Tρελές αγελάδες ”φόβισαν” τους ταύρους της Wall!

Στο ”κόκκινο” ολοκλήρωσαν τη ”μισή” συνεδρίαση της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς ανάμικτα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και το πρώτο κρούσμα τρελών αγελάδων στις ΗΠΑ, έδωσαν αφορμή για διόρθωση και περιορισμένες ρευστοποιήσεις κερδών.

Αρνητική ήταν η εικόνα των βασικών δεικτών στη Wall Street, κατά την ”μισή” συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς αφορμή για ρευστοποιήσεις δόθηκε από την είδηση για το πρώτο κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων, αλλά και τα μικτά μακροοικονομικά νέα.

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία των ΗΠΑ, το πρώτο κρούσμα της ασθένειας που ταλαιπώρησε την ευρωπαϊκή ήπειρο δύο χρόνια νωρίτερα εντοπίστηκε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Ως αποτέλεσμα, οι τίτλοι εταιριών τροφίμων και εστίασης δέχτηκαν έντονες πιέσεις. Στο προσκήνιο βρέθηκε η μετοχή της McDonald’s η οποία υποχώρησε κατά περίπου 6%.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο τα νέα μπορούν να χαρακτηριστούν ανάμικτα, καθώς αν και οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό 26 μηνών, η απρόσμενη και σημαντική υποχώρηση των παραγγελιών για διαρκή αγαθά ”κλόνισε” την αισιοδοξία των επενδυτών.

Αναλυτικότερα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας συρρικνώθηκαν κατά 1.000 και διαμορφώθηκαν στις 353.000, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα καταγραφεί περιορισμένη άνοδος έως τις 355.000.

Υποχώρηση κατά 3,1% εμφάνισαν οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά τον Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθούν στο 0,6% και ενώ τον Οκτώβριο είχαν σημειώσει άνοδο κατά 3,3%.

Άλλωστε, πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών για τον μήνα Νοέμβριο και διαμορφώθηκαν στα 1,08 εκατ. μονάδες (ετήσια βάση), έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 1,10 εκατ. μονάδες και προηγούμενης μέτρησης 1,11 εκατ. μονάδων.

Στο -0,35% και τις 10.305 μονάδες διαμορφώθηκε ο Dow Jones, ενώ απώλειες της τάξης του 0,28% κατέγραψε ο Nasdaq και διαμορφώθηκε στις 1.969 μονάδες. Στο -0,18% και τις 1.094 μονάδες ο S&P 500.

Ειδικότερα για τον τεχνολογικό δείκτη, πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την εκτίμηση των αναλυτών υποχώρησε δικαιολογημένα, ως αποτέλεσμα των τεχνικών αντιστάσεων που συναντά μετά και την άνοδο που κατέγραψε την Τρίτη και παρά τις θετικές προβλέψεις από τη Micron Technology .

Σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς τίτλους, αυτός της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,01% έως τα 4,90 δολ., αυτός του ΟΤΕ αντίθετα κέρδισε 1,28%, έως τα 6,32 δολ. Αμετάβλητος έμεινε ο τίτλος της Coca Cola 3E, στα 21,08 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v