ΕΚ δεν επιτρέπει στον εγκαλούμενο να έχει τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας για ακρόαση – αντίκρουση.

Σύμφωνα με τον κ. Κουσελά το θέμα εξισορρόπησης οργάνων, διαδικασιών και κανόνων προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, με τη διαφύλαξη σημαντικών δικαιωμάτων του πολίτη, είναι μείζον και θα πρέπει να διασφαλιστεί.

Ο κ. Κουσελάς πρότεινε την έναρξη ευρύτερου διαλόγου για το ζήτημα αυτό προκειμένου να βρεθεί η πλέον αποδεκτή λύση.

Σχετικά με το θέμα δημοσιοποίησης όλων αδιακρίτως των κυρώσεων που επιβάλλει η ΕΚ, ο βουλευτής τους ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην αναγκαιότητα οριοθέτησης και διαχωρισμού των περιπτώσεων που χρήζουν δημοσιοποίησης και των υπολοίπων.

Τόνισε παράλληλα πως το ”απυρόβλητο” στο οποίο βρίσκονται οι τράπεζες θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα και να ισχύσει αντίστοιχη δημοσιοποίηση των αποφάσεων της ΤτΕ κατά των τραπεζών που παραβιάζουν την αντίστοιχη νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v