”Χρονιά του ταύρου” το 2004 για τη Wall;

Οι θετικές εκτιμήσεις της Siebel Systems για τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου οδήγησαν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο 2ετίας τον Nasdaq, ενώ και ο Dow Jones ωθήθηκε εξίσου σε υψηλό επίπεδο, υπερβαίνοντας τις 10.500, από τα θετικά σχόλια τόσο του Σερ Άλαν όσο και του μέλους της Fed, Ben Bernanke. Κέρδη και στην Ευρώπη.

Οι θετικές εκτιμήσεις της Siebel Systems για τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου οδήγησαν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο 2ετίας τον Nasdaq, ενώ και ο Dow Jones ωθήθηκε εξίσου σε υψηλό επίπεδο, υπερβαίνοντας τις 10.500, από τα θετικά σχόλια τόσο του Σερ Άλαν όσο και του μέλους της Fed, Ben Bernanke.

Με άνοδο έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, η Siebel Systems αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου, με τον CEO της εταιρίας να κάνει λόγο για βελτίωση του κλίματος όσον αφορά στις επενδύσεις στον τεχνολογικό κλάδο. Η μετοχή της εταιρίας σημείωσε άνοδο υψηλότερη του 8%.

Κέρδη κατά 2,3% κατέγραψε και η Microsoft, ενώ η Intel έκλεισε με άνοδο 2%. Θετική ήταν η πορεία και για τη μετοχή της Motorola, κατά 2,2% ενισχύθηκε η Oracle.

Υψηλότερα κινήθηκε η Pfizer, καθώς η Morgan Stanley αναθεώρησε τη σύστασή της για την εταιρία σε overweight από equal weight.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοίνωσαν σχετικά με τις πωλήσεις του Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, η General Motors σημείωσε άνοδο 1,4% και η Ford περί το 2%, καθώς ο αντιπρόεδρος του ομίλου έκανε λόγο για βελτίωση των συνθηκών στη Βόρεια Αμερική.

Κέρδη και για την DaimlerChrysler, ύστερα από την αναβάθμισή της σε buy από sell, από την Smith Barney.

Κατά 25,5% κέρδισε η μετοχή της K-Mart, καθώς η εταιρία λιανικής ανακοίνωσε ότι περιμένει σημαντικά κέρδη για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Θετικά επέδρασαν στην αγορά και οι δηλώσεις (το Σάββατο) του προέδρου της Fed Άλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος υπεραμύνθηκε της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων που ακολούθησε η Fed, κατορθώνοντας έτσι να περιορίσει τις επιπτώσεις από την ύφεση του 2001, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο τις κινήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας τους επόμενους μήνες.

Εξάλλου, ο Ben Bernanke, μέλος της Fed, την Κυριακή δήλωσε ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει κρίση στο δολάριο είναι ”αρκετά μικρός” και η αποτίμηση του νομίσματος μόνο έναντι του ευρώ ίσως λειτουργεί ”αποπροσανατολιστικά.”

Παράλληλα ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για ένα διάστημα, πυροδοτώντας έτσι νέο γύρο πωλήσεων δολαρίου.

Όσον αφορά στις μακροοικονομικές ειδήσεις, οι κατασκευαστικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο ρεκόρ της τάξης του 1,2% το Νοέμβριο, υπερβαίνοντας μάλιστα τις εκτιμήσεις των αναλυτών για +0,5%.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 5,84 δολάρια με άνοδο 7,35% ενώ και ο ΟΤΕ κατέγραψε κέρδη 6,96% στα 7,38 δολάρια. Η 3Ε σημείωσε άνοδο 1,64% στα 21,75 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,29% στις 10544,07 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,03% στις 2047,36 μονάδες, ενώ και ο S&P σημείωσε άνοδο 1,24% στις 1122,22 μονάδες.

Ο FTSE 100 έκλεισε στις 4513,3 μονάδες με κέρδη 0,07%, ενώ ο DAX ενισχύθηκε 0,43% στις 4035,90 μονάδες. Άνοδο 0,32% κατέγραψε ο CAC στις 3608,29.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v