ΗΠΑ: Θεαματική άνοδος του δείκτη Μίσιγκαν

Ο δεικτης του καταναλωτικού αισθήματος εκτινάχθηκε στο 103,2 τον Ιανουάριο, σε σχέση με το 92,6 του Δεκεμβρίου, εξαιτίας των θετικών εκτιμήσεων των καταναλωτών για άνοδο αγορών και πτώση ανεργίας.

ΗΠΑ: Θεαματική άνοδος του δείκτη Μίσιγκαν
Ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 3ετίας, φθάνοντας στο 103,2 τον Ιανουάριο, από το 92,6 του Δεκεμβρίου.

Διαψεύδοντας θετικά και τους πλέον αισιόδοξους αναλυτές των αγορών που προέβλεπαν ”οριακή” άνοδο στο 94! Τα στοιχέια αυτά αφορούν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τον Ιανουάριο.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές εκτιμούν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχίσουν να τρέχουν και ότι η ανεργία θα συνεχίσει να υποχωρεί, γεγονός που ενίσχυσε την αισιοδοξία για άνοδο των καταναλωτικών δαπανών.

Η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης υπογράμμισε σήμερα το momentum της αμερικανικής οικονομίας, τόνισε ο John Silva, ο διευθυντής οικονομολόγων της Wachovia Corp. της Νοτίου Καρολίνας.

Η άνοδος του δείκτη επιβεβαιώνει τις αισιόδοξες προβλέψεις για την ισχυρή δυναμική της εμπιστοσύνης των Αμερικανικών καταναλωτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση μέσα σε καθεστώς μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής ασφάλειας.

Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών περιόρισαν τις ανησυσχίες από την οριακή άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,1% το Δεκέμβριο, έναντι προβλέψεων για άνοδο 0,5%.

Θετικά αντέδρασαν προηγούμενα οι αναλυτές και οι επενδυτές από την ανακοίνωση για άνοδο των αποθεμάτων επιχειρήσεων κατά 0,3% το Νοέμβριο, σε υψηλότερα επίπεδα από το 0,2% των προηγούμενων εκτιμήσεων των αναλυτών, παρόλο που υποχώρησαν σε περισσότερο ”φυσιολογικά” επίπεδα μετά την ”υπερβολική” άνοδο κατά 0,4% που κατέγραψαν τον Οκτώβριο.

Μέσα στο κλίμα αισιοδοξίας από την ανακοίνωση του δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν οι επενδυτές εστίασαν το ενδιαφέρον τους στα εξαιρετικά θετικά μεγέθη για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής σε ορισμένους στρατηγικούς τομείς για την ανάκαμψη και την άνοδο του βιομηχανικού και τεχνολογικού δείκτη.



Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Δεκέμβριο αι παραγγελίες για τις περισσότερες βιομηχανίες εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 50ετίας.

Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση της Fed της Νέας Υόρκης που προβλέπει ότι η βιομηχανική παραγωγή θα καταγράψει ικανοποιητική άνοδο τον Ιανουάριο.

Τα χαμηλά επίπεδα των αποθεμάτων των επιχειρήσεων και η αύξηση των παραγγελιών αναμένεται ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα, επιταχύνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας για το 2004.

Η παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών και μικροεπεξεργαστών αυξήθηκε 1,9% το Δεκέμβριο, σε σχέση με την άνοδο κατά 2,4% το Νοέμβριο.

Οι εταιρίες του τομέα αναμένουν ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2003 θα καταγράψουν τα υψηλότερα κέρδη τις τελευταίες 3ετίας, αφού το προηγούμενο 12μηνο οι πωλήσεις υπολογιστών και μικροεπεξεργαστών αυξήθηκαν κατά 28%.

Ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι η παραγωγή του ενεργειακού τομέα υποχώρησε 1,4% το Δεκέμβριο, μετά από άνοδο 1,4% το Νοέμβριο.

Η βιομηχανική παραγωγή, πάντως, αναμένεται να σημειώσει άνοδο 6,15% το 2004, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1999, με άξονα τον καθαρά βιομηχανικό τομέα, μετά από 3ετή επιβράδυνση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του National Association of Manufacturers.

H αμερικανική οικονομία αναμένεται να καταγράψει άνοδο 4,6% το 2004, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1984, σύμφωνα με τους αναλυτές του Blue Chip Economic Indicators, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 3,1% το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v