Citigroup: Τρία ρίσκα για τις μετοχές το 2004

Ως έτος κατά το οποίο έληξε το πρώτο bear market του αιώνα χαρακτηρίζει η Citigroup το 2003, ενώ στο ίδιο report περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις της για το 2004. Ποια ρίσκα ”βλέπει” για τις μετοχές και τι αναμένει για το δολάριο.

Citigroup: Τρία ρίσκα για τις μετοχές το 2004
Οι χρηματοοικονομικές εξελίξεις που σημάδεψαν περισσότερο το έτος που τελειώνει, αλλά και τα ρίσκα αναφορικά με αυτό που έρχεται απασχολούν το report της Citigroup με τίτλο ”European Portfolio Strategist”, το οποίο έχει ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου.

Ο οίκος, στο report του σημειώνει ότι το 2003 θα μείνει στην μνήμη των επενδυτών ως ”το έτος κατά το οποίο τελείωσε το πρώτο bear market του νέου αιώνα”, το οποίο κράτησε 39 ολόκληρους μήνες.

Ακόμη, από το 2003, η Citigroup ξεχωρίζει τους φόβους όλης της οικονομικής κοινότητας αναφορικά με τον (επικείμενο τότε) πόλεμο στο Ιράκ, τον αποπληθωρισμό, και τα εταιρικά κέρδη.

Σε ό,τι αφορά το 2004, η Citigroup επισημαίνει ότι τα τρία κυριότερα ρίσκα για τους μετοχικούς τίτλους, αφορούν την ενδεχόμενη άνοδο των επιτοκίων, τις σημαντικές συναλλαγματικές διαφορές, τον αποπληθωρισμό, αλλά και τον πληθωρισμό.

Αν η Fed και η ΕΚΤ ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τράπεζας της Αγγλίας, στην κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων, κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ”καταιγίδα” για τους επενδυτές. Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει πως δεν περιμένει άνοδο των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών επιτοκίων για τους επόμενους μήνες.

Αν και ο αποπληθωρισμός, όπως τονίζεται, παραμένει ρίσκο για πολλές οικονομίες και ο πληθωρισμός είναι κίνδυνος (και μάλιστα ”ύπουλος”) για τις μετοχικές αποδόσεις.

Σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες, η Citigroup τονίζει ότι η ενδεχόμενη περαιτέρω εξασθένιση του αμερικανικού νομίσματος θα απειλήσει πιθανόν την παγκόσμια ανάπτυξης και κατ’ επέκταση την απόδοση των μετοχών.

Εξάλλου, επίσης για το μέλλον του δολαρίου ο ίδιος οίκος σε ξεχωριστή του έκθεση με την ίδια ημερομηνία (”Global Imbalances and the Dollar”), εκφράζει την εκτίμηση ότι το αμερικανικό νόμισμα θα υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα εκ νέου έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων και κυρίως αυτών της Ασίας.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η κίνηση αυτή του δολαρίου που θα πρέπει να χαρακτηριστεί διορθωτική ήταν σε κάποιο βαθμό επιβεβλημένη, λόγω της ανάγκης να εισέλθουν νέα κεφάλαια στην αμερικανική αγορά. Αυτή ακριβώς η εξέλιξη (το κατά πόσον δηλαδή θα αυξηθεί η ροή ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων στις ΗΠΑ) εκτιμά η Citigroup ότι θα θέσει και τα όρια της δολαριακής αποδυνάμωσης.

Για το 2004 η Citigroup βλέπει την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο στο 1,18 δολ., ενώ για το 2005 στο 1,25 δολ. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για ισοτιμία στο 1,17 δολ. τόσο για το 2004, όσο και το 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v