Στο προσκήνιο τα διεθνή deals, κορυφαίες συμφωνίες

Η ανάκαμψη στα μεγάλα χρηματιστήρια αναθερμαίνει τη διάθεση για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Κορυφαίες συμφωνίες του 2003 η εξαγορά της Fleet Boston από την Bank of America και της Telecom Italia από την Olivetti.

Στο προσκήνιο τα διεθνή deals, κορυφαίες συμφωνίες
Η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και τα ισχυρά κέρδη που εμφανίζουν μετά τον Μάρτιο τα μεγάλα χρηματιστήρια, έχουν προκαλέσει εκτίναξη έως και 30% στις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων για ορισμένους από τους μεγάλους χρηματο-οικονομικούς οίκους.

Μολονότι για το σύνολο του 2003 οι εξαγορές και συγχωνεύσεις ήταν κατά 6,7% μόνον περισσότερες από το 2002, οι τραπεζίτες στη Wall Street και το City του Λονδίνου παρατηρούν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων επιχειρήσεων μετά από τρία χρόνια ”παγώματος” εκδηλώνουν και πάλι ενδιαφέρον για συμφωνίες και μελετούν στρατηγικές κινήσεις για τις εταιρίες τους.



Ενδεικτικά, η Morgan Stanley στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε τον τρέχοντα μήνα, ανέφερε ότι οι προγραμματισμένες της αναδοχές εξαγορών και συγχωνεύσεων κινούνται με ρυθμό 30%.

Την ανάκαμψη των συμφωνιών καθοδηγούν οι ΗΠΑ, όπου η ύψους 47 δισ. δολ. εξαγορά της Fleet Boston από την Bank of America και η ύψους 16 δισ. δολ. συγχώνευση της The St Paul Companies και της Travelers ανέδειξαν τις τάσεις ενοποίησης που επικρατούν στον αμερικανικό οικονομικό κλάδο.

Σύμβουλος της Bank of America στην παραπάνω συμφωνία ήταν η κορυφαία Goldman Sachs, ενώ η Morgan Stanley συμβούλευσε την FleetBoston.

Η δεύτερη σε αξία μεγαλύτερη συμφωνία του 2003 ήταν η ύψους 28 δισ. δολαρίων εξαγορά της Telecom Italia από την Olivetti τον Μάρτιο. Σύμβουλος της Telecom Italia ήταν η Goldman με τη Lazard, ενώ η J.P. Morgan και η Merrill Lynch εκπροσώπησαν την Olivetti, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Telecom Italia.

Στις αναδοχές του 2003, η Goldman Sachs διατήρησε την πρώτη θέση στην αγορά, καθώς προσέφερε υπηρεσίες συμβούλων σε συμφωνίες αξίας 374 δισ. δολαρίων, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 29% του μεριδίου αγοράς. Η Morgan Stanley αναρριχήθηκε στο δεύτερη θέση, από την 3η πέρσι, προσφέροντας υπηρεσίες αξίας 238 δισεκ. δολαρίων.

Η Citigroup υποχώρησε από τη 2η στην 3η θέση, ενώ οι JP Morgan, Merrill Lynch και Lazard μετακινήθηκαν όλες μια θέση υψηλότερα, στην τέταρτη, πέμπτη και έκτη θέση αντιστοίχως. Η Credit Suisse First Boston, 4η το 2002, υποχώρησε στην 9η θέση το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v