Εταιρικές ανησυχίες ”έπληξαν” τη Wall

Με τους επενδυτές να περιμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα δ΄ τριμήνου και διστάζοντας να προχωρήσουν -εν αναμονή αυτών- σε σημαντικές τοποθετήσεις, η αμερικανική αγορά οδηγήθηκε χαμηλότερα, ύστερα και από το πολύμηνο ανοδικό ράλι, αλλά και τις δηλώσεις Γκρίνσπαν για την πτώση του δολαρίου. Περιόρισαν τα κέρδη οι ευρωαγορές στο κλείσιμο.

Με τους επενδυτές να περιμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα δ΄ τριμήνου, η αμερικανική αγορά έκλεισε χαμηλότερα, ύστερα και από το πολύμηνο ανοδικό ράλι, αλλά και τις δηλώσεις Γκρίνσπαν για την πτώση του δολαρίου.

Περιόρισαν τα κέρδη οι ευρωαγορές στο κλείσιμο.

Συγκεκριμένα, ο Σερ Αλαν, μιλώντας στο Βερολίνο σε ημερίδα της Bundesbank, υπερασπίστηκε την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, την κατάργηση των προστατευτικών φραγμών και την αποφυγή παρεμβάσεων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Η υποχώρηση του δολαρίου κατά 25% έναντι του καλαθιού των ανταγωνιστικών του νομισμάτων από τις αρχές του 2002, δεν φαίνεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών ή την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης Κεντρικής Τράπεζας του κόσμου.

Τη νευρικότητα στον τεχνολογικό κλάδο επέτεινε η ανακοίνωση της γερμανικής εταιρίας πληροφορικής SAP αναφορικά με τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου, που σημείωσαν πτώση έναντι του προηγουμένου έτους.

Οι επενδυτές στον τεχνολογικό κλάδο περιμένουν τα αποτελέσματα της Intel, της Apple Computer και της Yahoo, που αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα της Τετάρτης.

Σε άλλες εταιρικές ειδήσεις, η Abbott Laboratories ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την εταιρία εξετάσεων για διαβήτη TheraSense έναντι του ποσού των 1,2 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της τελευταίας εκτινάχθηκε κατά 31%.

Η Oracle, εταιρία πληροφορικής, ανακοίνωσε ότι ο Jeff Henley θα αναλάβει τη θέση του προέδρου, αφήνοντας έτσι τον Larry Ellison στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, με τη μετοχή της να υποχωρεί περί το 2,6%.

Η συμβουλευτική εταιρία Accenture ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου χρήσης αυξήθηκαν στα 174,3 εκατ. δολάρια έναντι του ποσού των 126,9 εκατ. δολαρίων πέρυσι, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.

Ωστόσο, η μετοχή της υποχώρησε κατά 13%, καθώς εξέδωσε αρνητική προειδοποίηση για τα αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 5,90 δολάρια με κέρδη 1,03%, ενώ και ο ΟΤΕ κατέγραψε άνοδο 2,46% στα 7,92%. Η 3Ε κατέγραψε πτώση 1,24% στα 23,84 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 10427,18 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,73% στις 2096,44 μονάδες. Ο S&P υποχώρησε περί το 0,53% στις 1121,22 μονάδες.

Ο FTSE 100 έκλεισε στις 4440,1 μονάδες με απώλειες 0,21%, ενώ ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,45% στις 3576,18 μονάδες. Ο DAX έκλεισε στις 3996,22 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,01%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v