Σημάδια κόπωσης στη Wall

Δείγματα κόπωσης εμφανίζει από την έναρξη της συνεδρίασης ο Dow Jones έχοντας αγγίξει υψηλά δύο ετών, ενώ ο Nasdaq εξανεμίζει τα κέρδη που κατέγραφε μετά την αναβάθμιση της Microsoft από δύο επενδυτικούς οίκους. Διατήρησε τα κέρδη η Φρανκφούρτη.

Ξεκινώντας τη σημερινή αποδελτίωση - ανάλυση, οφείλουμε να επισημάνουμε πως οι αγορές δέχονται αυτή τη στιγμή καταιγισμό ερεισμάτων, από κυριολεκτικά παντού.

Στο μικροοικονομικό (εταιρικό) επίπεδο, υπάρχει η αναβάθμιση της Microsoft, από δύο επενδυτικούς οίκους των ΗΠΑ, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Προέδρου της εταιρίας στο Νταβός, βοήθησαν αρχικά τον Nasdaq σε κέρδη περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Αυτός που δεν ”τραβάει” από το πρωί είναι ο Dow, ο οποίος ούτως ή άλλως επιδεικνύει εσχάτως δείγματα κόπωσης. Κοιτάζοντας λίγο την εβδομάδα, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως υπάρχει μια σαφής τάση συσσώρευσης, με ανοδική όμως χροιά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι χθες, ενδοσυνεδριακά, βρέθηκε σε υψηλό διετίας.

Αυτή που συνεχίζει να εντυπωσιάζει είναι η Ευρώπη. Νέο υψηλό δεκαεννέα μηνών για τον Dax, ο οποίος δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα σθεναρός τόσο στην άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου (και σήμερα), όσο και στην κόπωση του Dow.

Μια από τα ίδια και για τον Cac, που συσσώρευσε γύρω από τις 3.700 μονάδες, με την νέα τεχνολογία (France Telecom, Vivendi Universal κ.ο.κ.) να πρωταγωνιστούν.

Ο FTSE από την άλλη αντιμετωπίζει ”δομικά” προβλήματα. Η αποκλιμάκωση των τιμών των πετρελαϊκών μετοχών, που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες, οδήγησε στην τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Θα επισημάνουμε απλώς πως τα τεκταινόμενα – και κυρίως τα λεγόμενα – στο Νταβός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα επηρεάσει τα μέγιστα τις αγορές.

Τέτοιες εκδηλώσεις συνήθως ενεργούν καταπραϋντικά στις διαθέσεις ανόδου, ενώ η εισήγηση του κ. Roach της Morgan Stanley, ο οποίος μίλησε για πρόσκαιρη κυκλική ανάκαμψη που θα ακολουθηθεί από περίοδο ύφεσης, μάλλον δεν βοηθά.

Συν τοις άλλοις, το να αποσύρει κανείς κεφάλαια και να γράψει κέρδη είναι λογικό. Τα επίπεδα τιμών ενδείκνυνται.

Καλό Σαββατοκύριακό, τα λέμε την Δευτέρα.

ΥΓ. Για τους ενασχολούμενους με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, αναμένονται σημαντικές ”αναταράξεις” κατά το προσεχές δεκαπενθήμερο.

Εμφανής η ανοδική προδιάθεση του ευρώ, οι παρεμβάσεις όμως της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας δημιουργούν μεγάλες στρεβλώσεις στα cross-rates.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10572,44 μονάδες με απώλειες 0,48% ενώ και ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,12% στις 2115,49 μονάδες. Ο S&P σημειώνει πτώση 0,15% στις 1142,20 μονάδες.

Ο FTSE 100 έκλεισε στις 4456,9 μονάδες με απώλειες 0,44% ενώ και ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,06% στις 3693,36 μονάδες. Κέρδη κατά 0,29% σημείωσε ο DAX στις 4151,83 μονάδες.



”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v