Γκρίνσπαν: Ο προστατευτισμός δεν γεννά εργασία

O πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν κάλεσε τη Κίνα να χαλαρώσει τους ελέγχους στην ”κλειδωμένη” συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου, καταρρίπτοντας παράλληλα τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου, του Δημοκρατικού Κόμματος και των αμερικανικών συνδικάτων υπέρ της αναβίωσης του προστατευτισμού.

Γκρίνσπαν: Ο προστατευτισμός δεν γεννά εργασία
O πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν κάλεσε τη Κίνα να χαλαρώσει τους ελέγχους στην ”κλειδωμένη” συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed κατέρριψε μέσα από ένα μάθημα πολιτικής οικονομίας, στα πρόθυρα της έναρξης μιας πολύμηνης προεκλογικής εκστρατείας, τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου, του Δημοκρατικού Κόμματος και των αμερικανικών συνδικάτων υπέρ της αναβίωσης του προστατευτισμού.

”Εάν μειώσουμε τις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από την Κίνα, θα αυξήσουμε την παραγωγή των αμερικανικών εργοστασίων του τομέα”, διερωτήθηκε ειρωνικά ο πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν από το βήμα του World Affairs Council του Ντάλας.

”Απλώς θα αυξήσουμε τις εισαγωγές μας από μια άλλη χώρα χαμηλού εργατικού κόστους, που θα πάρουν τις θέσεις των κινέζικων προϊόντων”, απάντησε ο ίδιος ο Γκρίσνπαν στο κατά το πλείστον συντηρητικό του ακροατήριο και εμμέσως στο Λευκό Οίκο, το Δημοκρατικό Κόμμα και τα αμερικανικά συνδικάτα, που υποστηρίζουν τους προστατευτικούς φραγμούς.

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα ο πρόεδρος της Fed επανήλθε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου εναντίον τον προστατευτισμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία και τις οικονομικές και χρηματιστηριακές αγορές.

Η πραγματική απάντηση για τον πρόεδρο της Fed δίδεται στο επίπεδο του ανταγωνισμού και της τεχνολογικής ανανέωσης, γιατί η οικονομία έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες και ο διεθνής ανταγωνισμός απαιτεί χαμηλές τιμές και ενίσχυση της επάρκειας των εταιριών.

Η απώλεια ορισμένων θέσεων εργασίας είναι το αποτέλεσμα της μετακίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων σε αγορές χαμηλού εργατικού κόστους. Διαπίστωση που όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υιοθέτηση προστατευτικής πολιτικής για τον Γκρίνσπαν.

Η συνταγή του προέδρου της Fed, αποτελεί προτροπή για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ διαμέσου μιας πολιτικής ευκαιριών, με την ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της αμερικανικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταβάλλουν κάποιο τίμημα.

Η ανατίμηση του γουάν θα βοηθήσει πρωτίστως την οικονομία του Πεκίνου, τόνισε ο Άλαν Γκρίνσπαν στο ακροατήριο του World Affairs Council του Ντάλας, γιατί θα περιορίσει τις ανάγκες του Πεκίνου να αγοράζει διαρκώς δολάρια για να στηρίξει την ισοτιμία του γουάν, μεταφέροντας ζωτικούς πόρους στον τομέα των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Παράλληλα, η ανατίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου μπορεί να δημιουργήσει μόνο κάποιές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, εκτιμά ο Γκρίνσπαν, καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα του υπουργού Οικονομικών, Τζ. Σνόου και ορισμένων συνδικάτων ότι για την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ευθύνονται οι μαζικές εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας εκτινάχθηκε στα 103 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα εκτιναχθεί στα 130 δισ. δολάρια το 2003, σε υπερτετραπλάσια δηλαδή επίπεδα από την υιοθέτηση της ”κλειστής” ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου το 1997.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός βιομηχανικός και μεταποιητικός τομέας, συνεχίζουν να καταγράφουν μείωση θέσεων εργασίας επί 40 διαδοχικούς μήνες.

Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Charles Schumer από τη Νέα Υόρκη, πρότεινε πρόσφατα την υιοθέτηση ασφυκτικής νομοθεσίας για τον περιορισμό των εισαγωγών από την Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση υιοθέτησε ορισμένα περιοριστικά μέτρα στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, που για ορισμένους έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί διέγνωσαν ότι ο Λευκός Οίκος προτίθεται να εφαρμόσει προστατευτική πολιτική, όταν υποστηρίζει διεθνώς την απελευθέρωση των αγορών!

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η απόφαση του προέδρου Μπους να καταργήσει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα χαιρετίστηκε με αισιοδοξία κυρίως από τους Ασιάτες εμπορικούς συνεταίρους των ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για τον περιορισμό των δασμών και στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα του Πεκίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v