Ο ”σωκρατικός” διάλογος της CSFB με τη Fed

Με έναν ”κατασκευασμένο” διάλογο, που όπως επισημαίνεται θυμίζει... Σωκράτη, παρουσιάζει η CSFB τις χθεσινές επισημάνσεις της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και το μελλοντικό ύψος των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Απολαύστε τον!

Ο ”σωκρατικός” διάλογος της CSFB με τη Fed
Με έναν σωκρατικού τύπου διάλογο επιχειρεί η CSFB στο πρωινό της report να παρουσιάσει τις διφορούμενες επισημάνσεις της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και το μέλλον της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής.

Ο διεθνής οίκος, μέσω του διαλογικού αυτού κατασκευάσματος, εντοπίζει την απροθυμία της νομισματικής επιτροπής της Fed να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της για το ύψος των επιτοκίων, αλλά και την παραδοχή εκ μέρους της ότι τα πρόσφατα στοιχεία των αμερικανικών macro δείχνουν ανάκαμψη.

Ολόκληρος ο εικονικός διάλογος CSFB - Fed έχει ως εξής:

- Πώς τα πάει η οικονομία;

Η εικόνα δεν είναι πλήρως ικανοποιητική. Υπάρχουν αρκετές εστίες στασιμότητας. Η ανεργία είναι ακόμη πολύ υψηλή. Ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλά, ενώ υπάρχει αρκετό ρίσκο να οδηγηθεί σε χαμηλότερα, ανεπιθύμητα επίπεδα.

- Πότε σκέφτεστε να ”σφίξετε” τη νομισματική πολιτική;

Όταν η αξιοποίηση των πόρων βρεθεί σε ικανοποιητικότερα επίπεδα και ο πληθωρισμός δείξει σημάδια ανάκαμψης.

- Ναι, αλλά πότε θα γίνει αυτό;

Δεν ξέρουμε ακριβώς, αλλά νομίζουμε ότι θα απαιτήσει ένα υπολογίσιμο χρονικό διάστημα

- Οπότε ”το υπολογίσιμο διάστημα” δεν έχει ακόμη φτάσει, έτσι;

Μόνο... ”ξυστά”. Το κυρίως θέμα είναι η παρακολούθηση των αντικειμενικών στόχων για τις οικονομικές επιδόσεις και το πόσος χρόνος θα απαιτηθεί ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

- Η οικονομία κινείται στη σωστή κατεύθυνση;

Ναι. Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ανοδικοί. Η αγορά εργασίας τουλάχιστον δεν συρρικνώνεται πλέον και οι κίνδυνοι περαιτέρω πτώσης του πληθωρισμού εμφανίζονται να έχουν υποχωρήσει.

- Λοιπόν, πότε θα σφίξει η νομισματική πολιτική;

Όταν οι στόχοι μας για χαμηλότερη ανεργία και πιθανόν υψηλότερο πληθωρισμό επιτευχθούν.

- Πότε θα γίνει αυτό;

Δεν ξέρουμε ακριβώς. Νομίζουμε ότι θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα.

- Έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο σκέψης σας;

Ναι. Τώρα νομίζουμε ότι το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να τελειώσει νωρίτερα απ’ όσο περιμέναμε στην τελευταία μας συνεδρίαση τον Οκτώβριο.

- Το ”νωρίτερα” σημαίνει ”νωρίς”; Α, όχι.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v