Σε θετικό έδαφος διατηρήθηκε η Wall

Με κέρδη έκλεισε τελικά η αμερικανική αγορά τη συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμων και περιορισμένο όγκο συναλλαγών, εν όψει της αργίας των Χριστουγέννων, αλλά και εξαιτίας του ”πορτοκαλί” συναγερμού που ”σήμανε” η κυβέρνηση των ΗΠΑ την Κυριακή για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα. Μικτές οι τάσεις στην Ευρώπη.

Με κέρδη έκλεισε τελικά η αμερικανική αγορά τη συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμων και περιορισμένο όγκο συναλλαγών, εν όψει της αργίας των Χριστουγέννων, αλλά και εξαιτίας του ”πορτοκαλί” συναγερμού που ”σήμανε” η κυβέρνηση των ΗΠΑ την Κυριακή για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.

Στην Ευρώπη επικράτησαν μικτές τάσεις, με τον DAX να δέχεται πιο ισχυρές πιέσεις.

Εξάλλου, η απουσία μακροοικονομικών ειδήσεων ή σημαντικών εταιρικών ανακοινώσεων, σε συνδυασμό με το χαμηλό όγκο συναλλαγών εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, καθιστούν ακόμη πιο μεταβλητή τη συνεδρίαση.

Αναλυτές σχολιάζουν πως όλοι οι μεγάλοι ”παίκτες” έχουν ”κλειδώσει” τα κέρδη τους για το έτος.

Παράλληλα, οι ειδήσεις ότι η αμερικανική κυβέρνηση την Κυριακή αύξησε το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας έναντι πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων (orange alert), βαραίνουν το κλίμα και στην αμερικανική αγορά.

Από την πλευρά της, η Wal-Mart Stores συγκέντρωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στη διάρκεια του Δεκεμβρίου αναμένεται να αυξηθούν στο χαμηλότερο όριο των προσδοκιών της. Ωστόσο, παρά την αρνητική προειδοποίηση, η μετοχή της ενισχύθηκε πάνω από 1%.

Η επίσης λιανική Sears υποχώρησε κατά 1%, καθώς η Bear Sterns αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου.

Πάνω από 7% ενισχύθηκε η Ford, καθώς αναθεώρησε θετικά τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2003, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση συμφωνίας συνεργασίας με την Visteon.

Κατά 1% ενισχύθηκε η φαρμακευτική Pfizer, καθώς το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την Esperion Therapeutics, έναντι του ποσού των 1,3 δισ. δολαρίων. Η τελευταία εκτινάχθηκε κατά 52%.

Παράλληλα, η αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας των ΗΠΑ, επηρέασε αρνητικά τις αεροπορικές εταιρίες, με την America West να υποχωρεί κατά 3,5% και την America Airlines να σημειώνει πτώση 2%.

Στα 4,95 δολάρια και με άνοδο 1,02% έκλεισε η Εθνική, ενώ ο ΟΤΕ διαμορφώθηκε στα 6,35 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10338,0 μονάδες με κέρδη 0,58%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο περί το 0,25% στις 1955,80 μονάδες και ο S&P έκλεισε στις 1092,94 μονάδες (+0,39%).

Ο FTSE 100 έκλεισε στις 4424,0 μονάδες με κέρδη 0,24%, ενώ ο DAX υποχώρησε στις 3876,94 μονάδες με απώλειες 0,55%. Πτώση 0,17% κατέγραψε ο CAC 40 στις 3496,06 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v