Αποδόσεις ”τούρμπο” από 3 τραπεζικούς κολοσσούς

Η JP Morgan, η Merrill Lynch και η Fannie Mae υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους στο δ΄ τρίμηνο, διαψεύδοντας ευχάριστα και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών, ενώ κάνουν λόγο για ισχυρά κέρδη και στο 2004.

Αποδόσεις ”τούρμπο” από 3 τραπεζικούς κολοσσούς
Η ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο, που οδήγησε στην εκρηκτική άνοδο των χρηματιστηρίων και την επιτάχυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, επέδρασε καταλυτικά στην καταγραφή υπερδιπλάσιων κερδών για τις JP Morgan, Merrill Lynch και Fannie Mae.

Οι θετικές προβλέψεις των τριών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων για το πρώτο τρίμηνο, αλλά και το σύνολο του 2004, ενίσχυσε την αισιοδοξία για τη διατήρηση των δυναμικών ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, παρόλο που αρκετοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για τις δυνατότητες των εταιριών του χρηματοοικονομικού τομέα να συνεχίσουν να παράγει με αυτούς τους ρυθμούς... πλούτο!

Επενδυτές της Wall Street επισημαίνουν το γεγονός ότι οι προβλέψεις των αναλυτών των επενδυτικών οίκων διαψεύσθηκαν θετικά, αφού όλα τα αποτελέσματα εταιριών του χρηματοοικονομικού τομέα που έχουν ανακοινωθεί, είναι σαφώς υψηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, η JP Morgan Chase, η δεύτερη σε μέγεθος αμερικανική τράπεζα που εξαγόρασε την προηγούμενη εβδομάδα την Bank One για 55 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της εκτινάχθηκαν στα 1,86 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, μετά το ρεκόρ ζημιών της αντιστοίχου περιόδου του προηγούμενου έτους.

Η εκρηκτική άνοδος των κερδών οφείλεται στην εκτίναξη της ζήτησης επενδυτικών προϊόντων, στην αύξηση των κερδών από τις προμήθειες λιανικής και την υποχώρηση των επισφαλών δανείων.

Τα καθαρά κέρδη της JP Morgan έφθασαν στα 88 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με καθαρές απώλειες 387 εκατ. δολαρίων ή 20 σεντες ανά μετοχή της αντιστοίχου περιόδου του 2002, σύμφωνα με το Businnes Wire, ενώ οι αναλυτές της Thomson Financial προέβλεπαν άνοδο κερδών ”μόνο” κατά 77 σεντς ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο.

Η JP Morgan Chase διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,08 τρισ. δολαρίων, και αποτελεί την τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση πιστώσεων σε εταιρίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει υπό τη διαχείρισή της, τις περισσότερες πιστωτικές κάρτες.

Τα κέρδη από τον επενδυτικό τομέα υπερδιπλασιάστηκαν στα 850 εκατ. δολάρια, αυτά από την άνοδο των προμηθειών λιανικής αυξήθηκαν κατά 26% στα 834 εκατ. δολάρια, ενώ τα επισφαλή δάνεια μειώθηκαν στα 730 εκατ. δολάρια.

Η μετοχή της JP Morgan Chase εκτινάχθηκε 53% το 2003, μετά από ελεύθερη πτώση που διάρκεσε σχεδόν μια ολόκληρη τριετία, εξαιτίας των επισφαλών δανείων και των ζημιών στις κοινοπραξίες και στις συμμετοχές.

H Merrill Lynch, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρία, ανακοίνωσε ότι το δ΄ τρίμηνο τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν, για να εκτιναχθούν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 4ετίας, εξαιτίας του ράλι των αμερικανικών και διεθνών χρηματιστηριακών αγορών το 2003.

Τα καθαρά κέρδη της Merrill Lynch έφθασαν στα επίπεδα ρεκόρ των 1,2 δισ. δολαρίων ή 1,23 δολαρίων ανά μετοχή το τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με τα 539 εκατ. δολάρια ή 56 σεντς ανά μετοχή της αντιστοίχου περιόδου του 2002,

Οι αναλυτές της Thomson Financial προέβλεπαν ότι θα κατέγραφαν άνοδο ”έως” τα 1,01 δολάρια.

Η Merrill Lynch τόνισε ότι ο Dow Jones και ο Standard & Poor’s 500 προσέφεραν το 12% των κερδών του τετάρτου τριμήνου!

Ο Stanley O’Neil, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, υπογράμμισε ότι στο πρώτο τρίμηνο αλλά και στο σύνολο του 2004, η Merrill Lynch θα αποδώσει ικανοποιητικά κέρδη, ενώ υπερασπίστηκε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρίας που οδήγησε στη μείωση του προσωπικού της τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο από το 2001.

Η μετοχή της Merrill Lynch κατέγραψε ράλι 9,6% το τέταρτο τρίμηνο, την πέμπτη υψηλότερη άνοδο στο American Stock Exchange Securities Broker/Dealer Index, ενώ εκτινάχθηκε κατά 55% το 2003.

Τα κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 70%, εξαιτίας των πωλήσεων στις αμερικανικές και διεθνείς αγορές, ενώ αυτά από την πώληση αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 68% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Fannie Mae, εταιρία εγγύησης στεγαστικών δανείων και υποθηκών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της υψηλής ανόδου της αγοράς υποθηκών.

Τα καθαρά κέρδη της Fannie Mae εκτινάχθηκαν στα 2,2 δισ. δολάρια ή 2,21 δολάρια ανά μετοχή το τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με τα 952 εκατ. δολάρια των κερδών της αντιστοίχου περιόδου του 2002. Η εταιρία διατηρούσε υποθήκες – χρέη αξίας 956 δισ. δολαρίων έως τα τέλη του 2003.

Η άνοδος της μετοχής της τράπεζας έφθασε το 16% το 2003, ενώ το τέταρτο τρίμηνο κατέγραψε άνοδο 7%, σε σχέση με τα κέρδη κατά 12% του δείκτη των εταιριών του τομέα του Standard & Poor’s, εξαιτίας του οικονομικού σκανδάλου των λογιστικών παρατυπιών 5 δισ. δολαρίων που αφορούσε την Fannie Mae και την Freddie Mac.

Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v