”Ταλαντεύεται” ο Dow- κέρδη για Nasdaq

Τάσεις συσσώρευσης εμφανίζονται στον Dow Jones, ενώ ο Nasdaq συνεχίζει την ανοδική του πορεία, αφού ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών και ο ”πορτοκαλί” συναγερμός δεν φαίνεται να καταφέρνουν να περιορίσουν την αισιοδοξία των επενδυτών από τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου.

Οριακές απώλειες καταγράφει ο Dow Jones, ενώ ο Nasdaq συνεχίζει να αποκομίζει κέρδη από το... χριστουγεννιάτικο δέντρο, αφού το εορταστικό κλίμα, ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών και ασφαλώς ο ”πορτοκαλί” συναγερμός δεν κατάφεραν να περιορίσουν την αισιοδοξία των επενδυτών από την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων για το ξέφρενο ράλι της ανάπτυξης (8,2%) στο τρίτο τρίμηνο.

Ο Dow Jones αποκομίζει οριακές απώλειες 0,08% στις 10.332,56 μονάδες, o Νasdaq τρέχει με κέρδη 0,55% στις 1.966,64 μονάδες, ενώ ο Standard & Poor’s 500 καταγράφει άνοδο 0,22% στις 1.095,39 μονάδες.

Οι αναλυτές της πλουσιότερης αγοράς του κόσμου αναγνωρίζοντας τον καθαρά προ- εορταστικό χαρακτήρα της συνεδρίασης δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την ικανοποιητική πορεία των αγορών της Νέας Υόρκης και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης που δεν έλειψαν οι αντιφατικές ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όπως άφησε να εννοηθεί ο Ned Riley, ο διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της State Street Global Advisors, που ανήκει στον μεγαλύτερο όμιλο διαχείρισης χαρτοφυλακίων σταθερών αποδόσεων στον κόσμο.

Τα αρχικά θετικά πρόσημα στο Dow Jones και τον S&P 500 και τα ικανοποιητικά κέρδη του Nasdaq επιβεβαιώνουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι η αμερικανική αγορά δεν αποτελεί πλέον ”όμηρο” της τρομολαγνίας και των απειλών για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και πιθανώς στη Νέα Υόρκη, στοιχηματίζοντας με αισιοδοξία στη διατήρηση των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Η ανακοίνωση των τελικών στοιχείων του υπουργείο Εμπορίου για το ράλι της ανάπτυξης κατά 8,2% το τρίτο τρίμηνο διέλυσε κάθε αναστολή των επενδυτών για την πορεία ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ικανοποιητικά αντέδρασαν οι επενδυτές στην ανακοίνωση του ίδιου υπουργείου για άνοδο των προσωπικών εσόδων κατά 0,50% το Νοέμβριο, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία από το 0,20% της προηγούμενης ανακοίνωσης του Οκτωβρίου και την άνοδο κατά 0,40% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,40% το Νοέμβριο, σε σχέση με το 0,10% του προηγούμενου μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,70%, γεγονός που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις εταιρείας λιανικής εν όψει των αγορών της εορταστικής περιόδου.

Ανάλογες αρνητικές ενδείξεις για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών και γενικότερα των διαθέσεων των καταναλωτών κατέγραψε και η ανακοίνωση του δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την πορεία του ”καταναλωτικού αισθήματος”, αφού ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 92,6 το Δεκέμβριο, από το 93,7 του Νοεμβρίου, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσε στο 91.



Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η In Motion εκτινάχθηκε κατά 38% μετά την ανακοίνωση θετικότερων στοιχείων από τα αναμενόμενα, ενώ ικανοποιητικά κέρδη που φθάνουν στο 4% αποκομίζει και ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών AT&T.



H Sun Microsystems εστίασε το ενδιαφέρον των επενδυτών στον Nasdaq, αποκομίζοντας κέρδη 2% μετά την ανακοίνωση υπογραφής πλούσιων συμβολαίων με την Office Depot.

Η American Express και η Citigroup οδηγούν τις ”φυσιολογικές” ρευστοποιήσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα και το Dow Jones, με τη ”συνδρομή” της IBM και της Honeywell International, σε αντίθεση με την σχετική ευφορία των τεχνολογικών τίτλων του Nasdaq.



Τα ικανοποιητικά κέρδη του Dax στην Φραγκφούρτη κατά 0,68% οδήγησαν την άνοδο του δείκτη στις 3.903,34 μονάδες, επιβάλλοντας τα θετικά πρόσημα στις αγορές ευρωπαϊκές αγορές. Στο Παρίσι ο Cac έκλεισε στις 3.500,09 μονάδες με κέρδη 0,12%, ενώ στο Λονδίνο ο Ftse έκλεισε στις 4.440 μονάδες με κέρδη 0,38%.

Οι βαριές απώλειες που συνεχίζει να καταγράφει ο ιταλικός χρηματοοικονομικός τομέας, στη σκιά του σκανδάλου της Parmalat, οδήγησαν σε νέες απώλειες τον Μibtel στην αγορά του Μιλάνου, τη μόνη με αρνητικό πρόσημο στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v