Συσσώρευση δυνάμεων στο Dow, πιέσεις σε Nasdaq

Συντηρεί δυνάμεις ο Dow Jones διαμορφούμενος σταθερά πάνω από τις 10.000 μονάδες μετά και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ οι ευρωαγορές δεν κατόρθωσαν να διατηρηθούν σε θετικό πρόσημο. Πιέσεις δέχεται ο Nasdaq.

Συντήρηση. Όπου τουλάχιστον αυτό είναι εφικτό, διότι στην περίπτωση του Nasdaq δίνεται η εντύπωση πως ο δείκτης έκανε την κορυφή του στις 03/12 στις 2.000 μονάδες, κι από τότε απλά προσπαθεί να διακρατήσει τα κεκτημένα. Αυτό, σημαίνει να μην επιδοθεί σε sell-off, αλλά να μπορέσει να πραγματοποιήσει ένα κλείσιμο μέσα στο εύρος 1.850-1.950.

Μια από τα ίδια και τους ευρωπαίους, αν και η τεχνική εικόνα είναι απείρως καλύτερη σε σχέση με χθες, αφού το κλείσιμο πραγματοποιήθηκε κοντύτερα στο ενδοσυνεδριακό υψηλό ημέρας – για CAC και DAX τουλάχιστον – παρά στο χαμηλό, όπως συνέβη χθες. Σε αρνητικό έδαφος παρά ταύτα, μικρές έστω απώλειες, δεν ”τραβάνε” όμως, με τίποτα.

Αυτός που δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι ο Dow. Μάλιστα, δίνεται η εντύπωση πως υπάρχει μια τάση μετακύλισης ρευστότητας προς τις δεικτοβαρείς μετοχές, που εξυπηρετεί την τάση συσσώρευσης πάνω από τις 10.000 μονάδες.

Παραδόξως, όπως και στη Σοφοκλέους, εάν διαβάσει κανείς τον αλλοδαπό Τύπο διακρίνει σχόλια του στυλ ”η νέα άνοδος των αποτιμήσεων δεν συγκινεί τους επενδυτές” κ.ο.κ.

Υπάρχει βέβαια και μια ειδοποιός διαφορά. Οι μικροεπενδυτές και αποταμιευτές στην Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ επενδύουν συλλογικά, μέσω ΟΣΕΚΑ, αμοιβαίων – κυρίως συνταξιοδοτικής φύσης – κ.ο.κ. Άρα, μετέχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι είσοδος φρέσκου χρήματος.

Λογικό, υπό το πρίσμα της υπερχρέωσης της αμερικανικής οικονομίας. Λεφτά που δεν υπάρχουν δεν μπορούν να επενδυθούν.

Να επιστρέψουμε στην αποδελτίωση, με τον FTSE-100. Μάλλον ενδείκνυται σε όσους αποφεύγουν τις έντονες συγκινήσεις, καθώς η κίνηση του το τελευταίο δεκαπενθήμερο πέραν του να αποδείξει τρανά ότι έχει ”σκάσει” στις 4.400 μονάδες, απλά είναι πληκτική. Μειωμένοι όγκοι συναλλαγών, φλεγματικοί άλλωστε οι Βρετανοί ασχολούνται με την έλευση των Χριστουγέννων, μακράν η σημαντικότερη περίοδος του χρόνου.

Αν κάπου υπάρχουν συγκινήσεις, αυτές εντοπίζονται στις αγορές συναλλάγματος και εμπορευμάτων. Με το ευρώ να κρατά ”εύκολα” το 1,23 (1,2301 το χαμηλό ημέρας), τον χρυσό να χτυπάει τα 410 δολάρια ανά ουγκιά και γενικώς να πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που φέρουν την μακροοικονομική κατάσταση να είναι απόλυτα ρευστή.

Αν αρέσκεστε σε τέτοιου είδους αναλύσεις, ρίξτε μια ματιά στις δύο πρόσφατες εκθέσεις των CSFB και Citigroup που φιλοξενεί το euro2day.gr. Underweight η πρώτη για όλους πλην της Ευρώπης, με κίνδυνο λέει αν ”διαλυθεί” το δολάριο να μην υπάρξει ανάκαμψη πουθενά. Συμφωνούμε.

Η Citigroup από την άλλη ανησυχεί για τον πληθωρισμό αλλά και τον αποπληθωρισμό. Να βοηθήσουμε; Η Αμερική θα πάει σε υπερπληθωρισμό, υπό το πρίσμα των ελλειμμάτων και της αποδυνάμωσης του δολαρίου, η Ευρώπη πάλι θα πάει σε αποπληθωρισμό, μαζί με την Ιαπωνία.

Για τους λάτρεις της Κεϋνσιανής θεωρίας, που πιστεύουν ότι όπου υπάρχει θέληση υπάρχει λύση, να πούμε απλά ότι η συγκεκριμένη θεωρία απέτυχε οικτρά στα τέλη του ’70 ακριβώς διότι δεν μπορείς να ρυθμίσεις παραμέτρους όπως η υπερκατανάλωση και ο υπερδανεισμός. Αυτά, είναι δομικά προβλήματα.

Τα οποία – για τους λάτρεις του φιλελευθερισμού – διόγκωσε η συγκεκριμένη σχολή σκέψης, αφού η έλλειψη παρεμβατισμού απλά οδήγησε στην όξυνση των δομικών προβλημάτων.

ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ. Τώρα, επιστρέφουμε σταδιακά στον παρεμβατισμό, σε νομισματικό – αρχικά – επίπεδο. Δεν λύνεται όμως το πρόβλημα, διαιωνίζεται απλά.

Διότι ακόμα και με ρύθμιση της προσφοράς χρήματος στο Μ1 και το Μ3 (Money Supply at Core and M3), αυτό που πραγματικά απαιτείται είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση των θέσεων εργασίας κ.ο.κ.

Πραγματική ανάκαμψη γαρ. Οτιδήποτε άλλο, είναι απλά πειραματισμός.

Ρίξτε μια ματιά στην αγορά ομολόγων. Το ΣΜΕ επί του δεκαετούς bund (λήξης Μαρτίου ’04) δεν μπορεί να κινηθεί πάνω από το 113, απλά διότι όλοι φοβούνται την υπερπροσφορά τίτλων. Γιατί υπάρχει υπερπροσφορά; Διότι υπάρχουν ελλείμματα. Γιατί υπάρχουν ελλείμματα; Διότι δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα και ανάκαμψη. Φαύλος κύκλος γαρ.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται στις 10078,01 μονάδες με κέρδη 0,55% ενώ και ο S&P καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1070,55 μονάδες. Ο Nasdaq υποχωρεί στις 1908,62 μονάδες με απώλειες 0,50%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,34% στις 4333,0 μονάδες, ενώ και ο DAX κατέγραψε πτώση 0,24% στις 3865,98 μονάδες. Ο CAC κατέγραψε απώλειες 0,11% στις 3486,60 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v