Η τεχνολογία οδηγεί τις ρευστοποιήσεις στη Wall

Οι τεχνολογικοί τίτλοι οδηγούν τη διεύρυνση των απωλειών στη Wall Street καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα και η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλά 18 μηνών δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τους επενδυτές να προχωρήσουν σε αποκόμιση των πρόσφατων κερδών.

Πολύ πιθανό να λογάριασαν χωρίς τον….ξενοδόχο!

Ο λόγος για τις Ευρωαγορές, καθώς την ώρα που αυτές έκλεισαν (18:30 τοπική), o Dow έδειχνε πως επιδίδονταν σε μια μάλλον μετριοπαθή διόρθωση, ενώ στον ίδιο βαθμό η αντίστοιχη ”οπισθοχώρηση” του Nasdaq φαίνονταν λογική υπό το πρίσμα της έντονης ανοδικής κίνησης των τελευταίων ημερών.

Έκτοτε όμως – την τελευταία μιάμιση ώρα δηλαδή – το τοπίο μάλλον ”στραβώνει” λίγο όσον αφορά τις αμερικανικές αγορές. Διότι οι πιέσεις αρχίζουν να οξύνονται, με τους όγκους συναλλαγών να είναι υψηλότεροι απ΄ ότι χθες στην ανοδική κίνηση, με παράλληλη εμφανή μετακύλιση ρευστότητας προς βραχυχρόνιες ομολογιακές σειρές και τα πολύτιμα μέταλλα.

Οι ευρωπαίοι, συν τοις άλλοις, φάνηκαν να αγνοούν πλήρως την ισχυρότατη ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου (1,2650 από 1,2440 δολ.), αποφασίζοντας να ακολουθήσουν ετεροχρονισμένα την έντονη άνοδο χθες στις ΗΠΑ, παρά τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα το απόγευμα (ήπια διόρθωση γαρ).

Το πρόβλημα είναι πως αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση καθολικής (αγελαίας) κίνησης. Ναι μεν υπάρχει μια μερική αυτονόμηση των αγορών σε δύο μπλοκ (Ευρώπη-ΗΠΑ), όμως η πρώτη δείχνει διατεθειμένη να ακολουθεί την δεύτερη, έστω και αν λόγω χρονικής διαφοράς η κίνηση συνήθως υλοποιείται το ερχόμενο πρωί.

Η ουσία του θέματος είναι πως στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αποτυπώνεται πλήρως ο αρνητικός αντίκτυπος της ισχυροποίησης του ευρώ, με μέσα επίπεδα τιμών στο 1,09 δολ. για πέρσι. Αυτό, μην το ξεχνάτε. Αν λοιπόν η μέση ισοτιμία μείνει πάνω από το 1,20 δολ. φέτος – και μάλλον προς το 1,30 δολ. διαμορφώνεται – ποιος θα εξάγει; Πόσο δε με δεδομένο το υφιστάμενο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας;

Η ουσία είναι επίσης πως το δολάριο δεν είναι κοινώς αποδεκτό ΠΟΥΘΕΝΑ.

Το γεγονός ότι η ισοτιμία δολαρίου-γεν υποχώρησε σήμερα και μέχρι το 105,50 γεν περίπου, ”ανησυχεί”, υπό το πρίσμα του ότι οι περισσότερες ασιατικές τράπεζες συνεχίζουν να διατηρούν αποθέματα σε δολαριακή μορφή.

Αποθέματα που εάν αποφασίσουν να ”γυρίσουν” σε ευρώ ή να ενισχύσουν τα real assets (βλ. χρυσό κτλ.), αυτό θα φέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα κατά της ισχύος της αμερικανικής οικονομίας συνολικότερα. Οι ΗΠΑ εξάλλου χρειάζονται τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις για να επιτύχουν την ανάπτυξη, η οποία κάθε άλλο παρά ενδογενής είναι.

Ίσως, πλέον, αποτυπώνεται κι ένα έλλειμμα αξιοπιστίας, που συνοδεύει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού…

Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στο -0,65% και τις 10.632 μονάδες, ενώ στο -1,39% και τις 2.123 μονάδες κινείται ο Nasdaq. Μεταβολή της τάξης του -0,77% εμφανίζει ο S&P 500, στις 1.146 μονάδες.

Με κέρδη ολοκλήρωσε την ημέρα ο δείκτης FTSE 100 (+0,03%, 10.632 μονάδες), ενώ στο +0,14% και τις 4.134 μονάδες βρέθηκε ο DAX. Στο +0,59% και τις 3.697 μονάδες ο CAC 40.



”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v