Κέρδη για Dow - S&P, την Intel περιμένει ο Nasdaq

Τα θετικά macro στοιχεία για τη συρρίκνωση του ελλείμματος διατηρούν σε ανοδική τροχιά τα blue chips στην αμερικανική αγορά, ενώ αντίθετα ο Nasdaq καταγράφει πλέον οριακές διακυμάνσεις, εν μέσω νευρικότητας πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Intel. Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Δύο τα βασικά σημεία αναφοράς της σημερινής ημέρας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Καταρχήν, από το πουθενά, προκύπτει συρρίκνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ. Εξέλιξη λογική υπό το πρίσμα της αυξημένης ανταγωνιστικότητας που απολαμβάνουν – σε επίπεδο τιμολόγησης – οι αμερικάνοι εξαγωγείς, καθώς ο όγκος εξαγωγών αυξήθηκε δραματικά το τελευταίο δίμηνο, εύλογη ευεργετική παρενέργεια της αποκλιμάκωσης στην ισοτιμία δολαρίου - ευρώ.

Για τις αγορές συναλλάγματος και εμπορευμάτων, το συγκεκριμένο μακροοικονομικό δεδομένο οδήγησε σε αποκόμιση κερδών - sell off, για το ευρώ, το χρυσό και τον άργυρο, δίνοντας παράλληλα τροφή σε όσους αναλυτές πιστεύουν πως οι ΗΠΑ θα οδηγήσουν την ανάκαμψη δια της συγκεκριμένης οδού και μεθόδου.

Υπάρχουν δομικά προβλήματα σε αυτή τη θεωρία, που όμως θα αναλύσουμε στο εγγύς μέλλον, αφού άλλα προέχουν σήμερα.

Το δεύτερο σημείο αφορά την Intel. Η οποία θα ”ανοίξει” το χορό των μεγάλων εταιριών νέας τεχνολογίας που ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης, καλούμενη όμως να ενεργήσει ως πυλώνας της αιτιολόγησης των υψηλότερων αποτιμήσεων που έχουν επιτευχθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Η καταρχήν αντίδραση του Nasdaq ήταν να προεξοφλήσει την διαμόρφωση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σε καλύτερα του αναμενόμενου επίπεδα, όμως εσχάτως ο συγκεκριμένος δείκτης ”φλερτάρει” με το αρνητικό πρόσημο, κάτι που δείχνει την αβεβαιότητα – απόλυτα δικαιολογημένη – που επικρατεί.

Αν όντως η Intel ξεπεράσει τις προσδοκίες, πολύ πιθανό να βρεθούμε προ του β΄ κύκλου ανόδου του έτους, αφού ο πρώτος έκλεισε με την πτώση της Παρασκευής.

Οι ευρωαγορές πάλι, κλήθηκαν το πρωί να αντιμετωπίσουν τη δυσμενή κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από χθες το βράδυ στις ΗΠΑ, όπου παρά το μάζεμα του Dow από τις –130 μονάδες στις –60, ο δείκτης έκλεισε παρά ταύτα χαμηλότερα από εκεί που τον είχαν αφήσει οι ευρωπαίοι στο κλείσιμο χθες.

Αυτή τη στιγμή ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10485,18 μονάδες με άνοδο 0,56%, ενώ και ο S&P κινείται υψηλότερα περί το 0,28% στις 1124,39 μονάδες. Ο Nasdaq υποχωρεί περί το 0,02% στις 2095,98 μονάδες.

Μετά τις 16:00 όμως, οι ευρωπαίοι επενδυτές προτίμησαν την τιμολόγηση του... μέλλοντος (βλ. άνοδος), με εύκολη υπέρβαση των 4.000 μονάδων σε Dax, κέρδη περί το 1,4% για τον CAC και την πρώτη ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες πέντε για τον FTSE.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 4461,4 μονάδες με άνοδο 0,48%, ενώ ο DAX σημείωσε άνοδο 1,48% στις 4055,21 μονάδες. Ο CAC 40 στο Παρίσι διαμορφώθηκε στις 3612,55 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,02%.

Πυθία δεν είμαστε. Ας βγάλει η Intel ό,τι είναι να βγάλει. Η απλή λογική υπαγορεύει πως τα αποτελέσματα της θα κρίνουν την έκβαση της αυριανής ημέρας για τον Nasdaq και ενδεχομένως την τάση στο άνοιγμα των ευρωαγορών.

Γιατί ό,τι δούμε κατά τις ερχόμενες τρεις ώρες, αφορά προσπάθεια προεξόφλησης. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Υ.Γ. Στην ΕΚΤ συνεχίζουν την έκδηλη προσπάθεια άσκησης πιέσεων στο ευρώ, με αμιγώς λεκτικές παρεμβάσεις. Η αγορά δεν τιμολογεί το ενδεχόμενο παρέμβασης από την ΕΚΤ. Τιμολογεί το ενδεχόμενο συντονισμένης παρέμβασης από τις τρεις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, ιδίως μετά την 7η Φεβρουαρίου.

Την ημέρα την έχουμε επισημάνει εδώ και δυο βδομάδες. Συνεδρίαση G-7, με πολύ ψηλά στην ατζέντα τα ”νομισματικά ζητήματα”. Έβαλε και ο κ. Greenspan το... χεράκι του.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v