Θετικό κλίμα στη Wall, νευρικός ο Dow

Ωθηση δίνουν στην αμερικανική αγορά τα θετικά στοιχεία για το δείκτη Μίσιγκαν, με τον Dow Jones, ωστόσο, να εμφανίζει σημάδια νευρικότητας, εν μέσω των θετικών αποτελεσμάτων της GE και των υποβαθμίσεων των J&J και Altria. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ευρωαγορές, καλοσωρίζοντας την υποχώρηση του ευρώ.

Ημέρα αντίρροπων δυνάμεων, τάσεων και υποθέσεων και η σημερινή.

Τέλος καλό, όλα καλά χθες στις ΗΠΑ, με δυναμικά κλεισίματα για το σύνολο των δεικτών. Είχαμε πει πως εάν διατηρούνταν η τάση, οι ευρωαγορές θα ”άνοιγαν” σήμερα με δύναμη.

Άνοιξαν ”γερά”, συνέχισαν σταθεροποιητικά και μόνο προς το κλείσιμο επέστρεψαν ένα μικρό μέρος των κερδών τους, απόρροια της κίνησης σε αρνητικό έδαφος τη συγκεκριμένη στιγμή του Dow.

Ο Dow, ο οποίος σήμερα θα έχει ταλαντεύσεις, σε στενό όμως εύρος απ΄ ό,τι φαίνεται. Κι αυτό γιατί την θετική κίνηση της General Electric (απόρροια του θετικού forward statement) αντισταθμίζει η υποβάθμιση των Johnson & Johnson και Altria, ενώ στον αντίποδα τον Nasdaq τον οδηγεί εκ του ασφαλούς η Juniper Technologies, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στην αιτιολόγηση των νέων προσδοκιών με τα αποτελέσματα της.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10571,26 μονάδες με άνοδο 0,16%, ο Nasdaq κινείται υψηλότερα κατά 0,99% στις 2129,89 μονάδες, ενώ ο S&P σημειώνει κέρδη 0,41% στις 1136,75 μονάδες.

Πάντως, traders στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι σε εβδομαδιαία βάση ο Dow εμφανίζει δείγματα κόπωσης, κι αυτό είναι, με βάση όσα είδαμε σήμερα, πασιφανές. Από την άλλη όμως οι ευρωαγορές, με δεδομένη την αποκλιμάκωση κατά 3,5 σεντς της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, είχαν κάθε ευκαιρία να καταγράψουν νέο υψηλό έτους, κάτι που κατάφεραν σήμερα, ενώ συνάμα βρίσκονται πλέον και σε νέο υψηλό 62 εβδομάδων (ισχύει για Dax και Cac).

Για την Ευρώπη πάντα, η οποία υπεραπέδωσε των αμερικανικών αγορών για πρώτη φορά σε εβδομαδιαία βάση από την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, απλώς παγιώνεται η ισχυρή τάση αρνητικής συσχέτισης της κίνησης ευρώ-δολαρίου και του Dax, πρωτίστως.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4487,9 μονάδες με άνοδο 0,71%, ενώ υψηλότερα κατά 1,05% διαμορφώθηκε ο DAX στις 4111,64 μονάδες. Κέρδη περί το 1,24% κατέγραψε και ο CAC 40.

Όσον αφορά στα μακροοικονομικά, όπως έδωσαν ώθηση χθες, έτσι δίνουν και σήμερα, αφού ο δείκτης Michigan ξεπέρασε το 100 για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ενώ συνάμα η βιομηχανική παραγωγή εμφανίζει σταδιακά αυξητικές τάσεις, χωρίς όμως να προστίθενται θέσεις εργασίας.

Εάν υπάρξει βελτίωση της αγοράς εργασίας, αναμφισβήτητα θα αρθούν κάποιες – απόλυτα βάσιμες – επιφυλάξεις. Έως τότε, με βάση τα μίκροοικονομικά δεδομένα, οι αγορές θα κινούνται σε ημερήσια βάση. On a day to day basis. Καλό Σαββατοκύριακο.

Υ.Γ. (No. 3) – Οι λεκτικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ κάτι έχουν καταφέρει! Καθηλωμένα τα cross-rates του δολαρίου έναντι του γεν, όμως το ευρώ απώλεσε σχεδόν 1,5 σεντ μέσα σε μισή μέρα έναντι του δολαρίου. Θυμίζει παρέμβαση, δεν είναι όμως. Απλά, κάποιοι προεξοφλούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v