Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανώριμοι ”ταύροι” ή ώριμες ”αρκούδες”;

Οι ”αρκούδες” τρίβουν τα χέρια τους βλέποντας τις αγορές να υποχωρούν. Όμως, οι ”ταύροι” δεν είπαν ακόμη την τελευταία τους λέξη και απειλούν να τις στείλουν τις σε χειμερία νάρκη, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Θα τα καταφέρουν;

Ανώριμοι ”ταύροι” ή ώριμες ”αρκούδες”;
Οι πτωτικές τάσεις που επικρατούν στις χρηματιστηριακές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επαναφέρει τα χαμόγελα στα χείλη των ”αρκούδων” και δικαιολογημένα.

Ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα βλέπουν τις προσδοκίες τους για κατακρυμνισμό της αγοράς να δικαιώνονται και τα αγαπημένα τους trades να αποφέρουν κέρδη.

Οι επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται, τα επιτόκια ανεβαίνουν και η πλεονάζουσα ρευστότητα ”στεγνώνει”. Επιπλέον, οι παγκόσμιες μακροοικονομικές ανισορροπίες υπό τη μορφή των μεγάλων ελλειμμάτων και πλεονασμάτων στο εξωτερικό ισοζύγιο των μεγάλων χωρών παραμένουν ή διευρύνονται.

Τι πιο μεγάλη απόδειξη από τη μεγάλη υποχώρηση των αναδυομένων και των συνδεδεμένων με αυτές αγορές ή το ξύλο που έχουν ”φάει” οι μετοχές των εταιριών Μικρής Κεφαλαιοποίησης στις ανεπτυγμένες δυτικές αγορές σε σχέση με τις εταιρίες της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Μια ματιά στα νούμερα δείχνει ότι οι ”αρκούδες” έχουν δίκιο. Ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI-EAFE, ο οποίος είναι αντιπροσωπευτικός των τάσεων που επικρατούν στις ανεπτυγμένες αγορές του πλανήτη, κατέγραψε απώλειες 6,24% τον Μάιο ενώ ο δείκτης MSCI-Europe είχε λίγο καλύτερη συμπεριφορά, καθώς υποχώρησε 5,46%.

Όμως, η εικόνα από τις αναδυόμενες αγορές και τις μετοχές της Μικρομεσαίας Κεφαλαιοποίησης ήταν χειρότερη. Οι απώλειες του δείκτη αναδυόμενων αγορών της MSCI έφθασαν το 8,7% και ήταν ακόμη μεγαλύτερες στην Ευρώπη, αφού ανήλθαν σε 12,29%.

Επιπλέον, ο δείκτης των ευρωπαϊκών εταιριών Μικρής Κεφαλαιοποίησης της MSCI υποχώρησε 6,84%, έναντι απωλειών 7,59% του δείκτη Small Cap EAFE.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επενδυτές αισθάνονται μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Οι ”αρκούδες” θέλουν να πιστεύουν ότι τα νούμερα για τον πληθωρισμό θα είναι τόσο απογοητευτικά το επόμενο διάστημα ώστε θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές των αγορών.

Όμως, οι ”αρκούδες” ίσως πρέπει να επανεξετάσουν την πιθανότητα να περιπέσουν σε χειμερία νάρκη καλοκαιριάτικα αν επαληθευθούν οι προβλέψεις των ”ταύρων” της Citigroup.

Βλέπετε, η ανάλυση των τελευταίων δείχνει ότι μια διόρθωση της τάξης του 4% με 8% ακολουθεί μια σχεδόν αδιάλειπτη άνοδο της τάξης του 20% σε μία ανώριμη ανοδική αγορά, όπως θεωρούν την τωρινή. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx κέρδιζε 21% στις αρχές Μαΐου σε σχέση με τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου, πριν διορθώσει.

Τι τους κάνει να πιστεύουν ότι το πρόσφατο ξεπούλημα, το μεγαλύτερο που έχουμε δει στις ευρωπαϊκές αγορές από το 2004 μέχρι σήμερα, είναι απλώς η ”ανώριμη φάση” μιας μακροπρόθεσμης ανοδικής αγοράς;

Οι συνήθεις ύποπτοι. Ένα καλό μακροοικονομικό περιβάλλον, μια νομισματική πολιτική που παραμένει ακόμη επεκτατική παρά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη, οι ελκυστικές αποτιμήσεις των εταιριών και οι αναβαθμίσεις των προβλέψεων για τα εταιρικά κέρδη.

Αν οι ”ταύροι” της Citigroup έχουν δίκιο, τότε το ξεπούλημα θα πρέπει να θεωρηθεί αγοραστική ευκαιρία καθώς η ανάλυσή τους παραπέμπει σε άνοδο 10% των μετοχών από τα επίπεδα τιμών στα τέλη Μαΐου. Έχουν όμως δίκιο; Ο χρόνος θα δείξει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v