Αρωγός για Dow - S&P οι τράπεζες

Αν και σε ηπιότερους ρυθμούς, διατηρείται η ρευστοποίηση κερδών στον τεχνολογικό κλάδο, ενώ υψηλότερα κινούνται τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P, ύστερα από τα θετικά αποτελέσματα των τραπεζών και τα στοιχεία για τις άδειες ανέγερσης κατοικίας. Με κέρδη έκλεισε η Ευρώπη.

Σήμερα, λίγα πράγματα. Η ροή ειδήσεων είναι πυκνή, αλλά ουσιώδης.

Καταρχήν, σήμερα είναι η ημέρα των τραπεζών. Merrill Lynch, J.P. Morgan και Fannie Mae ανακοίνωσαν αποτελέσματα χρήσης, αν και η τρίτη που αναφέρουμε αποτελεί την εισηγμένη εταιρία διαχείρισης του χρέους που θεωρείται δευτερογενές.

Μείζονος σημασίας παρά ταύτα, καθώς η συγκεκριμένη αγορά (τιτλοποιημένων χρεών και αναδανεισμού) είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αυτή τη στιγμή παγκοσμίως.

Κάτι υπερδιπλασιασμούς κερδών είδαμε, κάτι ολικές επαναφορές (από ζημιές 387 εκατ. δολαρίων σε κέρδη 1,86(!) δισ. δολαρίων η JP Morgan) και διάφορα τέτοια... απίστευτα.

Δεν θα αναλωθούμε στην επιμέρους ανάλυση των ισολογισμών των τριών χρηματοοικονομικών οργανισμών. Ισολογισμούς διαβάσαμε. Όπως και τους χθεσινούς.

Εμμένουμε στην άποψη ότι οι τράπεζες παραμένουν υπέρμετρα ευάλωτες, στην χρηματοοικονομική τάση και την διατήρηση των ρυθμών αύξησης της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης.

Η άνοδος των κερδών των τραπεζών λήγει την ημέρα που θα ανευρεθεί το πλαφόν. Ποιο πλαφόν; Το σημείο εκείνο όπου δεν μπορεί να αυξηθεί πια η καταναλωτική πίστη, δεν μπορούν να ανεγερθούν νέες κατοικίες, δεν μπορεί να συντηρηθεί το υφιστάμενο χρέος.

Η ατμομηχανή πάντως είναι οι αγορές. Το είπαμε και χθες. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι πως οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι έχουν αποκοπεί από την οργανική κερδοφορία, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν καταθέσεις.

Με 125 μονάδες βάσης βασικό επιτόκιο δανεισμού και το ταμιευτήριο να ”τρέχει” στο 0,15-0,2% στις ΗΠΑ, κανένας δεν κρατάει λεφτά στην τράπεζα. Ή στην αγορά τα ”ρίχνει”, ή τα ξοδεύει, ή με αυτά συντηρεί το υψηλό χρέος που συσσώρευσε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Αυτό, για τις αγορές, είναι δίκοπό μαχαίρι. Αν συνεχιστεί η ανάπτυξη, όλα καλά. ΌΛΟΙ όμως ξέρουν ότι κάποια στιγμή αυτή θα σταματήσει. Το πότε προσδιορίζει και το πότε σταματάει η άνοδος των αγορών. Εκτός κι αν πάμε στο μοντέλο ”2000”, όποτε και οι αγορές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν κόντρα στην μακροοικονομική τάση.

Εξαιρετικά συγκεχυμένη από κάθε άποψη η τάση. Σήμερα, απλά, επιλέγεται η μέση λύση. Μεταξύ χαμηλού (1,2553) και υψηλού ημέρας (1,2675) το ευρώ, τα ίδια για τις τιμές των βασικών κρατικών ομολογιακών εκδόσεων, ο Dow προσπαθεί να μαζέψει για να μην γράψει δύο σερί πτωτικές, ο Nasdaq πλήττεται από το φαινόμενο της αποκόμισης κερδών, ο χρυσός και ο άργυρος πιέζονται για τον ίδιο λόγο, η Ευρώπη επέστρεψε ακριβώς στα επίπεδα που ξεκίνησε χθες η πτώση, ο FTSE ”πάλεψε” με τις 4.500 μονάδες, και πάει λέγοντας.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,26% στις 4511,2 μονάδες, ενώ κέρδη κατά 0,77% κατέγραψε ο DAX στις 4138,04 μονάδες. Ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,44% στις 3676,38 μονάδες.

Ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,36% στις 10566,51 μονάδες, ενώ άνοδο περί το 0,23% σημειώνει και ο S&P στις 1141,43 μονάδες. Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,75% στις 2131,83 μονάδες.

Απογραφή, για σήμερα.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v