Διαφορετικές οι τάσεις για Dow - Nasdaq (update)

Τα κέρδη των Boeing και Honeywell στηρίζουν την άνοδο στα blue chips, ενώ αντίθετα οι απογοητευτικές εκτιμήσεις της Veritas Software για το πρώτο τρίμηνο, ασκούν ”πιέσεις” στον Nasdaq. Παραμένει το πτωτικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μικτές είναι οι τάσεις στη Wall Street, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται πλέον στα εταιρικά αποτελέσματα μετά την ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια την Τετάρτη.

Με απώλειες συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της FED την Τετάρτη, ανακοινώθηκε η απόφαση της τράπεζας να παραμείνουν τα επιτόκια αμετάβλητα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, το σημαντικό διαφοροποιητικό στοιχείο στις χθεσινές ανακοινώσεις της FED ήταν η διατύπωση που αφορούσε τις μελλοντικές κινήσεις της αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, η FED αντικατέστησε την προηγούμενη διατύπωσή της ”τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για υπολογίσιμο χρονικό διάστημα” με άλλη η οποία ανέφερε ότι ”θα κάνουμε υπομονή μέχρι να έρθει η ώρα να αυξήσουμε τα επιτόκια”.

Οριακή υποχώρηση εμφάνισαν οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας και αφού μειώθηκαν κατά 1.000, διαμορφώθηκαν στις 342.000, παραμένοντας σε χαμηλά επίπεδα. Εξάλλου, το κόστος εργασίας, στο τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ συνολικά για το 2003 η άνοδος ήταν στο 3,8%.

Στο επιχειρηματικό επίπεδο, κέρδη της τάξης των 68 σεντς ανά μετοχή ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο η Exxon Mobil, έναντι κερδών 56 σεντς το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της εταιρίας θα διαμορφωθούν στα 58 σεντς ανά μετοχή.

Αντίστοιχα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα της Honeywell, η οποία ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή στα 47 σεντς ανά μετοχή. Πέρσι η εταιρία είχε εμφανίσει ζημίες της τάξης του 1,78 δολ.

Θετικά αποτελέσματα για το τρίμηνο ανακοίνωσε και η Boeing, κατορθώντας να υπερβεί τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.

Κατά 2,5% υποχωρεί η μετοχή της Ford Motor, ύστερα από την υποβάθμισή της από την Lehman Brothers σε underweight από equal weight, μετά και τις εκτιμήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας για χαμηλότερα κέρδη.

Υψηλές απώλειες της τάξης του 13% καταγράφει η μετοχή της Veritas Software, ύστερα από τις απογοητευτικές εκτιμήσεις για τα κέρδη και τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου χρήσης, συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου.

Στο +0,48% και τις 10.518,94 μονάδες διαμορφώνεται ο δείκτης Dow Jones, ενώ απώλειες κατά 0,50% σημειώνει ο Nasdaq, ο οποίος βρίσκεται στις 2.066,91 μονάδες. Στο +0,29% και τις 1.131,70 μονάδες ο S&P 500.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, συνεχίζουν την πτωτική τους κίνηση, αποτυπώνοντας τις αναταράξεις που προκάλεσε χθες στη Wall Street η ανακοίνωση της FED.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v