Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Κρίσιμες οι 3.620 μονάδες για τον Γ.Δ.

Βραχυπρόθεσµα, ενδεχόµενη υποχώρηση χαµηλότερα των 3.620 µ. -ιδιαίτερα αν συνδυαστεί µε αύξηση των συναλλαγών- θα θεωρηθεί αδυναµία της αγοράς κι έτσι θα ”εξασθενήσει” το σενάριο µιας αξιόλογης ανοδικής αντίδρασης προς την περιοχή των 3.930 μ., διαπιστώνει η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Εργασιών της Εμπορικής Τράπεζας σε τεχνική ανάλυση.

Εμπορική: Κρίσιμες οι 3.620 μονάδες για τον Γ.Δ.
Βραχυπρόθεσµα, ενδεχόµενη υποχώρηση χαµηλότερα των 3.620 µ. -ιδιαίτερα αν συνδυαστεί µε αύξηση των συναλλαγών- θα θεωρηθεί αδυναµία της αγοράς κι έτσι θα ”εξασθενήσει’ το σενάριο µιας αξιόλογης ανοδικής αντίδρασης προς την περιοχή των 3.930 μ., διαπιστώνει η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Εργασιών της Εμπορικής Τράπεζας σε τεχνική ανάλυση, με ημερομηνία 2 Ιουνίου.

Το χρονικό διάστηµα που µεσολάβησε από την προηγούµενη ανάλυση, o Γενικός Δείκτης σηµείωσε σηµαντικές διακυµάνσεις.

Αρχικά αντέδρασε ανοδικά, σηµειώνοντας υψηλότερη τιµή στις 3.842,47 µ. (29/5). Επιτεύχθηκε ο ελάχιστος ανοδικός στόχος των 3.795 µ. και καλύφθηκε το πλησιέστερο χάσµα τιµών ανάµεσα στις 3.833 και 3.839 µ., σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις µας. Στη συνέχεια υποχώρησε εκ νέου, σηµειώνοντας χαµηλότερη τιµή στις 3.654,59 μονάδες κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις ο Γ.Δ. εµφανίζει έντονες διακυµάνσεις πέριξ των 3.700, περιοχή τιµών από την οποία διέρχεται η µακροπρόθεσµη trendline (21 µήνες) και θεωρείται σηµαντική περιοχή στήριξης. Ουσιαστικά γύρω από τις 3.700 έχει σχηµατισυεί µια µικρή συσσώρευση τιµών και η κατεύθυνση προς την οποία θα εκτονωθεί θα καθορίσει την βραχυχρόνια τάση.

Αν εκτονωθεί ανοδικά τότε είναι εφικτή σε σχετικά σύντοµο χρονικό διάστηµα η προσέγγιση της ζώνης τιµών των 3.905 – 3.930 όπου και θα κριθεί και πάλι η δυναµική της αντίδρασης.

Ενδεχόµενη υποχώρηση χαµηλότερα της πρώτης στήριξης των 3.620 µ. θα θεωρηθεί αρνητική εξέλιξη, που θα εξασθενήσει το προαναφερόµενο σενάριο µιας νέας και εντονότερης ανοδικής αντίδρασης προς την περιοχή των 3.930 µονάδων., η οποία θα καλύψει περίπου το 50% των απωλειών των τελευταίων εβδοµάδων αναφέρει η Εμπορική Τράπεζα.

Τα επίπεδα αντίστασης εντοπίζονται στις 3.753, 3.842, 3.905, 4.026 και 4.135 μονάδες αντίστοιχα.

Στην περίπτωση που εκτονωθεί καθοδικά η συσσώρευση, καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πτωτικής τάσης θα παίξει η εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών. Αν η ενδεχόµενη υποχώρηση χαµηλότερα των 3.620 . συνοδευτεί µε αυξηµένους όγκους, τότε θα αυξηθούν σηµαντικά και οι πιθανότητες αυτοτροφοδότησης της πτωτικής τάσης προς τις στηρίξεις των 3.477 και 3.400 µονάδες.

Σε µακροπρόθεσµο ορίζοντα, οι σηµαντικότερες στηρίξεις εντοπίζονται στις 3.340 και 3.170 µονάδες. Αν όµως η διάσπαση των 3.620 συνοδευτεί από σηµαντική µείωση των συναλλαγών, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να σηµειωθεί πλαγιολίσθηση που θα τερµατιστεί πέριξ των 3.521,96 μονάδων, γεγονός που αποτέλεσε την χαµηλότερη τιµή στο προηγούµενο βύθισµα της αγοράς, στις 23/5/06.

Οι βραχυχρόνιοι ταλαντωτές (όπως ο RSI στο άνω γράφηµα) αποµακρύνθηκαν από τις ιδιαίτερα υπερπουληµένες ζώνες τιµών και κινούνται σε ουδέτερες περιοχές. Οι δείκτες τάσης (όπως ο Macd) διατηρεί σε ισχύ το σήµα πώλησης που έδωσε κατά την καθοδική διάσπαση των 4.200 µ.

Επισηµαίνουµε ότι σχεδόν το σύνολο των χρηµ/κών δεικτών στις ανεπτυγµένες αλλά και τις αναδυόµενες κεφαλαιαγορές αντέδρασε από τα πρόσφατα χαµηλά, διατηρώντας αλώβητες τις µεσοπρόθεσµες στηρίξεις, επιθσημαίνει η Εμπορική.

Αν η εικόνα αυτή διατηρηθεί και την επόµενη εβδοµάδα, εκτιµούµε ότι δύσκολα το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, τονίζει η Εμπορική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v