Με ψυχή... Ταύρου η Wall Street!

Το γενικότερα θετικό κλίμα των τελευταίων συνεδριάσεων του 2003 διατηρούν οι επενδυτές στον Dow Jones, ο οποίος διέσπασε και την αντίσταση των 10.500 μονάδων, βοηθούμενος από την απρόσμενη άνοδο του δείκτη ISM. Σημαντικά κέρδη για DAX, στο ”πράσινο” CAC και FTSE 100.

Με το δεξί και βάλε.

Τι να πει κανείς για την σημερινή ημέραq Καταρχήν, Χρόνια Πολλά και υγεία πάνω από όλα.

Αν πιστεύετε πως το ποδαρικό προιονίζεται την τάση της χρονιάς, τότε δεν έχετε κανέναν λόγο να μην είστε long. Από όποια πλευρά κι αν δει κανείς την σημερινή ημέρα, τα μηνύματα είναι εξόχως θετικά.

Κάτι η διάσπαση των 4.000 μονάδων στον Dax, με σχετική μάλιστα ευκολία, κάτι η διάσπαση των 10.500 μονάδων στον Dow (αν και δεν τις έχει ”καθαρίσει” ακόμα), κάτι η εύκολη διακράτηση των 2.000 μονάδων στον Nasdaq, οι λάτρεις της τεχνικής ανάλυσης έχουν σήμερα όλα τα δεδομένα να προβλέψουν άνοδο.

Κι όλα αυτά με σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας. Εξέλιξη που αντικατοπτρίζει σαφώς την επανάκτηση θέσεων από θεσμικά χαρτοφυλάκια που παίρνουν θέσεις μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα, τουλάχιστον για το τρίμηνο.

Αυτό που ”παραξενεύει” σαφώς είναι η νέα καθολική άνοδος. Πάνω το δεκαετές ομόλογο, πάνω το ευρώ, πάνω ο χρυσός, πάνω το ασήμι, πάνω το πετρέλαιο, πάνω ο καφές, βρέστε εσείς κάτι που πέφτει εκτός από το δολάριο. Δύσκολο, πιστέψτε με!

Έχει για όλους ο μπαξές, τα ’χουμε πει. Με τον ούριο άνεμο του 2003 πίσω τους, δύσκολο για τις αγορές το 2004 να μην έμπαινε με το δεξί. Όταν το 91% των εταιριών του Standard&Poor’s 500 κατέγραψε κέρδη σε ετήσια βάση, η καθολική φύση της ανόδου αποτυπώνεται πιστά σε όλα τα ταμπλό.

Όσοι θέλετε να ρίξετε μια ματιά λίγο πιο μπροστά, σημειώστε στα ημερολόγια σας την 7η Φεβρουαρίου.

Ημέρα όπου συγκαλείται η σύνοδος των G7. Τι σημασία έχει, θα πείτε;

Την ύψιστη δυνατή. Διότι σε αυτή τη συνεδρίαση θα καθοριστεί εν πολλοίς η πολιτική των επτά ισχυρότερων χωρών (οχτώ με την Ρωσία) κατά το 2004. Κυρίως, θα ληφθεί απόφαση για το αν θα υπάρξει παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος σε περίπτωση που το δολάριο επιταχύνει την υποχώρηση του έναντι του ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ίσως συμφέρει και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να παρέμβουν. Οι μεν πρώτοι διότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα οξυνθούν σε βαθμό που δεν είναι επιθυμητός λόγω των ελλειμμάτων- μαμούθ, οι δεύτεροι διότι ήδη έχει υπερκεραστεί το όριο ”ασφαλείας”, όπου οι εξαγωγείς αρχίζουν να πλήττονται σοβαρά.

Αν όντως υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση, προετοιμαστείτε για ακόμα πιο ψηλά στις αγορές. Και διόρθωση – πρόσκαιρη – των εμπορευμάτων και των μετάλλων.

Το σενάριο, κατά τα άλλα, γνωστό. Άνοδος.

Στο +0,27% και τις 10.482 μονάδες κινείται αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones, ενώ κέρδη της τάξης του 0,68% εμφανίζει ο Nasdaq, στο επίπεδο των 2.017 μονάδων. Στο +0,25% και τις 1.114 μονάδες ο S&P 500.

Υ.Γ.: Παρεπιπτώντος, μην εκπλαγείτε σε ενδεχόμενο γύρισμα των αγορών ενδοσυενδριακά. Λογικό, υπό το πρίσμα των αναδιαρθρώσεων και των cash trades. Στις 23.00 κάνουμε ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v