Απολαμβάνει τις 10.000 μονάδες ο Dow!

Σταθεροποιητικές τάσεις ελαφρά πάνω από το ψυχολογικό- μέχρι πρότινος- όριο των 10.000 εμφανίζει ο δείκτης Dow Jones, ενώ οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες δεν κατάφεραν αν επιδείξουν παρόμοια... γενναιότητα και προσέκρουσαν σε ισχυρά επίπεδα αντίστασης. Που παίζουν οι αγγλοι bookmakers τον Dow Jones!

Αν ο Dow Jones κρατάει ”εύκολα” τις 10.000 μονάδες, οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες απέτυχαν σήμερα εξίσου ”εύκολα” στο να διασπάσουν ανοδικά τα επίπεδα αντίστασης που αντιμετώπισαν.

Τόσο ο Cac 40, όσο και ο Dax, προσέκρουσαν σήμερα κυριολεκτικά σε ”τοίχους”, και δη στις 3.500 και 3.900 μονάδες αντίστοιχα, επίπεδα τιμών, όπου κατέγραψαν ενδοσυνεδριακό υψηλό και στη συνέχεια οπισθοχώρησαν για να κλείσουν πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Το τελικό αποτέλεσμα σε απόλυτους αριθμούς, ήταν κέρδη 0,06% για τον πρώτο, 0,03% για τον δεύτερο, ενώ ο FTSE ”υπεραπέδωσε”, με κέρδη 0,3% περίπου.

Με άλλα λόγια, συσσώρευση. Συνεχίζεται ακάθεκτη, αφού και να θέλουν οι Ευρωαγορές δεν μπορούν να ακολουθήσουν ”χέρι-χέρι” την καταγραφή νέων υψηλών σε Dow και S&P500 για το έτος, ακριβώς επειδή το ευρώ βρέθηκε κι αυτό σήμερα σε νέο ιστορικό υψηλό, έναντι του δολαρίου, και δη στην περιοχή του 1,23 (1,2299 το ενδοσυνεδριακό υψηλό μέχρι στιγμής), όπου υφίστανται δομικές δυσκολίες στην τόνωση των εξαγωγών.

Για να δείτε όμως πόσο εύκολα διαμορφώνονται στις αγορές οι τιμές, ας δούμε λίγο τις προσφερόμενες αποδόσεις γνωστού άγγλου bookmaker όσον αφορά τα επίπεδα τιμών των βασικών δεικτών στο κλείσιμο του έτους.

To κλείσιμο την 31η Δεκεμβρίου 2003 του Dow Jones πάνω από το επίπεδο των 10.000 ”πλήρωνε” 4,50 τον Ιανουάριο. 7,20 τον Μάρτιο, 4,10 τον Ιούνιο, 2,25 τον Οκτώβριο και σήμερα ”πληρώνει” 1,27.

Με άλλα λόγια, οι αναλυτές θεωρούν πως υπάρχει σχεδόν 87% πιθανότητα ο Dow να κλείσει πάνω από το επίπεδο των 10.000 μονάδων το έτος. Το ποσοστό, σημειωτέον, απορρέει από τον συγκεκριμένο αλγόριθμο διαχείρισης ρίσκου που χρησιμοποιεί ο εν λόγω bookmaker.

Όσον αφορά την Ευρώπη τώρα, το ”στοίχημα” αφορά μάλλον την οικονομία και λιγότερο τις αγορές. ΠΩΣ θα εξάγουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με το ευρώ εκεί που είναι; Θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα τους; Να μια εκδοχή. Θα μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος; Να μια άλλη εκδοχή.

Ερώτηση κρίσεως: Γιατί δεν το έχουν κάνει μέχρι στιγμής; Γιατί απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ. Αν μπορούσαν, θα το είχαν κάνει.

Όπως ακριβώς ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ υπό τις υφιστάμενες προϋποθέσεις. Δομικά προβλήματα, που όσο δεν αντιμετωπίζονται αντιπροσωπεύουν τον βασικό κίνδυνο ”εκτροχιασμού” από την πλαγιοανοδική φορά των αγορών.

Αυτά για σήμερα, λίγα και καλά. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

ΥΓ. Αν παρεπιπτώντος ο Dow κλείσει σήμερα κάτω από τις 10.000 μονάδες, δεν θα σημάνει απολύτως τίποτα. Ψυχολογικό είναι το επίπεδο, η αντίσταση ήταν στο 9.920 (υψηλό Αυγούστου 2002) και ξανασυναντάται στις 10.080



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v