Νέα συσσώρευση σε υψηλότερα επίπεδα για Wall

Τις περιορισμένες απώλειες του ανοίγματος διατηρούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα χειρότερα των προσδοκιών macro νέα από Chicago PMI και καταναλωτική εμπιστοσύνη έδωσαν αφορμή για ρευστοποιήσεις κερδών. Διατηρήθηκαν στο ”πράσινο” οι ευρωαγορές.

Αν δεν ήταν τα χειρότερα του αναμενόμενου μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, η σημερινή ημέρα θα ήταν ενδεχομένως σημαδιακή για τις ευρωπαϊκές αγορές. Διότι ο Dax πήγαινε ολοταχώς για την διάσπαση των 4.000 μονάδων (3.996 το ενδοσυνεδριακό υψηλό). Ωστόσο, η ανακοίνωση όμως ”φρέναρε” την άνοδο.

Στο +0,29% και τις 4.470 μονάδες βρέθηκε ο FTSE 100, ενώ κέρδη της τάξης του 0,24% εμφάνισε ο CAC 40, στις 3.529 μονάδες. Στο +0,31% και τις 3.965 μονάδες ο DAX.

Πάντως, ανθεκτικότητα υπάρχει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρά την κίνηση σε αρνητικό έδαφος των Dow και S&P, οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κράτησαν έστω και μικρά κέρδη, προεξοφλώντας προφανώς πως η κατάσταση στις αμερικανικές αγορές δεν θα πάρει σημαντικά χειρότερη τροπή προς το κλείσιμο. Λογική υπόθεση, αφού τίποτα δεν φαίνεται ικανό να βάλει τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο.

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,21% και διαμορφώνεται στις 10.427 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει μεταβολή της τάξης του -0,21%, και κινείται λίγο υψηλότερα των 2.002 μονάδων. Στο -0,10% και τις 1.108 μονάδες ο S&P 500.

Πριν από 10 μήνες, τα νέα της τελευταίας εβδομάδας θα είχαν οδηγήσει– με μεγάλη βεβαιότητα – σε sell-off. Αγωγή της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατά της Parmalat, με την επίσημη δήλωση της SEC να κάνει λόγο ”για ένα από τα μεγαλύτερα προμελετημένα σχέδια εξαπάτησης των μικροεπενδυτών στην σύγχρονη ιστορία”, profit-warning της Wal- Mart, macro που δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες κ.ο.κ.

Και τι έγινε; Οι αγορές είναι για πάνω. Το σύστημα δίνει ένα ”μποναμά” στον εαυτό του, καθώς οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι και οι ΑΕΕΧ αγοράζουν ίδιες μετοχές, δημιουργώντας αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο.

Κατά τα λοιπά, ο χρυσός διέσπασε (σαν να μην υπήρχε) την περιοχή αντίστασης των 415 δολαρίων ανά ουγκιά, ο άργυρος πλησιάζει ολοταχώς τα 6 δολάρια, το πετρέλαιο συνεχίζει την ανοδική του κίνηση, πάνω και τα ομόλογα, παροξυσμός γαρ.

Ότι έγινε και χθες γίνεται και σήμερα δηλαδή.

Κι αναρωτιέται κανείς με ποια εμπιστοσύνη αγοράζει κανείς μετοχές εταιριών όταν ένας κύριος ονόματι Tanzi υπεξαίρεσε από την Parmalat 635 εκ. δολάρια για να τα επενδύσει στην οικογενειακή του επιχείρηση που ασχολείται με τον τουρισμό;

Μπορεί να φαίνεται αστείο, όμως κάποτε ασχολούμασταν με την αξιοπιστία (βλ. Enron, WorldCom), ενώ σήμερα περνάει στο ”ντούκου”. Δείγματα των καιρών και χαρακτηριστικό της βελτίωσης της ψυχολογίας.

Και για να μην παρεξηγούμαστε, σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2004. Κάθε άλλο, είναι πολύ πιθανό να συντελεστεί. Αλλά στον ίδιο βαθμό, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% στην Ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο του έτους δεν είναι ”ανάκαμψη”. Στασιμότητα είναι. Πόσο μάλλον όταν στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε η ανεργία και τα χρέη σε όλα τα επίπεδα.

Τροφή για σκέψη, τίποτα παραπάνω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v