Διατηρούνται οι πιέσεις στη Wall πλην Nasdaq

Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας δίνουν το στίγμα στη σημερινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, με τους δείκτες ωστόσο να έχουν περιορίσει τις απώλειες και τον Nasdaq να κινείται σε θετικό έδαφος για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση. Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Τα μακροοικονομικά δεδομένα ήταν αυτά που ουσιαστικά καθόρισαν την τάση των αγορών σήμερα. Ναι μεν το headline figure, δηλαδή ο επιφανειακός αριθμός, διαμορφώθηκε χαμηλότερα αυτού του προηγούμενου μήνα αναφορικά με τα επίπεδα ανεργίας, όμως αυτό υπήρξε προϊόν του γεγονότος ότι αρκετοί Αμερικάνοι απλώς αποφάσισαν να μην κάνουν χρήση του δικαιώματος απολαβής του επιδόματος ανεργίας.

Αυτό, αποτυπώνεται στην μείωση των θέσεων απασχόλησης σε όλο σχεδόν το εύρος της οικονομίας, αφού αντί να δημιουργούνται θέσεις, μειώνονται, στην βιομηχανία, τον κλάδο παροχής υπηρεσιών και μόνο στην γεωργία (εποχικότητα γαρ) υπήρξε μια αύξηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, λογική η διόρθωση των ευρωαγορών. Οι οποίες απλώς επέστρεψαν μέρος των χθεσινών τους κερδών, καθώς σε διήμερη βάση τόσο ο Dax όσο και ο Cac καταγράφουν έστω και οριακά κέρδη, εξαίρεση αποτέλεσε ο FTSE ο οποίος κινείται σε σταθερά πτωτική τροχιά, επηρεαζόμενος σήμερα από το –7,5% της Shell απόρροια της υπαγωγής της εταιρίας σε καθεστώς ”επιτήρησης” από την Standard&Poor’s αναφορικά με την πιστοληπτική της ικανότητα.

Στις ΗΠΑ πάλι, η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Ο Nasdaq επιχειρεί – κόντρα σε κάθε τάση και λογική – να καταγράψει την όγδοη σερί ανοδική του συνεδρίαση, αφού η πρωινή διόρθωση/πτωτικό gap opening, απλά επανέφερε στο προσκήνιο αγοραστές.

Ο Dow πάλι, πιεζόμενος από τις βιομηχανικές κυρίως επιχειρήσεις, συνεχίζει την ευρεία συσσωρευτική του κίνηση (10.500-10.600), κινούμενος σήμερα στο χαμηλότερο όριο του εύρους.

Αυτά, όσον αφορά την αποδελτίωση της ημέρας. Απλή.

Πάμε λίγο σε κάτι πιο ουσιώδες που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Για πολλούς, το γεγονός ότι ο Dow απέχει μόλις 1.000 μονάδες (πάνω-κάτω) από το ιστορικό του υψηλό, σημαδοτοδεί και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι αγορές βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης, είμαστε με άλλα λόγια σε bull-market.

Λάθος. Για έναν ευρωπαίο επενδυτή, ο Dow είναι στις 9.200 μονάδες. Και μάλιστα, ο ευρωπαίος επενδυτής στον Dow είναι χαμένος από τον Ιούνιο, αφού το ευρώ ενισχύονταν σε γοργότερους ρυθμούς από ότι ο δείκτης.

Στον αντίποδα, ο Dax μόνο στις 4.000 μονάδες δεν είναι. Με άλλα λόγια, δεν απέχει 4.500 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του. Σε όρους συσχέτισης (cross-rates) ευρώ δολαρίου 2000 και σήμερα, ο Dax – με βάση την αγοραστική ισχύ – είναι κοντά στις 5.800 μονάδες. Για έναν αμερικάνο επενδυτή, έχει υπεραποδόσει οτιδήποτε άλλου.

Αυτά, για να ξεκαθαρίζουν λίγο οι συσχετισμοί δυνάμεων. Άκρως πλασματικοί και εικονικοί αυτή τη στιγμή. Όπως τόσα άλλα άλλωστε.

ΥΓ. Χρυσός, πλατίνα, άργυρος, ασήμι, χαλκός σε νέο υψηλό επταετίας και πάνω. Όπως και το ευρώ θα κλείσει σε νέο ιστορικό υψηλό στις 23.30 εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου. Real value.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10529,40 μονάδες με απώλειες 0,60%, ενώ και ο S&P σημειώνει πτώση 0,30% στις 1128,49 μονάδες. Ο Nasdaq κινείται υψηλότερα κατά 0,27% στις 2105,91.

Ο FTSE 100 έκλεισε στις 4466,3 μονάδες με απώλειες 0,62%, ο DAX στις 4016,18 μονάδες (-0,72%) και ο CAC 40 στις 3574,80 μονάδες (-0,50%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v