Πιέσεις για άνοδο επιτοκίων 0,25% στη Βρετανία

Η εκτίναξη του μεταποιητικού τομέα και των καταναλωτικών πιστώσεων ωθούν την Τράπεζα της Αγγλίας σε άνοδο των επιτοκίων 0,25% το Φεβρουάριο, πυροδοτώντας τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εκτίναξης της στερλίνας σε νέα ύψη 11ετίας έναντι του δολαρίου.

Πιέσεις για άνοδο επιτοκίων 0,25% στη Βρετανία
Η άνοδος του μεταποιητικού τομέα και των καταναλωτικών πιστώσεων ωθούν την Τράπεζα της Αγγλίας να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 0,25% το Φεβρουάριο, πυροδοτώντας τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που εκτίναξαν τη στερλίνα σε νέα ύψη 11ετίας έναντι του δολαρίου.

Οι πιέσεις για νέα άνοδο των επιτοκίων ασκούνται στην Τράπεζα της Αγγλίας από την άνοδο του μεταποιητικού τομέα στα υψηλότερα επίπεδα της 4ετίας το Δεκέμβριο και την εκτίναξη των καταναλωτικών πιστώσεων στα υψηλότερα επίπεδα το τρίτου τριμήνου το Δεκέμβριο, ενώ οι κερδοσκοπικές κινήσεις εν αναμονή της νέα αύξηση του κόστους δανεισμού στοιχηματίζουν στην περαιτέρω εκτίναξη της στερλίνας.

Ο δείκτης για την παραγωγή του βιομηχανικού – μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε στο 56 το Δεκέμβριο, από το 54,7 του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την έρευνα του NTC Research, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτικές πιστώσεις εκτινάχθηκαν το Δεκέμβριο στα 13,4 δισ. στερλίνες για το τρίτο τρίμηνο.

Η βρετανική και παγκόσμια οικονομία κινούνται με αρκετά ισχυρούς ρυθμούς για να επιτρέψουν την άνοδο των επιτοκίων κατά 0,25% από την Τράπεζα της Αγγλίας το Φεβρουάριο, τόνισε ο Michael Hume, ο οικονομολόγος της Lehman Brothers Holding του Λονδίνου.

Η βρετανική στερλίνα εκτινάχθηκε έναντι του δολαρίου για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, στη σκιά των κερδοσκοπικών πιέσεων για αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η στερλίνα εκτινάχθηκε έως τα 1,7898 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 1992, πριν υποχωρήσει στη συνέχεια στα 1,7867 δολάρια στο Λονδίνο, σε σχέση με το κλείσιμο στα 1,7830 δολάρια την προηγούμενη Τετάρτη στη Ν. Υόρκη.

Τα βρετανικά επιτόκια κυμαίνονται στο 3,75%, κατά 1,75% σε υψηλότερα επίπεδα από τα επιτόκια της ευρωζώνης και κατά 2,75% σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της Fed, κατορθώνοντας να εστιάσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για επενδύσεις σταθερής απόδοσης στην αγορά του Σίτι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v