Εναλλαγές προσήμων στη Wall

Σημαντικές μεταβολές και συχνές αλλαγές πρόσημου εμφανίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, λόγω κυρίως της εκπνοής των προθεσμιακών συμφωνιών και των δικαιωμάτων (triple witching). Εμφανείς οι τάσεις συσσώρευσης, λόγω και των νέων υψηλών επιπέδων που καταγράφηκαν χθες. Μικτά τα πρόσημα στις ευρωαγορές.

Όταν ”φούνταρε” η Enron, όλοι αναρωτιόντουσαν αν οι λογιστικές καταστάσεις των εταιριών είναι ορθές, αν υπάρχει αξιοπιστία στο σύστημα κ.ο.κ.

Σήμερα, βγαίνει η Bank of America και ευθέως αμφισβητεί εάν ο μεγαλύτερος παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη, η Parmalat, υπάρχει ως εταιρία! Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την ίδια, τα 4,9 δισ. δολάρια που εμφανίζει η εταιρία σε χρεόγραφα και ρευστά διαθέσιμα στον ισολογισμό της και τα οποία διατηρεί στην Bank of America, απλώς δεν υπάρχουν, ήτοι το πιστοποιητικό που εμφανίζει η εταιρία από την τράπεζα είναι 100% ”μαϊμού”!

Η, μπορεί να υπάρχει κανά δισ., το οποίο δεν φτάνει για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της.

Κι αναρωτιέται κανείς: Τι βρήκαν οι επενδυτές σήμερα κι αγοράζουν μετοχές που έχουν τρέξει 50-60% από τα χαμηλά τους;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση που απλώς καταδεικνύει το ότι η ψυχολογία ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ που υφίσταται στις αγορές. Όλα τα άλλα είναι απλώς προφάσεις.

Κατά τα λοιπά, δεν υπάρχουν ειδοποιοί διαφορές σε σχέση με χθες. Η τάση παραμένει αμιγώς συσσωρευτική, με ανοδικό όμως χαρακτήρα. Ιδιαίτερα η κίνηση του Dax, που αρνείται πεισματικά να προεξοφλήσει διόρθωση των αμερικανικών αγορών επιχειρώντας αντ΄ αυτού να συσσωρεύσει στο επίπεδο των 3.900 μονάδων είναι αρκούντως εντυπωσιακή.

Σε αυτό βοηθάνε τα θετικά σχόλια της Morgan Stanley αναφορικά με τις τεχνολογικές εταιρίες, καθώς επηρεάζονται ευμενώς Infineon και Siemens, ενώ η διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ασφαλιστικών εταιριών της Ευρώπης από την Fitch (επηρεάζονται Allianz, Munich Re) σίγουρα συνέδραμε.

Επιπροσθέτως, φαίνεται να υπάρχει μια τάση βελτίωσης της πιστοληπτικής ικανότητας εταιριών που μετέχουν σε κλάδους αμιγώς κυκλικού χαρακτήρα. Ενδεικτική είναι η αναβάθμιση από την Standard & Poor’s της μητρικής της Ahold NV, ενώ όσον αφορά την βρετανική κεφαλαιαγορά, η ανοδική διάσπαση της περιοχής των 4.400 μονάδων αποδίδεται στην άνοδο των τιμών των δεικτοβαρών μετοχών της Royal Dutch Shell και της BP που ευνοούνται από την ανατίμηση της υποκείμενης αξίας.

Μόνο ο Cac ”υστέρησε”, αν και χθες ήταν ο πλέον εντυπωσιακός, διατηρώντας όμως την περιοχή των 3.500 μονάδων στο κλείσιμο απέδειξε πως μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή κίνηση.

Εντυπωσιακή παραμένει επίσης η κίνηση στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, με εμφανή την τάση σταθεροποίησης πάνω από το 1,24, εξέλιξη που παρασύρει σε αμιγώς συσσωρευτική κίνηση στα υψηλά ημέρας τον χρυσό και τον άργυρο.

Παράλληλα, ενόψει του Σαββατοκύριακου, παρατηρείται η γνωστή αδυναμία υποχώρησης των τιμών στα ομόλογα, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που θα πουλήσουν το ευρωπαϊκό δεκαετές σε αυτές τις τιμές, παρά την άνοδο των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών.

Τέλος, να κλείσουμε με τις αγορές των ΗΠΑ όπου ο Dow χτίζει πάνω στις 10.200 μονάδες με σχετική ευκολία, συμπληρώνοντας αισίως έξι ανοδικές στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, ενώ ο Nasdaq φαίνεται να πλήττεται από την γνωστή και μη εξαιρετέα τάση αποκόμισης βραχυχρόνιων κερδών.

Επισημαίνουμε επίσης ότι σήμερα έχουμε ταυτόχρονη λήξη των μηνιαίων και τριμηνιαίων ΣΜΕ. Καθώς και των δικαιωμάτων προαίρεσης επί μετοχών και δεικτών γνωστό και ως triple witching, χωρίς προς το παρόν να φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά arbitrage τα οποία ιδίως στις ΗΠΑ, φάνηκαν να έχουν ”δεχτεί” την τιμή εξάσκησης των 10.000 μονάδων στον Dow και των 2.000 μονάδων στο Nasdaq από την αρχή της εβδομάδας

Αυτήν την ώρα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στο +0,06% και τις 10.254 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 0,58% εμφανίζει ο δείκτης Nasdaq στο επίπεδο των 1.944 μονάδων. Στο -0,27% και τις 1.086 μονάδες ο S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v