Πάνω από τις 10.000 ο Dow (update)

Ύστερα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, ο Dow Jones κατόρθωσε να υπερβεί τις 10.000 μονάδες και ο S&P τις 1.070, με τους επενδυτές να επιδεικνύουν αγοραστικό ενδιαφέρον μετά τα θετικά macro για τις πωλήσεις λιανικής, αλλά και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Procter & Gamble και της Cisco Systems. Κέρδη στην Ευρώπη πλην Λονδίνου.

Ύστερα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, ο Dow Jones κατόρθωσε να υπερβεί τις 10.000 μονάδες και ο S&P τις 1.070, με τους επενδυτές να επιδεικνύουν αγοραστικό ενδιαφέρον μετά τα θετικά macro για τις πωλήσεις λιανικής, αλλά και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Procter & Gamble και της Cisco Systems.

Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για τις ευρωπαϊκές αγορές, εξέλιξη που καταδεικνύει ενδεχομένως το πέρας της βραχυχρόνιας διόρθωσης των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

Μέχρι πρότινος, ο Dow είχε πλησιάσει το επίπεδο τέσσερις φορές, αν και παρά την αδυναμία διάσπασης δεν φαινόταν να εντείνεται το short-interest στα ΣΜΕ επί του δείκτη, εξέλιξη που ενθαρρύνει τους ευρωπαίους επενδυτές, οι οποίοι δεν θέλουν αύριο το πρωί να ξυπνήσουν με δεδομένα ανάλογα της Τρίτης, όταν κατέγραφαν υψηλά τρέχοντος έτους στις 18.30 λογαριάζοντας ”χωρίς τον ξενοδόχο”, ήτοι το σημαντικό sell-off των αγορών στις ΗΠΑ προς το κλείσιμο την Δευτέρα.

Έστω κι έτσι όμως, η αποκλιμάκωση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου στο 1,2140-1,2160 μάλλον υποστηρίζει την κίνηση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, όπως επίσης και η σημαντική – για τα δεδομένα των πρόσφατων ημερών – διόρθωση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων.

Μίνι ”ράλι ρευστότητας” λοιπόν, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στα blue chips, κυρίως επειδή ο Nasdaq αυτή τη στιγμή ”παλεύει” με τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών του στις 1.928 μονάδων, άρα έως ότου κριθεί η ”μάχη”, δεν πρόκειται ο συγκεκριμένος δείκτης να υπεραποδώσει σημαντικά.

Τα κέρδη μεγαλύτερα του 1% μέχρι στιγμής απορρέουν πάντως ως απόρροια των θετικών macro δεδομένων – αφού οι λιανικές πωλήσεις επηρεάζουν πρωτίστως τον κύκλο εργασιών εταιριών που κατατάσσονται στον Nasdaq – ενώ υπάρχει και η πτυχή της αντίδρασης από κατάσταση υπερπώλησης.

Πάντως, εκ των ευρωπαϊκών δεικτών, ο FTSE-100 εξακολουθεί να επιδεικνύει σημάδια κόπωσης, εξού και η αδυναμία κλεισίματος σε θετικό έδαφος, ενώ εντύπωση προκαλεί η σταθεροποίηση της τιμής του ΣΜΕ επί του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου λίγο κάτω από το 113 (112,90 στις 19.00 ώρα Ελλάδος), εξέλιξη που μας καθιστά λίγο πιο επιφυλακτικούς ως προς το κατά πόσον οι χρηματιστηριακές αγορές μπορούν να τραβήξουν ρευστότητα από το fixed-asset class.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.008,53 μονάδες με κέρδη 0,90% ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,76% στις 1938,21 μονάδες. Ο S&P καταγράφει άνοδο 1,17% στις 1071,46 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 4331,3 μονάδες, ενώ ο DAX κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,99% στις 3858,85 μονάδες, και ο CAC έκλεισε με άνοδο 0,84% (3467,90 μονάδες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v