Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε... Εθνικούς ρυθμούς

Παρέδωσε τα σημαντικά αρχικά κέρδη η Σοφοκλέους, καθώς η εμφάνιση πωλητών στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας οδήγησε στο ”κόκκινο” την πλειονότητα των μετοχών. Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αποσύνδεσης -κατά το δυνατόν- της συνεχιζόμενης πτωτικής φοράς της Εθνικής από ένα ευρύτερο τμήμα της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένει ”βαρίδι” της αγοράς η Εθνική, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες όσων επιχειρούν να αποσυνδέσουν τη συνεχιζόμενη πτωτική φορά της πρώτης σε αποτίμηση εισηγμένης από το ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Είναι ενδεικτικό πως μόλις ”γύρισε” στο κόκκινο η Εθνική και σταδιακά άρχισε να βαραίνει μέχρι και 2% χαμηλότερα, δηλαδή προς τη θεωρούμενη δίκαιη τιμή της ΑΜΚ, αναστράφηκε το κλίμα και περιορίστηκαν σημαντικά οι αποδόσεις της Alpha Bank, Eurobank και ΔΕΗ.

Κυρίως μέσω αυτών των τριών δεικτοβαρών μετοχών επιχειρούνταν να κρατηθεί η αγορά, με την Alpha Bank όμως να υποχωρεί προς τα 18,92 ευρώ και τα κέρδη της Eurobank από το συν περίπου 2% να εξανεμίζονται στο μόλις 0,2%.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα της ΔΕΗ, με τον Γενικό Δείκτη να παρασύρεται, ελέω Εθνικής, προς τις 3.658 μονάδες.

Να θυμίσουμε πως τα υψηλά της ημέρας είχαν διαμορφωθεί νωρίτερα προς τις 3.741,5 μονάδες, σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με εμφανή τη διάθεση αρκετών ισχυρών επενδυτικών οίκων να στηρίξουν το σύστημα.

Περίπου μισή ώρα μετά τις 14:00 είχε επιβαρυνθεί και η σχέση ανοδικών/καθοδικών στο περίπου ένα προς δύο, με τις συναλλαγές όμως να μην ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, παραμένουν υψηλές οι συναλλαγές, δηλαδή οι πωλήσεις (και η εν δυνάμει απορρόφησή τους) στη μετοχή της Εθνικής, μέχρι τα 30,60 ευρώ, με τζίρο περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η προσπάθεια αντίδρασης συνεχίζεται με τη διάθεση να μην είναι και τόσο ενθουσιώδης όσο στην αρχή της συνεδρίασης.

Βέβαια, για μετοχές εταιριών όπως Intralot, Notos Com, Χαλκόρ, Τεχνική Ολυμπιακή, Altec, Intracom, ΓΕΚ, ΝΕΛ και ορισμένων ακόμη η τιμή διαμορφώνονταν θετικά.

Θα λέγαμε πως για τη συνέχεια, εάν καταστεί δυνατή η συγκράτηση των 3.657 μονάδων και η σταδιακή αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 3.670-3.675 μονάδες, δηλαδή να μηδενιστούν και πάλι οι ζημίες, δεν αποκλείεται οι επενδυτικοί κύκλοι να επιχειρήσουν για ακόμα μία φορά την εκ νέου αναστροφή της τάσης.

Όλα αυτά σε μια αγορά που φαίνεται να ”παίζει” πολλά με την ψυχολογία, κυρίως όμως την υψηλή μεταβλητότητα που δημιουργεί αλλεπάλληλες αυτοτροφοδοτούμενες διορθώσεις, με σαφώς λιγότερες ανοδικές εκλάμψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v