Προβληματίζει πλέον την ΕΚΤ το ακριβό ευρώ

Η ανοδική πορεία του ευρώ προκαλεί ανησυχία στην ΕΚΤ, καθώς (μόνον για το Δεκέμβριο) καταγράφει άνοδο της τάξεως του 6%, ενώ εκφράζονται φόβοι πως περαιτέρω άνοδος θα δυσχεράνει την προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωζώνης το νέο έτος.

Προβληματίζει πλέον την ΕΚΤ το ακριβό ευρώ
Η διαρκής ανοδική πορεία του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων, και κυρίως του δολαρίου, προκαλεί ανησυχία στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Εκφράζονται μάλιστα φόβοι πως περαιτέρω άνοδος του ευρώ θα δυσχεράνει την προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωζώνης το νέο έτος.

Χαρακτηριστικά το ευρώ καταγράφει άνοδο της τάξεως του 6% τον Δεκέμβριο 2003, σαν αποτέλεσμα των οικονομικών ανισορροπιών που κυριαρχούν ανά τον κόσμο (π.χ. το τρέχον έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ).

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ευρώ θα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο το 2004, στα επίπεδα του 1,30-1,35 ευρώ ανά δολάριο, από το 1,24 που είναι σήμερα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά της εξαγωγές που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο προβλέπουν ανάπτυξη για το 2004 της τάξεως του 1,6%, βασισμένη στη σταθερή ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα 1,17 ευρώ/δολάριο. Από τότε όμως το ευρώ έχει αυξηθεί 6% περίπου.



Καθοριστική για τη διαμόρφωση των επιτοκίων θεωρείται η εξέλιξη της ισοτιμίας του ευρώ για τις επόμενες 6-8 εβδομάδες, αναφέρουν στελέχη της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει κρατήσει τα επιτόκια σταθερά στο 2% από τον Ιούνιο του 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v