Γαλλογερμανικές διεργασίες μετά το ”ναυάγιο”

Αποφασισμένοι να περιχαρακωθούν έναντι των ”νέων” εμφανίζονται οι ”παλαιοί” της Ευρώπης, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για το σύνταγμα της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις πρωτοβουλίες της ιρλανδικής προεδρίας στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον.

Γαλλογερμανικές διεργασίες μετά το ”ναυάγιο”
Οι Eυρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το ”ναυάγιο” των συνομιλιών για ένα νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί συμφωνία για το σύνταγμα της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως πάντως προειδοποίησαν και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, η αποτυχία των συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής δημιουργεί τον κίνδυνο μιας Ευρώπης ”δύο ταχυτήτων” και ενδέχεται να επιδράσει και στην πορεία του ενιαίου νομίσματος.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, τόνισε ότι οι συζητήσεις έδειξαν ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική: η μία υπερασπίζεται τα νόμιμα εθνικά συμφέροντα, δίνοντας προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή υπόθεση, και η άλλη υπερασπίζεσαι τα εθνικά συμφέροντα πάνω από το συμφέρον της ενιαίας Γηραιάς Ηπείρου.

Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο ορατό μέλλον, τότε θα υπάρξει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ σημείωσε ότι ”έχουμε θεσμούς που λειτουργούν. Δεν υπάρχει δράμα ή κρίση με ”Κ” κεφαλαίο. Σας υπενθυμίζω ότι η ιστορία της Ευρώπης δεν είναι ένα μακρύ, ειρηνικό ποτάμι. Είναι μια ιστορία κρίσεων που ξεπεράστηκαν. Αυτό που μας διδάσκει η ιστορία είναι ότι πάντα ξεπερνούσαμε αυτές τις κρίσεις”.

Ο κ. Σιράκ εξέφρασε την ελπίδα να δει μια μικρότερη ομάδα χωρών να συνεργάζεται όλο και πιο στενά, αφού όπως υποστήριξε μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει προωθητική ισχύ, ένα παράδειγμα που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προχωρήσει ταχύτερα, ευρύτερα και καλύτερα.



Να σημειωθεί ότι Γαλλία και Γερμανία, μετά την αποτυχία των συνομιλιών για ένα νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα, απηύθυναν προειδοποίηση ότι θα επιδιώξουν στενότερη συνεργασία με άλλες χώρες-μέλη, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δύο χώρες προσκάλεσαν τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, σε συνάντηση πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., προκειμένου να δυναμώσουν τους δεσμούς τους.



Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε από την πλευρά του ότι σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος σε άλλα θέματα στα οποία υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες, όπως η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τουλάχιστον 82 σημεία διευθετήθηκαν.

Το ενδιαφέρον τώρα είναι στραμμένο στις συμβιβαστικές προτάσεις που θα κληθεί να καταρτίσει η ιρλανδική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v