Αιφνιδιαστική εκτίναξη του ISM σε νέα ύψη 20ετίας

Η εκτίναξη του δείκτη τάσεων της μεταποίησης ISM στις 66,2 μονάδες το Δεκέμβριο, σε νέα ύψη 20ετίας, επιβεβαίωσε τα ισχυρά θεμελιώδη της αμερικανικής οικονομίας, ενισχύοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη του δολαρίου.

Αιφνιδιαστική εκτίναξη του ISM σε νέα ύψη 20ετίας
Ο δείκτης τάσεων της μεταποίησης ISM εκτινάχθηκε στις 66,2 μονάδες το Δεκέμβριο, από τις 62,8 μονάδες του Νοεμβρίου, όταν είχε εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας.

Η εκτίναξη του δείκτης διέψευσε κατηγορηματικά την απαισιοδοξία των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε μεταξύ του 61 και 6,15 το Δεκέμβριο.

Η αιφνιδιαστική εκτίναξη του δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα ενίσχυσε την αισιοδοξία των αναλυτών και των επενδυτών ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να τρέχει με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο και το πρώτο τρίμηνο του 2004, συνεχίζοντας να αποτελεί την ατμομηχανή για την ενίσχυση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των αγορών.

Παράλληλα οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η εκτίναξη του δείκτη θα δημιουργήσει αναχώματα αντίστασης του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων, γιατί θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά αυξάνοντας τη ζήτηση δολαρίων.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το Νοέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα της 4ετίας, στη σκιά της εκτίναξης της παραγωγής υπολογιστών και μηχανολογικού και τεχνικού υπολογισμού.

Ο μεταποιητικός και βιομηχανικός τομέας παρουσιάζουν ισχυρά στοιχεία, τόνισε ο James O’Sullivan, ο οικονομολόγος της UBS Securities στο Κονέντικατ, λίγο πριν την ανακοίνωση της πορείας του δείκτη, προεξοφώντας ότι θα ενισχύσουν την επιτάχυνση της ανάκαμψης και των καταναλωτικών δαπανών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v