Συγκρατημένη ευφορία σε Wall- ευρωαγορές

Κλίμα συγκρατημένης ευφορίας επικρατεί στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές εν όψει του 2004, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν το τέλος ενός έτους, στη διάρκεια του οποίου αντιστράφηκε η αρνητική εικόνα της τελευταίας τριετίας. Ανοδικά κινείται και σήμερα η Wall, ενώ στο ”πράσινο” έμειναν οι ευρωαγορές.

Ποιος θα το πίστευε στα τέλη Μαρτίου 2003 ότι εννέα μήνες αργότερα ο Dax θα ”φλέρταρε” με την περιοχή των 4.000 μονάδων;

Ελάχιστοι έως κανένας. Αυτή είναι όμως η ομορφιά των αγορών, με συνέπεια ο συγκεκριμένος δείκτης να έχει πάρει 90% από τα χαμηλά του, με συγκεκριμένους τίτλους (Deutsche Telekom, Allianz, Munich Re) να έχουν ενισχυθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 120% από τα χαμηλά τους.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο όπου το ευρώ ”γράφει” νέο ιστορικό υψηλό έναντι του δολαρίου στην ευρύτερη περιοχή του 1,25 δολ., η ισοτιμία δολαρίου-γεν κινείται χαμηλότερα κι από το 107, ο χρυσός ”χτυπάει” τα 415 δολάρια ανά ούγια, νέο υψηλό επταετίας και για τον άργυρο στην περιοχή των 4,80, με κέρδη 7- 20% οι εταιρίες εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων, νέο υψηλό έτους για τον Dow κ.ο.κ.

ΟΛΑ ΠΑΝΩ. Ακόμα και οι ομολογίες, και δη οι κρατικές, που- θεωρητικά- θα έπρεπε να υποχωρούν, το πράττουν διστακτικά, αφού το ΣΜΕ επί του δεκαετούς bund (σειράς Μαρτίου) μόλις και μετά βίας υποχωρεί κατά 10 ticks.

Αν θέλουμε να προσφέρουμε μια απλόχερη– και δυστυχώς απλοϊκή – ανάλυση της κατάστασης, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής τρία βασικά:

1. Οι επενδεδυμένοι στις βασικές αγορές πάνε να κλείσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες υπεραξίες τα χαρτοφυλάκια τους. Σημειώστε ότι αυτό δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενη βελτίωση των αποτελεσμάτων των χρηματοπιστωτικών ομίλων και των ΑΕΕΧ. Εκεί όπου δεν κλείνουν χρήση (βλ. Ην. Βασίλειο), η βασική αγορά δύσκολα κινείται ανοδικά, εξ ου και τα κέρδη μόλις 0,3% του FTSE.

2. Η μακροοικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι απελπιστική. Η Fed δεν προλαβαίνει να τυπώσει χρήμα, κυριολεκτικά, στέλνοντας το δολάριο στα τάρταρα. Αυτό, θα συνεχιστεί. Να δούμε λοιπόν πως θα εξάγουν οι ευρωπαίοι του χρόνου. Γι’ αυτό άλλωστε και ο χρυσός – και γενικώς τα πολύτιμα μέταλλα– συνεχίζουν το ράλι τους.

Όσοι πιστοί στην νέα τεχνολογία, σημειώστε απλά τα εξής: Ο Nasdaq έχει πάρει– σε μορφή δολαρίου– 43,5% από τα χαμηλά του. Ένας ευρωπαίος επενδυτής που τοποθετήθηκε στα χαμηλά του Μαρτίου, γράφει υπεραξία σε ευρώ μόλις 29,4%. Από την αρχή του έτους, μόλις 11,7%. Αν επένδυε σε καλάθι μετοχών εξόρυξης χρυσού, θα κατέγραφε σε δολαριακή μορφή υπεραξία 491%, σε ευρώ 443%. Η διαφορά είναι πως οι εταιρίες νέας τεχνολογίας είναι ένα στοίχημα ”αντίληψης”, ο χρυσός από την άλλη είναι πραγματικός.

3. Δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί η καθολική άνοδος όλων των επενδυτικών προϊόντων. Κάτι θα σκάσει.

Όσον αφορά το ερχόμενο διήμερο, την παραμονή του νέου έτους την ”διαγράφουμε” λόγω του ότι είναι ημιαργία, ενώ τα επόμενα macro έρχονται στις 2 του μήνα.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones κινείται στις 10.383 μονάδες εμφανίζοντας μεταβολή κατά. +0,57%. Κέρδη κατά 0,92% εμφανίζει και ο Nasdaq, στο επίπεδο των 1.991 μονάδων, ενώ στο +0,60% και τις 1.102 μονάδες διαμορφώνεται ο S&P 500.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, στο +0,29% και τις 4.457 μονάδες έκλεισε ο FTSE 100, στο 1,27% και τις 3.952 μονάδες ο DAX, ενώ κέρδη κατά 0,30% παρουσίασε ο CAC 40, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 3.520 μονάδες.

Αυτά για σήμερα, Χρόνια Πολλά σε όλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v