”Στο κόκκινο” Dow και Nasdaq, λόγω ΑΕΠ

Χαμηλότερα οδηγείται ο Dow Jones, μετά την καθοδική αναθεώρηση των αρχικών στοιχείων για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου, η οποία προκάλεσε ανησυχία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ. Μικρότερη η πτώση για το Nasdaq. Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Πιέσεις εξακολουθούν να ασκούνται στους βασικούς δείκτες της Wall Street και κυρίως στον Dow Jones, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο 4% από 8,2% που όριζαν τα αρχικά στοιχεία.

Εξάλλου σε ό,τι αφορά τα λοιπά μακροοικονομικά νέα, καλύτερα των αναμενόμενων ήταν τα στοιχεία στις ΗΠΑ που αφορούσαν τόσο στο δείκτη καταναλωτικού κλίματος Μίσιγκαν, όσο και στο βιομηχανικό δείκτη PMI του Σικάγο. Ειδικότερα, τα αναθεωρημένα στοιχεία του δείκτη Μίσιγκαν έδειξαν άνοδο στο 103,8 τον Ιανουάριο, έναντι του 103,2 της προηγούμενης μέτρησης. Εξάλλου, ο βιομηχανικός δείκτης PMI του Σικάγο, διαμορφώθηκε στο 65,9 τον Ιανουάριο, από το 59,2 του Δεκεμβρίου, ενώ οι αναλυτές περίμεναν άνοδο στο 61,4.

Επί ένα σχεδόν έτος που μας δίνεται η ευκαιρία να εκφέρουμε τις απόψεις μας σε αυτήν την στήλη, έχουμε πολλάκις επισημάνει ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, επειδή η υφή της οικονομίας και κυρίως η οικονομετρική τεχνική που χρησιμοποιείται δεν είναι παρεμφερής.

Η ουσία είναι μία. Το ΑΕΠ, όπως και η αγορά ακινήτων και η καταναλωτική πίστη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είναι ”φούσκα”. Αν θέλετε βγάζετε τα εισαγωγικά. Δεν υπήρξε ποτέ ΑΕΠ 8%, είναι στο 4%. Και στην τρίτη αναθεώρηση, θα διαμορφωθεί στο 2,7- 3%. Εκ του οποίου, το 67-72% προέρχεται από one- off αμυντικές δαπάνες και refinancing.

Σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα www.dailyreckoning.com, το οποίο φιλοξενεί απόψεις διακεκριμένων ακαδημαϊκών που από τον Οκτώβριο, όταν είχε ανακοινωθεί το ΑΕΠ, υπογράμμιζαν πως κατά την τρίτη αναθεώρηση αυτό το νούμερο θα έχει υποχωρήσει στο 70% της αρχικής τιμής περίπου.

Οι ίδιοι, σημειωτέον, υπογραμμίζουν πως το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 4%, για να αναθεωρηθεί στο 1,5- 2% τελικά.

Η ουσία πάντως είναι πως δεν χρειαζόμασταν την αναθεώρηση για να ξέρουμε πως το ΑΕΠ δεν είναι πραγματικό. Όπως και στην Ελλάδα. Το νούμερο πηγάζει από συγκεκριμένες παραμέτρους, δεν αντικατοπτρίζει όμως την τάση σε μικροοικονομικό επίπεδο.

Με ετησιοποιημένους ρυθμούς αύξησης ΑΕΠ της τάξης του 2,2%, το βιοτικό επίπεδο και οι πωλήσεις λιανικής στην Ιρλανδία αυξάνονταν με τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ε.Ε. όλη την δεκαετία του ΄90, όταν ΚΑΘΕ χρονιά υπήρχε μια χώρα με υψηλότερο ρυθμό αύξησης ΑΕΠ.

Στην Ελλάδα δε, ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ συνοδεύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα προσέλκυσε λιγότερες Ξένες Άμεσες Επενδύσεις από ότι η Λιβερία το α΄ εξάμηνο του 2003(!).

Επί της ουσίας, οι επενδυτές – ιδίως στις ΗΠΑ – αυτή τη στιγμή απλά προχωρούν σε εξορθολογισμό των αποτιμήσεων. Με τον Nasdaq να έχει προφανώς ολοκληρώσει ήδη τον μικροκύκλο διόρθωσης του πριν από τον Dow, εξ ου και η διαφορά απόδοσης σήμερα.

Η δε Ευρώπη παραμένει ”περίεργη”. Ο FTSE- 100 σε νέο χαμηλό πέντε εβδομάδων, Cac και Dax σε τροχιά ”ελεγχόμενης” διόρθωσης αφού το ευρώ εξακολουθεί να δείχνει σημάδια εξασθένησης.

Τα έχουμε ξαναπεί τρεις φορές φέτος. Υπάρχει η πραγματική οικονομία και η εικονική οικονομία. Η πραγματική οικονομία, αφορά τα επίπεδα ανεργίας, πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος μετά την αφαίρεση των υποχρεώσεων και των καθαρών περιθωρίων λειτουργικού κέρδους.

Η εικονική, είναι όλα τα άλλα. Παραδόξως, ένα χρόνο τώρα, η πραγματική οικονομία ”ζορίζεται”. Δεν λέμε ότι δεν ανακάμπτει. Το κάνει, αλλά με ρυθμούς επισφαλείς και πολύ πιο βραδείς από ότι η εικονική οικονομία.

Οι διορθωτικές τάσεις που επικρατούν στον Dow Jones εκδηλώνονται κυρίως στις μετοχές της Walt Disney και της General Motors. Αναφορικά με την πρώτη, τα studio animation Pixar ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν την συνεργασία με την εταιρία, ενώ στην περίπτωση της General Motors, ο τίτλος υφίσταται τις δυσάρεστες συνέπειες της υποβάθμισης από την Goldman Sachs σε on line από outperform.

Στο –0,51% και τις 10.456 μονάδες διαμορφώνεται ο δείκτης Dow Jones, ενώ απώλειες της τάξης του 0,15% εμφανίζει ο Nasdaq στις 2.065 μονάδες. Στο –0,37% και τις 1.129 μονάδες ο S&P 500.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές. Συγκεκριμένα, στο –0,47% και τις 4.390 μονάδες έκλεισε ο δείκτης FTSE 100, ενώ απώλειες της τάξης του 0,91% εμφάνισε ο DAX. Στο –0,65% και τις 3.638 μονάδες βρέθηκε ο CAC 40.



”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v