ΗΠΑ: Αποδίδει το φθηνό δολάριο

Η αμερικανική οικονομία εμφανίζει στοιχεία δυναμισμού, ικανοποιώντας τις προβλέψεις του Γκρίνσπαν, με τον PPI να κινείται με άνοδο 0,3% το Δεκέμβριο, και το εμπορικό έλλειμμα να καταγράφει σημαντική πτώση στα 38 δισ. δολάρια. Ανοδος για Futures - δολάριο, ”κούρσα” ανόδου στις ευρωαγορές.

ΗΠΑ: Αποδίδει το φθηνό δολάριο
”Τσίμπησε” ελαφρώς ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξε ότι τον Δεκέμβριο κατέγραψε άνοδο 0,3%.

Η άνοδος του PPI πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, δικαιολογείται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και την υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ”καλαθιού” των ανταγωνιστικών του νομισμάτων.

Η δραστική μείωση του εμπορικού ελλείμματος, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του προέδρου της Fed Αλαν Γκρίνσπαν ότι το ”φθηνό” δολάριο θα οδηγήσει στην αναχαίτιση των τριών βασικών ελλειμμάτων της αμερικανικής οικονομίας, ενισχύοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα Futures στη Wall σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση των θετικών ουσιαστικά μακροοικονομικών αποτελεσμάτων για την αμερικανική οικονομία.

Ο μέσος όρος των προβλέψεων των οικονομολόγων, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου CBS, ανέμενε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού Δεκεμβρίου θα εμφανίσει άνοδο 0,2% μετά από πτώση 0,3% στον προηγούμενο μήνα.

Ο PPI πλην τιμών τροφίμων και ενέργειας αναμενόταν να κινηθεί στο +0,1% από –0,1% στην τελευταία μέτρηση.

Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,1% το Δκκέμβριο, διασκεδάζοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,1%, ενώ το Νοέμβριο είχε υποχωρήσει κατά 0,1%.

To εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε στα 38 δισ. δολάρια το Νοέμβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών, με άξονα την εκτίναξη των εξαγωγών στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι θαλάσσιες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στη σκιά της ανάκαμψης των αμερικανικών εξαγωγών.

Το εμπορικό έλλειμμα κυμαινόταν στα 41,6 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, ενώ το Νοέμβριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2002 όταν είχε καταγράψει πτώση στα 35,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι αμερικανικές εξαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 2,9% στα 90,6 δισ. δολάρια το Νοέμβριο, στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2002, ενώ ικανοποιητικά αντέδρασαν οι αναλυτές και οι επενδυτές στην ανακοίνωση της εκτίναξη των αμερικανικών εξαγωγών προς την ”ανταγωνιστική” Κίνα στα 3,3 δισ. δολάρια.

Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα υποχώρησε στα 10,8 δισ. δολάρια το Νοέμβριο, από τα 13,6 δισ. δολάρια του Οκτωβρίου. Οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν, ενώ οι εξαγωγές έφθασαν στα επίπεδα ρεκόρ των 3,3 δισ. δολαρίων.

Οι εξαγωγές βιομηχανικού εξοπλισμού και διαρκών αγαθών, από πολιτικά αεροσκάφη έως μηχανολογικούς εξοπλισμούς, αυξήθηκαν προς όλα τα κράτη που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 0,8% στα 128,6 δισ. δολάρια το Νοέμβριο, στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα μετά το ρεκόρ των 129,7 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο.

Να σημειωθεί ότι αργότερα σήμερα εκδίδει και η Fed το Beige Book, που περιέχει τις εκτιμήσεις της Kεντρικής Tράπεζας των ΗΠΑ για την τρέχουσα και μελλοντική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Η επόμενη τακτική συνεδρίαση της Fed για τον καθορισμό των αμερικανικών επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v