Merrill: Αισιόδοξοι οι fund managers για το 2004

Αισιόδοξοι για την πορεία των αγορών και την παγκόσμια οικονομία στο 2004 εμφανίζονται 300 fund managers από όλο τον κόσμο, όπως προκύπτει από το Global Fund Manager Survey Δεκεμβρίου της Merrill Lynch. Οι εκτιμήσεις για επιτόκια, δολάριο, ομόλογα.

Merrill: Αισιόδοξοι οι fund managers για το 2004
Θετικές είναι στην πλειοψηφία τους οι εκτιμήσεις 300 fund managers από ολόκληρο τον κόσμο για την πορεία των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας το 2004, όπως προκύπτει από το Global Fund Manager Survey Δεκεμβρίου της Merrill Lynch.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι το 71% των ερωτηθέντων εκτιμά πως οι χρηματιστηριακές αγορές θα είναι υψηλότερα των σημερινών τους επιπέδων σε ορίζοντα 12 μηνών. Δύο στους τρεις διαχειριστές εκτιμούν ότι το ποσοστό αύξησης των μετοχικών αποδόσεων στο επόμενο 12μηνο θα είναι μονοψήφιο, αν και ένας στους έξι εκτιμά πως και ”τα δύο ψηφία δεν αποκλείονται”.

Σε ότι αφορά τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών, το 63% των fund managers πιστεύει πως είναι δίκαια αποτιμημένες, ενώ ποσοστό 17% θεωρεί ότι είναι υπερτιμημένες και ποσοστό 19% υποτιμημένες.

Περίπου το 60% του δείγματος εκτιμά ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινηθούν υψηλότερα στο επόμενο έτος, ενώ ποσοστό περίπου 50% εκτιμά ότι τα ομόλογα είναι υπερτιμημένα, με το 16% να προτιμά τα εταιρικά έναντι των κρατικών ομολόγων.

Το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ευρώ είναι υπερτιμημένο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό που έχει τη γνώμη αυτή για το αμερικανικό νόμισμα είναι μόλις στο 4%.

Τα κέρδη ανά μετοχή παγκοσμίως προβλέπεται να παρουσιάσουν άνοδο της τάξης του 11%, με το 30% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι το ποσοστό θα είναι υψηλότερο του 15%, κάτι που αποδίδεται σε εκτιμώμενη άνοδο των πωλήσεων. Αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις για την ποιότητα των εταιρικών κερδών, αφού το 38% προβλέπει ότι η εταιρική κερδοφορία θα είναι λιγότερο ευμετάβλητη το 2004.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, το 69% των fund managers εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία, στους επόμενους 12 μήνες θα είναι δυνατότερη από ό,τι σήμερα, ενώ η πλειοψηφία πιστεύει πως το ΑΕΠ για το 2004 θα διαμορφωθεί στο 4,5%- εκτίμηση που αποτελεί την υψηλότερη που έχει ποτέ καταγράψει ο οίκος.

Σε ερώτηση της Merrill Lynch για το μελλοντικό ύψος των επιτοκίων της FED, οι περισσότεροι διαχειριστές απήντησαν ότι η επόμενη παρέμβαση της αμερικανικής τράπεζας θα ωθήσει τα αμερικανικά επιτόκια προς τα επάνω. Κάτι τέτοιο εκτιμούν ότι θα συμβεί σε διάστημα 6- 9 μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v