Συσσώρευση για ευρωαγορές και Dow

Διόρθωση με μέτρο παρατηρείται στις διεθνείς αγορές, τόσο σε Ευρώπη, όσο και σε ΗΠΑ, ενώ τάσεις ανοδικής αυτονόμησης εμφανίζει ο Nasdaq. Περιορισμένες και επιφυλακτικές οι ρευστοποιήσεις κερδών. διακυμάνσεις στην ισοτιμία δολαρίου- ευρώ.

Χρειάζονται, από κάθε άποψη, ημέρες σαν την σημερινή.

Καταρχήν, η διορθωτική κίνηση των αγορών συντελείται με μέτρο, είναι κάτι παραπάνω από προφανής η προσπάθεια επιβεβαίωσης συγκεκριμένων επιπέδων στήριξης σε συγκεκριμένες αγορές (4.000 μονάδες στον Dax, 3.550 στον Cac), ενώ σε κάποιες άλλες αγορές, όπως στον FTSE-100 του Λονδίνου, η ανεπιτυχής κατοχύρωση των 4.500 μονάδων οδηγεί στην προσπάθεια ανεύρεσης νέων περιοχών συσσώρευσης.

Όσον αφορά τις αμερικανικές αγορές, κι εδώ ουσιαστικά επιχειρείται η επιβεβαίωση συγκεκριμένων επιπέδων. Στις 10.500 μονάδες για Dow, στις 2.050 για τον Nasdaq τα επίπεδα αναφοράς.

Κατά τα λοιπά, έχουμε την πρώτη ουσιαστική διόρθωση στην ισοτιμία του ευρώ- δολαρίου μέσα σε περιβάλλον γενικότερης ”υποψίας” που φέρει την ΕΚΤ να είναι δυσαρεστημένη με την δραματική ενίσχυση του τελευταίου εξαμήνου, δυσαρέσκεια που εξωτερικεύεται, εντείνοντας το ενδεχόμενο παρέμβασης στην αγορά, αν και ελλείψει ουσιαστικής αυτοδυναμίας, ουδείς πιστεύει πως η ΕΚΤ θα μεταμορφωθεί σε... Κεντρική Τράπεζα Ιαπωνίας.

Εξάλλου, το να πείσεις 15 – σύντομα 25 – Υπουργούς Οικονομίας πως θα πρέπει να δαπανούν κεφάλαια για να συντηρούν την ισοτιμία, δεν είναι δα και εύκολο πράγμα.

Τις χώρες που μπαίνουν στην Ευρωζώνη τις συμφέρει άλλωστε ένα ισχυρό ευρώ που βοηθάει τα μέγιστα στην μετατροπή του χρέους από δολαριακή μορφή σε ευρώ.

Πάντως, αν μη τι άλλο, η σημερινή κίνηση είναι πλήρως θετική. Όχι ότι αρεσκόμαστε στην πτώση. Αλλά αν δει κανείς την συμπεριφορά κυρίως των αμερικανικών δεικτών από τις αρχές του έτους, το γεγονός ότι εκδηλώνεται ζήτηση στις μεγάλες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις απλά τονώνει την άποψη που φέρει την μεσοπρόθεσμη τάση να είναι ανοδική.

Έχουμε εξάλλου σταθεί πολλάκοις στην προδιάθεση ανόδου που διέπει τις κεφαλαιαγορές. Απλώς, ελλείψει μακροοικονομικών και εν αναμονή αυτών, οι επενδυτές κατοχυρώνουν με μετριοπάθεια τα πρώτα κέρδη του έτους.

Κλείνοντας, να αναφερθούμε στα πρωινά reports των Goldman Sachs και Bear Stearns, τα οποία εμφανίζουν ενδιαφέρον. Και οι δύο προβλέπουν βραχυχρόνια διόρθωση του ευρώ, και παράλληλη οπισθοχώρηση των πολύτιμων μετάλλων, χωρίς να αποκλείουν αντίστοιχη κίνηση και στις βασικές αγορές λόγω της κρισιμότητας των επιπέδων αντίστασης που έχουν συναντήσει οι αγορές των ΗΠΑ.

Εν αναμονή των macro λοιπόν...

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones διαμορφώνεται στο -0,16% και τις 10.521 μονάδες, ενώ υποχώρηση κατά 0,90% παρουσιάζει ο δείκτης Nasdaq, στις 2.068. Στο -0,01% και τις 1.123 μονάδες ο S&P 500.

Τις πτωτικές τους τάσεις διατήρησαν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες. Αυτή την ώρα, ο FTSE 100 κινείται πέριξ των 4.473 μονάδων εμφανίζοντας υποχώρηση της τάξης του 0,71% . Στο -0,90% και τις 3.563 μονάδες ο CAC 40, ενώ στο -0,77% και τις 4.004 μονάδες διαμορφώνεται ο DAX.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v