Χτίζοντας τις 10.000 μονάδες... (update)

Σε απόσταση ασφαλείας πάνω από τις 10.000 μονάδες κινείται ο Dow Jones, αν και η αρχική ευφορία από τη σύλληψη του Σαντάμ έχει περιοριστεί, κάτι που αντανακλάται περισσότερο στον Nasdaq. Με μικρή άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές, που επιχείρησαν να ξεφύγουν από το εύρος συσσώρευσης, αλλά απέτυχαν.

Τι κι αν ο Dow, όπως είχαμε προβλέψει την Παρασκευή, όχι μόνο κρατάει ”εύκολα” τις 10.000 μονάδες αλλά φαίνεται να ”χτίζει” πάνω σε αυτές;

Τι κι αν ακόμα και ο Nasdaq δείχνει ικανός να δοκιμάσει τις 2.000 μονάδες πριν το πέρας του έτους-χρήσης;

Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες συμπεριφέρθηκαν σήμερα με τον χείριστο δυνατό τρόπο. Απέτυχαν για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, όπου υπήρχαν όλα τα εχέγγυα, να διασπάσουν ανοδικά τα επίπεδα αντίστασης που αντιμετώπισαν.

Κι όχι μόνο αυτό. Έκλεισαν σχεδόν καθολικά πολύ κοντά ή και στο χαμηλό ημέρας ακόμα, κι ας κράτησαν το θετικό πρόσημο. ”Μόλις” 0,4% τα κέρδη του Dax, με μαζικές πωλήσεις πάνω από το επίπεδο των 3.900 μονάδων, μια από τα ίδια για τον Cac ο οποίος δεν μπόρεσε να κρατήσει τις 3.500, ενώ όσον αφορά τον FTSE-100 στο Λονδίνο, η ”βόλτα” από τις 4.400 μονάδες σημαδεύτηκε από μαζικές ρευστοποιήσεις με συνέπεια ο δείκτης να περάσει λίγα δευτερόλεπτα πριν την λήξη της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος, κλείνοντας εν τέλει αμετάβλητος.

Το θέμα είναι πως με την σημερινή ενδοσυνεδριακή τους κίνηση, οι ευρωπαϊκές αγορές δίνουν την εντύπωση πως προσπάθησαν να ξεφύγουν από το εύρος συσσώρευσης αλλά απέτυχαν.

Επιπροσθέτως, δημιουργείται μια σαφής αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κίνησης της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου και των βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών.

Στα χαμηλά ημέρας, ήτοι στο 1,2140, οι Ευρωδείκτες ήταν στα υψηλά τους. Στην ακριβώς αντίστροφή κίνηση, ήτοι όταν η ισοτιμία επαναπροσέγγισε το 1,23, οι δείκτες βρέθηκαν στο χαμηλό τους.

Σύμπτωση; Πολύ αμφιβάλλουμε, διότι είναι ορατή, επί του ταμπλό, η ανησυχία των επενδυτών στην Ευρωζώνη ως προς την δυνατότητα τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών και της ενίσχυσης του όγκου των εξαγωγών.

Όσο για την σύλληψη του Σαντάμ; Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Αν η επενδυτική κοινότητα πραγματικά πίστευε πως η σύλληψη του τέως δικτάτορα θα συμβάλλει στην μείωση της γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή, δεν θα έστελνε το χρυσό στο υψηλό ημέρας σήμερα το απόγευμα. Βασικά, τα πολύτιμα μέταλλα και τα ομόλογα δεν θα έβρισκαν ούτε ίχνος ζήτησης σε μια ημέρα σαν την σημερινή.

Έλα που βρήκαν όμως. Και βρήκαν διότι η όλη περίπτωση του Πολέμου του Κόλπου no.2 είναι προφανές πως δεν αφορά τον Σαντάμ, ή τον κάθε δικτάτορα με αυτοκαταστροφικές διαθέσεις.

Ο Σαντάμ προσωποποιεί ένα καθεστώς που ηττήθηκε από κάθε άποψη προ-πολλού. Κι αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, η παρουσία στρατευμάτων στην χώρα θα συνεχιστεί ακάθεκτη και άνευ νέου σαφέστερου χρονοδιαγράμματος.

Με άλλα λόγια, το κόστος συντήρησης θα συνεχίσει να διογκώνεται.

Αυτά για σήμερα.

Ο FTSE 100 έκλεισε στις 4348,0 μονάδες με άνοδο 0,01%, ενώ και ο CAC 40 έκλεισε στις 3490,42 μονάδες με κέρδη 0,57%. Ο DAX κέρδισε 0,40% στις 3875,47 μονάδες.

Αυτή τη στιγμή ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10082,08 μονάδες με κέρδη 0,40%, ο Nasdaq στις 1942,10 (-0,35%) και ο S&P στις 1075,23 μονάδες με κέρδη 0,10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v