Νέα συγχώνευση τραπεζών στις ΗΠΑ

Η συγχώνευση ανάμεσα στη Regions Financial της Αλαμπάμα και την Union Planters του Μέμφις ενισχύει τον ανταγωνισμό και το συγκεντρωτισμό στην τραπεζική αγορά, αυξάνοντας τον πυρετό για νέες εξαγορές - συμμαχίες, κυρίως τοπικού επιπέδου.

Νέα συγχώνευση τραπεζών στις ΗΠΑ
Η Regions Financial, η δεύτερη στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων τράπεζα της Αλαμπάμα, προχωρά σε κοινοπραξία συγχώνευσης με την Union Planters του Μέμφις στο Τένεσι, αξίας 5,9 δισ. δολαρίων.

Από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών θα δημιουργηθεί χρηματοοικονομικός κολοσσός 1.400 υποκαταστημάτων στη νότια και κεντρική περιοχή των δυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ.

Κάθε μετοχή της Union Planters θα ανταλλαχθεί με μια μετοχή της νέας εταιρίας, ενώ κάθε μετοχή της Regions θα ανταλλαχθεί με 1,234 μετοχές της νέας εταιρίας, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών.

Η Regions Financial και η Union Planters θα διατηρούν ισότιμη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρίας.

Η απόφαση των δύο περιφερειακών τραπεζικών κολοσσών να συγχωνευθούν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πυρετό εξαγορών και συγχωνεύσεων στην αμερικανική τραπεζική αγορά.

Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη εξαγορά της Bank One από την JP Morgan Chase, για 55 δισ. δολάρια.

Ο νέος τραπεζικός κολοσσός της Regions-Union θα διατηρεί παρουσία από την Φλόριντα έως την Αιόβα, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συγχώνευση αυτή διατηρεί και αμυντικά χαρακτηριστικά, αποτρέποντας την εξαγοράς τους από ”κεντρικό εθνικό” τραπεζικό κολοσσό, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ήδη ισχυρή παρουσία τους στις τοπικές αγορές που διατηρούν δραστηριότητες έναντι ανταγωνιστών.

Η νέα τράπεζα θα ελέγχει περιουσιακά στοιχεία 80,5 δισ. δολαρίων, με συνολικά αποθέματα 55,8 δισ. δολαρίων σε 15 Πολιτείες.

Το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον αμερικανικό χρηματοοικονομικό τομέα ενισχύει το συγκεντρωτισμό και τον ανταγωνισμό της αγοράς, οδηγώντας στην περαιτέρω αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ενώ οι αναλυτές εξέφρασαν και ορισμένες επιφυλάξεις για την απασχόληση του τομέα.

Οι συγχωνεύσεις τραπεζών έφθασαν στα 168,7 δισ. δολάρια το 2003, ενώ μόνο από τις αρχές Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν συγχωνεύσεις αξίας 58,8 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής ανάμεσα στην JP Morgan Chase και την Bank One.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v