Goldman Sachs: Άνοδος επενδύσεων σε Ευρώπη

Ο Peter Oppenheimer και ο Jim O’Neil, οι ”γκουρού” της Goldman Sachs για την Ευρώπη, στοιχηματίζουν στην αύξηση των επενδύσεων εκ μέρους των ευρωπαϊκών εταιριών, δια μέσου εξαγορών και συγχωνεύσεων, ενώ εκτιμουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2004 θα φτάσουν το 2,6%.

Goldman Sachs: Άνοδος επενδύσεων σε Ευρώπη
Οι ”γκουρού” της Goldman Sachs στοιχηματίζουν στην Ευρώπη, εκτιμώντας ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητά τους, καθώς και ότι το δεύτερο εξάμηνο θα μειωθεί σημαντικά η ψαλίδα της ανάπτυξης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρώπη στο 2,6% για το 2004.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους το 2004 ακολουθώντας επιθετική πολιτική διαμέσου εξαγορών και συγχωνεύσεων, που θα οδηγήσουν στην εκτίναξη των επενδυτικών δαπανών το 2004, εκτιμά η Goldman Sachs.

Η ”Ευρώπη Α.Ε.” θα ενισχύσει τις επενδυτικές δαπάνες το 2004 στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, υπογράμμισε ο Jim O’Neil, ο επικεφαλής οικονομολόγος του κορυφαίου αμερικανικού επενδυτικού οίκου, σε ημερίδα για την παγκόσμια στρατηγική που διοργάνωσε η Goldman Sachs στη Φραγκφούρτη.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ευρωπαϊκές εταιρίες αντιμετωπίζουν ένα προνομιακό οικονομικό περιβάλλον, που τις διευκολύνει να ενισχύσουν τη θέση τους στις αγορές, εκμεταλλευόμενες τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Οι ευρωπαϊκές εταιρίες βελτίωσαν, παράλληλα, την έκθεσή τους στην πιστωτική αγορά, περιορίζοντας τους κινδύνους από τα προηγούμενα υψηλά χρέη τους, ενώ την ίδια στιγμή αύξησαν τη ρευστότητά τους, τόνισε ο Peter Oppenheimer, o chief strategist στρατηγικής ευρωπαϊκών χαρτοφυλακίων της Goldman Sachs.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσουν την αύξηση της ρευστότητας για επενδύσεις, εκμεταλλευόμενες και την υποχώρηση του κόστους δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι δεκαετιών στην Ευρώπη.



Η ενίσχυση της ρευστότητας των εταιριών θα οδηγήσει σε άνοδο των επενδύσεων, δηλαδή των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, εκτιμά ο P. Oppenheimer.

Η ενίσχυση του ευρώ κατά 20% έναντι του δολαρίου το 2003 ενισχύει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιριών, οι οποίες έχουν εκτεθεί στην πιστωτική αγορά έναντι του δολαρίου, ενώ τα χαμηλά επιτόκια περιορίζουν περαιτέρω το συνολικό κόστος και την επιβάρυνση των εταιριών από τα χρέη τους σε δολάρια, συμπληρώνει ο P. Oppenheimer.

Κάθε ανατίμηση του ευρώ κατά 10% έναντι του δολαρίου, περιορίζει, πάντως, κατά 4% τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών που εξαρτούνται από τις εξαγωγές.

Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο το παράδειγμα της Deutsche Telekom, της οποίας το χρέος των 50 δισ. ευρώ μειώνεται κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ για κάθε ανατίμηση του ευρώ που φθάνει το 1 σεντ έναντι του δολαρίου, ενώ τα χαμηλά επιτόκια διευκολύνουν την ”ανώδυνη” αποπληρωμή των πιστώσεων.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κρίνονται ”γενικώς” υποτιμημένες από τον P. Oppenheimer, όχι όμως όσο στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, ενώ περιορίζεται σταδιακά η ψαλίδα της αξιολόγησης ανάμεσα στις κυκλικές και αμυντικές μετοχές.

Η επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται ότι θα βελτιώσει τους περισσότερους δείκτες, επιτρέποντας στην Ευρώπη να ανακάμψει με πιο ικανοποιητικούς ρυθμούς κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον J. O’Neil.

”To δεύτερο εξάμηνο του έτους θα καταγράψουμε ελάχιστες διαφορές ανάμεσα στην ανάπτυξη της Ευρώπη και των ΗΠΑ”, συμπλήρωσε ο Jim O’Neil.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για την άνάπτυξη των ΗΠΑ και της ευρωζώνης για το 2004.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα φθάσει στο 4,3% το 2003, σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις των αγορών για άνοδο στο 4,4% και πάνω από τις προηγούμενες προβλέψεις του 2003 για άνοδο 3,1% το τρέχον έτος.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα φθάσει στο 2,6% το 2004, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της Goldman Sachs το 2003 για άνοδο κατά 0,50% και των αγορών για άνοδο κατά 1,80% για το τρέχον έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v