Κατοχυρώνει τις 10.000 μονάδες ο Dow Jones

Με ”ευκολία” κρατά τις 10.000 μονάδες ο Dow Jones παρά την ήπια υποχώρηση που καταγράφεται στην αμερικανική αγορά, ενώ στην Ευρώπη συνεχίστηκε για άλλη μια συνεδρίαση η ήπια πορεία διολίσθησης. Νέα ιστορικά υψηλά για το ευρώ, ράλι στα εμπορεύματα.

Τρεις στις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν – σε επίπεδο αγοράς – οι δύο βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα (Cac, Dax), εν μέσω σαφούς αδυναμίας εύρεσης αγοραστικού ενδιαφέροντος καθώς ούτε το κλείσιμο στο ενδοσυνεδριακό υψηλό ημέρας χθες του συνόλου των αμερικανικών δεικτών έδειξε ικανή να ανακόψει την ήπια πορεία διολίσθησης των ευρωπαίων.

Και γιατί να την ανακόψει άλλωστε; Με το ευρώ να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου για 8η φορά στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, είναι πασιφανές και στον πλέον αδαή επενδυτή πως οι δομικές ανισορροπίες κυριαρχούν. Για αυτά μιλήσαμε χθες, θα ξαναμιλήσουμε και στο μέλλον, ας μην επαναλαμβανόμαστε σήμερα.

Στον αντίποδα, οι Αμερικάνοι κινούνται ”χαλαρά”. Η διακράτηση των 10.000 μονάδων στον Dow κατά τις ερχόμενες οχτώ συνεδριάσεις που μένουν έως το τέλος του έτους θα αποδειχθεί ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση εάν οι εμπλεκόμενοι στην αμερικανική αγορά επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Όσο για τον FTSE-100, ο μόνος που σήμερα έδειξε σημάδια ζωής καθώς έκλεισε με κέρδη, διακόπτοντας ένα σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων που είχε ξεκινήσει την περασμένη Πέμπτη.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 4354,2 μονάδες με κέρδη 0,49%, ενώ ο DAX υποχώρησε στις 3847,57 μονάδες με απώλειες 0,48%, και ο CAC στις 3479,87 μονάδες (-0,19%).

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10112,38 μονάδες με πτώση 0,17%, ο Nasdaq κινείται στις 1916,11 μονάδες υποχωρώντας 0,43%, ενώ ο S&P υποχωρεί 0,21% στις 1072,82 μονάδες.

Κατά τα λοιπά, υπάρχει κόπωση. Την έχουμε διακρίνει εδώ και μια εβδομάδα.

Αν θέλουμε όμως να δούμε λίγο τις ευρύτερες τάσεις που επικρατούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε έμφαση στο αγοραστικό ενδιαφέρον που υπήρξε σήμερα για κρατικούς ομολογιακούς τίτλους, με έμφαση στο δεκαετές ΣΜΕ επί του γερμανικού bund, η τιμή του οποίου διέσπασε με σχετική ευκολία ανοδικά το επίπεδο του 113.

Σε αυτό βοηθάει και το επιτοκιακό spread, καθώς η ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ-δολαρίου βοηθάει στην όξυνση του spread μεταξύ των τιμών των αποδόσεων σε ομοειδείς ομολογιακές σειρές.

Με άλλα λόγια, όσοι επενδύουν σε fixed-asset classes αυτή τη στιγμή ωθούνται στις σειρές της ΕΚΤ, καθώς μόνο με το arbitrage η προσφερόμενη ετησιοποιημένη απόδοση είναι κατά 20 μονάδες βάσης τουλάχιστον υψηλότερη της αντίστοιχης από επενδύσεις σε σειρές της Fed, όπου λόγω και της αναμενόμενης υψηλότερης προσφοράς η τιμή δεν μπορεί να εμφανίσει την ίδια αυξητική τάση.

Λίγα και καλά για σήμερα, εν αναμονή των macro στοιχείων αύριο και την Παρασκευή για να ξαναβρούμε τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v