SEC: Αποβολή 10 ετών στον Μεσιέ της Vivendi!

Με 10ετή αποβολή από τα αμερικανικά χρηματιστήρια και πρόστιμο 1 εκατ. δολαρίων τιμωρεί η SEC τον Ζαν-Μαρί Μεσιέ, με τις κατηγορίες της εξαπάτησης και του λογιστικού ”μαγειρέματος.” Ποινή 50 εκατ. δολαρίων για τη Vivendi.

SEC: Αποβολή 10 ετών στον Μεσιέ της Vivendi!
Με 10ετή αποβολή από τα αμερικανικά χρηματιστήρια και πρόστιμο 1 εκατ. δολαρίων τιμωρεί η SEC τον Ζαν-Μαρί Μεσιέ, με τις κατηγορίες της εξαπάτησης και του λογιστικού ”μαγειρέματος.”

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί επόπτες απαγόρευσαν στον Ζαν-Μαρί Μεσιέ να εργαστεί σε εταιρία που είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ για 10 χρόνια, επιβάλλοντάς του παράλληλα ποινές εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Securities and Exchange Commision, αναφέρει στο πόρισμά της ότι η Vivendi, ο τότε διευθύνων σύμβουλός Μεσιέ και ο διευθύνων οικονομικός σύμβουλος Γκιγιάμ Ανέτζο, εξαπάτησαν το κοινό και ενεπλάκησαν σε λογιστικά ”μαγειρέματα” των αποτελεσμάτων του ομίλου.

Ο γαλλικός όμιλος Vivendi συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων για αστικές ευθύνες και ο κ. Μεσιέ αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση 21 εκατ. ευρώ που θα ελάμβανε ως ”χρυσή αποζημίωση” για την αποχώρησή του από την εταιρία – μια δαπάνη που ούτως ή άλλως δεν είχε εγκριθεί από το Δ.Σ. του ομίλου.

Επιπλεόν, ο Μεσιέ χρεώνεται εκτός από τη 10ετή ”αποβολή” με πρόστιμο 1 εκατ. δολαρίων και ο Ανέτζο με πρόστιμο 120.000 δολαρίων και 5ετή απαγόρευση συμμετοχής σε αμερικανική εισηγμένη εταιρία.

Η τελευταία εξέλιξη εξανεμίζει τις ελπίδες του Μεσιέ, που πρόσφατα έστησε επιχείρηση συμβούλων εξαγορών και συγχωνεύσεων, να δρομολογήσει μια δυναμική επιστροφή του στην αγορά.

Ο Μεσιέ ανέλαβε την κοινωφελή επιχείρηση Generale des Eaux το 1994 και τη μετέτρεψε μετά από πολλές εξαγορές σε μια ισχυρή πολυεθνική με έντονη παρουσία στις κερδοφόρους επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, που μετονομάστηκε σε Vivendi και προκάλεσε τους αμερικανικούς κολοσσούς του χώρου.

Κατέρρευσε υπό το βάρος σοβαρής κρίσης ρευστότητας το 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v