Πώς επηρεάζει τις αγορές η σύλληψη Σαντάμ

Ώθηση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και το δολάριο φαίνεται ότι θα δώσει η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών αναμένεται να εμφανιστεί ενισχυμένη, λόγω του υπολογιζόμενου περιορισμού των φόβων για τρομοκρατικές επιθέσεις και γεωπολιτική αστάθεια.

Πώς επηρεάζει τις αγορές η σύλληψη Σαντάμ
Ώθηση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και το δολάριο δίνει η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και περιορίζοντας τους φόβους τρομοκρατικών επιθέσεων και τη γεωπολιτική αστάθεια.

Το πράσινο νόμισμα ανάκαμψε στα 1,2132 δολάρια έναντι του ευρώ στην Ασία, όπου ο Nikkei 225 έτρεχε με κέρδη 3% στο μέσο της συνεδρίασης.

Η τιμή του χρυσού κατέρρευσε με απώλειες 7 δολαρίων στα 400 δολάρια ανά ουγκιά στη Σιγκαπούρη, ενώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της αγοράς της Νέας Υόρκης η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε 3,9%, κάτω από τα 32 δολάρια το βαρέλι.

Την Κυριακή, οι αγορές του Τελ Αβίβ και του Ριάντ πανηγύρισαν με ικανοποιητικά κέρδη τη σύλληψη του πρώην Ιρακινού δικτάτορα.

Η ανάκαμψη του δολαρίου και η πτώση της τιμής του πετρελαίου και του ενδιαφέροντος στα αμερικανικά ομόλογα αποτελούν τις πρώτες ”φυσιολογικές” αντιδράσεις των επενδυτών στη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, οι οποίοι διατηρούν όμως επιφυλάξεις για τη δυναμική της ανόδου στα χρηματιστήρια, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων όπου έχουν εκτιναχθεί ήδη οι δείκτες από τις αρχές του έτους.

Χρηματιστές της αγοράς της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρεται στη Wall Street Journal, τηρούν επιφυλακτική στάση για αναμενόμενο ”εορταστικό” ξεκίνημα της αμερικανικής αγοράς τη Δευτέρα, εκτιμώντας όμως ότι οι δείκτες θα καταγράψουν άνοδο, με το Nasdaq να ξεπερνά τις 2.000 μονάδες.

Το ράλι μπορεί να ανακοπεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γιατί αρκετοί επενδυτές μετά την ανοδική πορεία των αγορών θα προτιμήσουν να ρευστοποιήσουν αμέσως προηγούμενα κέρδη, αφού οι βασικοί δείκτες βρίσκονται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2002.

Ο Dow Jones αποκόμισε κέρδη 1,8% την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας την Παρασκευή στις 10.042 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 1,5 έτους. Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης καταγράφει άνοδο 20%, ο S&P 500 άνοδο 22% και ο Nasdaq ράλι 46%.

”Θα υπάρξει σίγουρα ένα αρχικό χειροκρότημα της Wall Street, αλλά δεν θα είναι θορυβώδες”, τόνισε ο Hugh Johnson, ο διευθυντής επενδύσεων της First Albany.

”Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν δεν σημαδεύει σε καμία περίπτωση το τέλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ιράκ, τον κόσμο ή τις ΗΠΑ”, συμπλήρωσε ο διευθυντής επενδύσεων της First Albany.

Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν ενισχύει την ευφορία για το τέλος της αντιπολίτευσης στο νέο ιρακινό καθεστώς, τόνισε ο Doug Clogott της Brummer & Partner που διαχειρίζεται 2 δισ. δολάρια στη Νέα Υόρκη, εκτιμώντας παράλληλα ότι η σύλληψη του πρώην Ιρακινού δικτάτορα μπορεί να περιορίσει τις επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική οικονομική εφημερίδα WSJ προβλέπει πτώση του ενδιαφέροντος για τα αμερικανικά ομόλογα και τους υπόλοιπους ”αμυντικούς” τίτλους σταθερών επενδύσεων. Ανάλογες εκτιμήσεις εξέφρασαν χρηματιστές που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Αναλυτές της αμερικανικής αγοράς πάντως προβλέπουν πιθανή δυναμική αρχική εκτίναξη του Dow Jones, λόγω της ευφορίας από τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν. Προειδοποιούν, όμως, ότι εάν η γενικότερη αισιοδοξία περιοριστεί σε μικρή ή οριακή συνολικά άνοδο, θα κλονίσει τη γενικότερη εμπιστοσύνη των επενδυτών για τις δυνατότητες της αγοράς να συνεχίσει την ανοδική της πορεία στο αμέσως επόμενο διάστημα στοχεύοντας στις 10.100 μονάδες.

