Νέα ώθηση στη Wall από θετικές ειδήσεις

Νέο κλίμα ευφορίας δημιουργούν στην αμερικανική αγορά οι ειδήσεις για την εκτίναξη του Philadelfia FED (μεταποιητική δραστηριότητα), την υποχώρηση των επιδομάτων ανεργίας και τα αποτελέσματα τραπεζικών κολοσσών. Μίνι ράλι στο Nasdaq, ”φλερτάρει” τις 10.200 ο Dow, ανοδική κίνηση για την Ευρώπη.

Ούτε πρώτη φορά το έχουμε δει φέτος, ούτε μάλλον θα είναι η τελευταία.

Ο λόγος για την ευκολία με την οποία αντιστρέφουν τάση οι ευρωπαϊκές αγορές όταν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, δηλ. έρχονται τα ανάλογα μηνύματα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.



Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας Φιλαδέλφεια FED, τα στοιχεία για τον οπία δείχνουν ότι σκαρφάλωσε σε υψηλά δύο περίπου δεκαετιών. Συγκεριμένα, για το Δεκέμβριο, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 32,1 από 25,9 το Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει μικρή υποχώρηση έως το 25,4.

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.206 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,61%. Ανοδικά κατά 1,17% και ο Nasdaq, στο επίπεδο των 1.943 μονάδων, ενώ στο +0,65% και τις 1.083 μονάδες βρίσκεται ο S&P 500.

Απόρροια των μακροοικονομικών δεδομένων ουσιαστικά η κίνηση, είχαμε πει από χθες πως αυτά θα καθορίσουν την τάση. Απόλυτα βέβαιο πως, εάν τα επιδόματα ανεργίας συνέχιζαν την αυξητική τους τάση, θα είχαμε μια ακριβώς αντίστροφη κίνηση. Τα macro βοηθάνε όμως, και υπό αυτό το πρίσμα, καλοδεχούμενα.

Σημειώστε, πως σε μια ημέρα, όπου ο Dow απλά απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τις 10.000 μονάδες, χωρίς να ”ιδρώσει” ούτε για δείγμα, οι ευρωπαϊκές αγορές βρήκαν σύμμαχο την πρώτη πτωτική κίνηση στην ισοτιμία ευρώ- δολαρίου εδώ και έξι συνεδριάσεις για να μπορέσουν επιτέλους κι αυτές να βάλουν τέλος στο σερί τριών πτωτικών συνεδριάσεων, επιβεβαιώνοντας την αρνητική συσχέτιση (negative correlation) μεταξύ της ισοτιμίας ευρώ/ δολαρίου και της πορείας των βασικών αγορών.

Εξ αυτών, η κίνηση του CAC χαρακτηρίζεται ως η πλέον εντυπωσιακή, αφού ο δείκτης κατάφερε να κλείσει πάνω από το επίπεδο των 3.500 μονάδων (στις 3.530) και να το ”κρατήσει” και σε επίπεδο ΣΜΕ. Ο FTSE πήγε να κλείσει πάνω από τις 4.400 με ανοιχτές εντολές αγοράς αλλά έκλεισε οριακά ”από κάτω” (4.397 μονάδες), με κέρδη όμως κοντά στο 1%, ενώ σαφώς πιο ”φοβισμένος” ο Dax που δεν δοκίμασε άμεσα την επαναπροσέγγιση των 3.900 μονάδων, αλλά περιορίστηκε σε μια κίνηση προς τις 3.870 μονάδες (+0,61%).

Για να ρίξουμε όμως μια ματιά και στις άλλες αγορές, διότι πραγματικά αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με καθολική άνοδο των τιμών. Μόνο το ευρώ έπεφτε σήμερα, κι αυτό αφού έγραψε νέο ιστορικό υψηλό στο 1,2436 δολ.

Χρυσός; Πάνω, αν και υποχωρεί από το υψηλό των 410 δολαρίων ανά ούγια. Άργυρος; Πάνω, με υψηλό στο 4,72 ($/ounce). Πλατίνα; Πάνω.

Στο τελευταίο, ας δώσουμε λίγη έμφαση. Τα πολύτιμα μέταλλα αντιδρούν στην γεωπολιτική αστάθεια και στις συνεχιζόμενες εκροές από το δολάριο.

Ήδη επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε χθες για το επιτοκιακό spread, δηλαδή, όσοι επενδύουν σε fixed- asset classes αυτή τη στιγμή ωθούνται στις σειρές της ΕΚΤ. Χαρακτηριστικό το ότι το ΣΜΕ επί του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου όχι μόνο δεν υποχώρησε σήμερα, αλλά διατήρησε τη χθεσινή τιμή του στο 113,40.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώστε πως το πετρέλαιο αντιδρά ανοδικά σε τρεις παραμέτρους. Τον περιορισμό των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ, την μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ και την μεταστροφή των επενδυτών σε real assets, ήτοι επενδυτικά προϊόντα με άμεση, υλική και προσδιοριστέα αξία.

Υπό μία έννοια, το πετρέλαιο, όπως και ο χρυσός, είναι win-win κατάσταση. Κερδίζεις είτε ανακάμψει η οικονομία, είτε όχι. Αν ανακάμψει, θα αυξηθεί η ζήτηση για πετρέλαιο. Ήτοι, θα αυξηθεί η τιμή. Αν πάλι όχι, αυτό θα είναι απόρροια της άσκησης πληθωριστικών ή αποπληθωριστικών πιέσεων. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει μεταστροφή προς ”πραγματικές” αξίες.

Μόνο που η αμερικανική οικονομία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις διακυμάνσεις της τιμής του μαύρου χρυσού, αφού επηρεάζει δυσμενώς και τον πληθωρισμό, το εμπορικό ισοζύγιο, αλλά και το κόστος παραγωγής λόγω της αύξησης του κόστους πρώτων υλών.

Παράμετρος που δεν έχει τιμολογηθεί ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v