Καθησυχαστικός ο Γκρίνσπαν για δολάριο (update)

Ο πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν επιχείρησε να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές για την υποτίμηση του δολαρίου, υπερασπιζόμενος την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, την κατάργηση των προστατευτικών φραγμών και την αποφυγή παρεμβάσεων.

Καθησυχαστικός ο Γκρίνσπαν για δολάριο (update)
Ο πρόεδρος της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Άλαν Γκρίνσπαν επιχείρησε να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές για τις αναμενόμενες αρνητικές συνέπειες και τις έντονες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών με άξονα την πτώση του δολαρίου.



Ο σερ Αλαν, μιλώντας στο Βερολίνο σε ημερίδα της Bundesbank, υπερασπίστηκε την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, την κατάργηση των προστατευτικών φραγμών και την αποφυγή παρεμβάσεων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed υπερασπίστηκε την ελαστικοποίηση της αμερικανικής οικονομίας και την υιοθέτηση δυναμικής νομισματικής πολιτικής από τη Fed, για να στηρίξει τις προσπάθειες ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Η υποχώρηση του δολαρίου κατά 25% έναντι του καλαθιού των ανταγωνιστικών του νομισμάτων από τις αρχές του 2002, δεν φαίνεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών ή την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης Κεντρικής Τράπεζας του κόσμου.

Καθησυχάζοντας έτσι τις διεθνείς συναλλαγματικές και χρηματιστηριακές αγορές που ανησυχούν το τελευταίο διάστημα για την αύξηση των πιθανοτήτων νομισματικής κρίσης από την απότομη κατάρρευση του δολαρίου. Λίγο μετά την ομιλία του, το αμερικανικό νόμισμα κατέγραφε άνοδο της τάξης του 0,3%, διαμορφούμενο στα 1,275.

Μόνο εάν η αμερικανική οικονομία αποτύχει να οδηγηθεί σε αυτούς τους στρατηγικούς στόχους, άλλα νομίσματα, ”όπως το ευρώ”, θα μπορέσουν να δρομολογήσουν την αντικατάστασή του ως πυλώνα των διεθνών συναλλαγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Fed.

Οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των ελλειμμάτων του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών σε επίπεδα ρεκόρ, περιορίζοντας τις αρνητικές συνέπειες για τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, εκμεταλλευόμενες την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την υποχώρηση των ρυθμών ολοκλήρωσης των εμπορικών και οικονομικών αγορών, εκτιμά ο πρόεδρος της Fed.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διευκολύνει την περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της αμερικανικής οικονομίας, επιταχύνοντας τους κινητήρες που θα επιτρέχουν τη διεύρυνση της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, ο Άλαν Γκρίνσπαν ”αναβάθμισε” το πρόβλημα της εκτίναξης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της υποτίμησης του δολαρίου ως τις δύο κατεξοχήν προκλήσεις της αμερικανικής οικονομίας, που έχουν άμεσες συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα και ανάπτυξη.

Η υποχώρηση του δολαρίου κατά 16,7% έναντι του ευρώ το 2003 οφείλεται για τον πρόεδρο της Fed στην ψαλίδα των επιτοκίων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη και τα επικαλούμενα ”δίδυμα ελλείμματα”, που απομακρύνουν τους επενδυτές από την αμερικανική αγορά.

Η ψαλίδα των επιτοκίων ανάμεσα στη Fed και την EKT διευκολύνει τη ροή των κεφαλαίων προς την ευρωζώνη, τα επιτόκια της οποίας είναι διπλάσια από τα αμερικανικά, επιτρέποντας στους επενδυτές να έχουν υψηλότερες αποδόσεις στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Ο Α. Γκρίνσπαν υπογράμμισε εμμέσως πλην όμως σαφώς ότι η αμερικανική οικονομία θα πρέπει να καταστεί άμεσα περισσότερο ανταγωνιστική για να εστιάσει επάνω της το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο ίδιος άφησε αιχμές εναντίον του προέδρου Μπους για την καθυστέρηση της ψήφισης του νόμου φορολογικών απαλλαγών που θα διευκολύνει τον επαναπατρισμό των κερδών των αμερικανικών κολοσσών, που παραμένουν σε τρίτες χώρες εκμεταλλευόμενες μερικώς τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης.

Ο Α. Γκρίνσπαν υπερασπίστηκε τη παγκοσμιοποίηση έναντι του νέο-προστατευτισμού, εκτιμώντας ότι η διεύρυνση των θεσμών της παγκοσμιοποίησης θα επιτρέψουν την περαιτέρω ελαστικοποίηση και ενίσχυση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της Fed μάλιστα χρησιμοποίησε το παράδειγμα της πολιτικής της ”συγγενικής” Τράπεζας της Αγγλίας τον προηγούμενο αιώνα, για να υπογραμμίσει τα επιτεύγματα της Fed στο πεδίο της πολιτικής με στόχο την σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Προηγούμενα ο Άλαν Γκρίνσπαν συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για να συζητήσουν την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά απέφυγε να αναφερθεί για το περιεχόμενο της συνομιλίας του στους δημοσιογράφους.

Αντίθετα ο Γ. Σρέντερ υπογράμμισε ότι τόνισε στον πρόεδρο της Fed ότι αναμένει από την ΕΚΤ να παρέμβει άμεσα για να διευκολύνει τη διολίσθηση του ευρώ, σεβόμενος την ανεξαρτησία των αποφάσεων της ΕΚΤ και το αίσθημα ευθύνης που την διακατέχει για την ανάπτυξη και την σταθερότητα της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v