Συσσώρευση δυνάμεων και αποκόμιση κερδών στη Wall

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση του χρόνου η Wall Street, καθώς συνεχίστηκαν οι τάσεις συσσώρευσης, πριν επιχειρηθεί κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα. Εξάλλου, όπως αναφέρουν αναλυτές, παρατηρήθηκε επιλεκτική αποκόμιση... ”περσινών κερδών”. Στο ”κόκκινο” ο Dow Jones, κερδοφόρος παρέμεινε ο Nasdaq.

O Νasdaq έδωσε ως την τελευταία στιγμή τη μάχη για να διατηρήσει το θετικό του πρόσημο στην πρώτη συνεδρίαση του 2004, μετά από μια ξέφρενη ανοδική πορεία το προηγούμενο έτος, ενώ ο Dow Jones και ο Standard & Poor’s 500 είχαν αποδεχθεί από νωρίς το βράδυ το αρνητικό πρόσημο, χωρίς να καταβάλλουν ουσιαστικές προσπάθειες ανάκαμψης έως το τέλος της συνεδρίασης.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 10.409 μονάδες, ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 2.006 μονάδες, ενώ ο Standard & Poor’s 500 ολοκλήρωσε την ημέρα με υποχώρηση της τάξης του 0,31%, στις 1.108 μονάδες.

Ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών και το ημι-εορταστικό κλίμα στην πλουσιότερη αγορά του κόσμου αποδείχθηκε ”εχθρός” για τους δείκτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τον ενθουσιασμό των επενδυτών έως το τέλος της συνεδρίασης και κυρίως μετά την ανακοίνωση για εκτίναξη του δείκτη τάσεων του μεταποιητικού τομέα ISM στις 66,2 μονάδες το Δεκέμβριο, σε νέα υψηλότερα επίπεδα 20ετίας, μετά το προηγούμενο ράλι στις 62,8 μονάδες το Νοέμβριο, και μάλιστα όταν οι αναλυτές προεξοφλούσαν ότι θα υποχωρούσε στις 61- 61,5 μονάδες!



To 2003, o Dow Jones κατέγραψε κέρδη που ξεπέρασαν το 25%, ο Standard & Poor’s 500 κατέγραψε άνοδο που ξεπέρασε το 26%, ενώ ο Nasdaq πραγματοποίησε ράλι που ξεπέρασε το 50% από το ναδίρ όπου είχαν οδηγηθεί οι δείκτες το Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

Οι ”αστρονομικές” αυτές επιδόσεις του προηγούμενου έτους οδήγησαν αρκετούς επενδυτές να ρευστοποιήσουν κέρδη, εκτιμώντας ότι οι ορισμένες μετοχές έχουν εξαντλήσει τις ανοδικές τάσεις τους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα καταγράψει κέρδη μεταξύ 5– 10% το 2004, όπως υπογράμμισε ο ”υπερ-αισιόδοξος” Michael Carty, ο επικεφαλής της New Millennium Advisors, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι το Δεκέμβριο του 2004 οι δείκτες κα έχουν τρέξει με ταχύτητα τουλάχιστον 15%. Δηλαδή, περίπου με 50% μικρότερους ρυθμούς από το προηγούμενο έτος!

Ο M. Carty πάντως, όπως και οι περισσότεροι αναλυτές, εκτιμούν ότι το 2004 η οικονομία θα συνεχίσει να τρέχει με ικανοποιητικούς έως εξωφρενικούς ρυθμούς και ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να διευρύνεται, με τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τις επενδύσεις και να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Οι θετικές εκτιμήσεις του είδους αυτού δεν έλειψαν από την αγορά, αφού έκθεση 55 οικονομολόγων που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Wall Street Journal υπογράμμισε την αισιοδοξία των οικονομικών παραγόντων που εκτιμούν ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 5,5% το Νοέμβριο και ότι το τελευταίο 12κάμηνο η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εγγυήθηκε σε 1,5 εκατομμύρια άτομα μια θέση εργασίας.

Η αδυναμία των δεικτών να διατηρήσουν τα αρχικά ικανοποιητικά τους κέρδη κατακερμάτισε τα αναχώματα του δολαρίου, το οποίο με το κλείσιμο της Wall Street υποχωρούσε εκ νέου έναντι του ευρώ, του γεν και των μεγαλύτερων ανταγωνιστών του.

Στο επιχειρηματικό επίπεδο, η 3Μ κατέγραψε απώλειες 1,62%, τις μεγαλύτερες στον Doe Jones, ενώ την ακολ9ούθησε η Intel με απώλειες 1,09% και η Home Depot με απώλειες 0,54%.

Η Merck κατέγραψε κέρδη 0,75%, τα υψηλότερα στο Dow Jones, ενώ την ακολούθησε η General Motors με κέρδη 0,41%, η Walt Disney με κέρδη 0,38% και η Citigroup κέρδη 0,34%

Σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς τίτλους, αυτός του ΟΤΕ οδηγήθηκε κατά 3,145 υψηλότερα σταματώντας στο επίπεδο των 6,90 δολ., αυτός της Εθνικής κέρδισε 1,68% και διαμορφώθηκε στα 5,44 δολ., ενώ το δικαίωμα της Coca Cola 3E κινήθηκε ανοδικά 1,52% και διαμορφώθηκε στα 21,4 δολ.

Στην Ευρώπη πάντως η γιορτή συνεχίστηκε, αφού ο Dax έκλεισε με κέρδη 1,35% στις 4.018,590 μονάδες, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 4.000 μνοάδων, ο Cac έκλεισε με κέρδη 1,09% στις 3.596,80 μονάδες, ενώ ο Ftse έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 4.510,20 μονάδες, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 4.500 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v