”Εκτιμώ ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να αποτελέσει το όχημα που θα οδηγήσει την άνοδο του δολαρίου και το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα το ενδιαφέρον για τις χρηματιστηριακές αγορές”, τόνισε ο Michael Derks της Commonwealth Bank of Australia.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η αναμενόμενη ανάκαμψη του δολαρίου από τη σύλληψη του πρώην Ιρακινού δικτάτορα θα είναι βραχυπρόθεσμη, κυρίως γιατί η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ικανοποιημένη από την εξασθένιση του δολαρίου.

Τελ Αβίβ και Ριάντ

To χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, που παραμένει ανοικτό την Κυριακή, πραγματοποίησε ράλι 3% μετά την είδηση για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, φωτογραφίζοντας εν μέρει, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το αναμενόμενο θετικό άνοιγμα των χρηματιστηριακών αγορών όλου του κόσμου τη Δευτέρα.

Στο Tel Aviv Stock Exchange ο όγκος των συναλλαγών εκτινάχθηκε την Κυριακή στα 228 εκατ. δολάρια, αιφνιδιάζοντας και τους πλέον αισιόδοξους αναλυτές, φθάνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ γα τα δεδομένα της ισραηλινής χρηματιστηριακής αγοράς.

Ικανοποιητικά κέρδη αποκόμισε την Κυριακή και η αγορά του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία, που μαζί με αυτή του Τελ Αβίβ αποτελούσαν τις μόνες ανοικτές στον κόσμο.



Ιρακινό πετρέλαιο

Ιρακινός αξιωματούχος τόνισε την Κυριακή ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να περιορίσει τα σαμποτάζ στον κομβικό πετρελαιαγωγό του βορείου τμήματος της χώρας, επιτρέποντας την ταχεία επαναλειτουργία του και συνεπώς την πώληση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου από το Κιρκούκ.

”Με τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν εκτιμώ ότι θα είμαστε περισσότερο ικανοί να φυλάξουμε τον πετρελαιαγωγό του Βορρά, προσφέροντας περισσότερο πετρέλαιο στις αγορές”, τόνισε ο Shamkhi Faraj, διευθυντής της SOMO, της εταιρείας διαχείρισης των κρατικών πετρελαίων του Ιράκ.

Ο πετρελαιαγωγός που συνδέει το Ιράκ με την Τουρκία παραμένει κλειστός από την έναρξη του πολέμου τον προηγούμενο Μάρτιο. Θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές του ιρακινού πετρελαίου, γεγονός που τον έχει καταστήσει επανειλημμένα στόχο δολιοφθορών.

Δολάριο

Το πράσινο νόμισμα ανάκαμψε στα 1,2132 δολάρια έναντι του ευρώ στην Ασία, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψε έναντι του γεν, της στερλίνας και του ελβετικού φράγκου.

Το δολάριο μπορεί να συνεχίσει την πτώση του κατά το τέλος της εβδομάδας, γιατί η Fed ίσως ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια, τόνισε η Μόνικα Φαν, αναλύτρια στρατηγικής συναλλαγματικής αγοράς της Royal Bank of Canada στο Λονδίνο.

Χρυσός

Η τιμή του χρυσού υποχωρεί κατά 7 δολάρια, στα 403,10 δολάρια ανά ουγκιά κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών διαπραγματεύσεων στην αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ στην Ασία υποχωρεί κατά 1,7%.

Λονδίνο

Οι αναλυτές του Σίτι εκτιμούν ότι ο FTSE 100 θα ανοίξει με κέρδη τουλάχιστον 60 μονάδων ή 1,4%. Από τις αρχές του έτους ο FTSE καταγράφει άνοδο 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v